Sezóna chřestu je tady! Jak správně připravit a jíst bílý a zelený chřest?

Bílý a zelený chřest se prodává v obchodech Canva

V obchodech už vykukují z regálů roztomilé hlavičky bílého i zeleného chřestu, a to znamená jediné. Chřestová sezóna právě začala. Je proto nejvyšší čas povědět si, jak se chřest správně konzumuje. Spousta lidí se totiž bojí, že si jej nebude umět připravit, a proto ho ani nekupuje. A to je velká škoda. Chřest je totiž velká pochoutka a jeho příprava je stejně snadná jako v případě brokolice.

Přečtěte si také

Milujete vajíčka? A víte, jak je skladovat a kdy už je raději nejíst?

Zelený chřest

Zelený chřest je chuťově výraznější než jeho bílá varianta. Čím mladší chřest je, tím má tenčí stonky a lepší chuť. V obchodě vybírejte chřest, který je na omak pružný, má sytě zelenou barvu a při rozkrojení z něj vytéká šťáva.

Jak upravit zelený chřest

Zelený chřest stačí omýt a zbavit bílých lístečků na stoncích. Na rozdíl od bílého chřestu není třeba ho loupat celý. Pokud má dřevnaté konce, je třeba je odlomit. Poté můžete chřest nakrájet nebo nechat v celku a použít na rizoto, jako přílohu, do polévky nebo třeba zapéct.

Vaření zeleného chřestu

Připravený zelený chřest dejte vařit do vroucí osolené vody, trvá to zhruba 5 až 7 minut. Aby si zachoval krásnou barvu, ihned po uvaření ho zchlaďte v ledové vodě. A je hotovo.

Skočte si pro chřest v akci

Bílý chřest

Bílý chřest roste pod plachtou, takže na něj nesvítí sluníčko. Odtud jeho bledá, bílá barva. V obchodě vybírejte bílý chřest, který je na omak pevný, pružný a nemá příliš dřevnaté konce. Čím tenčí, tím mladší chřest je.

Jak upravit bílý chřest

Před použitím je bílý chřest vždy potřeba umýt a dokonale oloupat, kromě hlaviček. Tím ho zbavíte tvrdých vláken, která by vám při jídle vadila. Nakonec odlomte nebo odřízněte dřevnaté konce a chřest dále upravte. Nejlíp vynikne s holandskou omáčkou, bešamelem, se slaninou nebo jako příloha k lososovi.

Vaření bílého chřestu

Oloupaný připravený bílý chřest dejte do vroucí osolené vody a vařte 8 až 10 minut. Jeho chuť zvýrazníte, když do vroucí vody přidáte lžičku cukru, citrónovou šťávu nebo bílé víno.

Chřestová sezóna je tady!
Chřestové hlavičky na poli Canva

Recept na chřest s holandskou omáčkou

Potřebujete:

  • 1 balení chřestu
  • 1 žloutek
  • 80 g másla
  • sůl, pepř
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • 1 lžičku horké vody

Postup:

  1. Bílý nebo zelený chřest připravte podle návodu výše a uvařte v osolené vodě doměkka.
  2. Na holandskou omáčku si rozpusťte máslo a přiveďte ho ke 100 stupňům.
  3. Do vyšší nádoby dejte žloutek, špetku soli a pepře, citrónovou šťávu, horkou vodu a začněte šlehat ponorným tyčovým mixérem. Po kapkách přilévejte horké máslo a pořád šlehejte, omáčka nabude na objemu a bude krásně hladká.
  4. Holandskou omáčku naservírujte na uvařený chřest a ihned konzumujte.
Chřest v holandské omáčce Canva

Tip na závěr:

  • Holandskou omáčku nikdy neohřívejte, srazila by se.
  • Omáčku konzumujte ihned po uvaření, stáním získá nevzhledný škraloup.
  • Žloutky mohou samozřejmě nést riziko salmonely, proto tuto omáčku raději neservírujte dětem ani těhotným ženám.