Sezóna chřestu je tady! Poradíme, jak jíst bílý a zelený chřest

Bílý a zelený chřest Sarah_Loetscher / Pixabay.com

Na polích už vykukují roztomilé hlavičky bílého i zeleného chřestu, a to znamená jediné. Chřestová sezóna právě začala. Je proto nejvyšší čas povědět si, jak se chřest správně konzumuje. Spousta lidí se totiž bojí, že si jej nebude umět připravit, a proto ho ani nekupuje. A to je velká škoda. Chřest je totiž velká pochoutka a jeho příprava je stejně snadná jako v případě brokolice.

Přečtěte si také

Potraviny, které nás mohou uchránit před vážnými nemocemi
Potraviny, které nás mohou uchránit před vážnými nemocemi

Zelený chřest

Zelený chřest je chuťově výraznější než jeho bílá varianta. Čím mladší chřest je, tím má tenčí stonky a lepší chuť. V obchodě vybírejte chřest, který je na omak pružný, má sytě zelenou barvu a při rozkrojení z něj vytéká šťáva. 

Jak upravit zelený chřest

Zelený chřest stačí omýt a zbavit bílých lístečků na stoncích. Na rozdíl od bílého chřestu není třeba ho loupat celý. Pokud má dřevnaté konce, je třeba je odlomit. Poté můžete chřest nakrájet nebo nechat v celku a použít na rizoto, jako přílohu, do polévky nebo třeba zapéct. 

Vaření zeleného chřestu

Připravený zelený chřest dejte vařit do vroucí osolené vody, trvá to zhruba 5 až 7 minut. Aby si zachoval krásnou barvu, ihned po uvaření ho zchlaďte v ledové vodě. A je hotovo. 

Bílý chřest

Bílý chřest roste pod plachtou, takže na něj nesvítí sluníčko. Odtud jeho bledá, bílá barva. V obchodě vybírejte bílý chřest, který je na omak pevný, pružný a nemá příliš dřevnaté konce. Čím tenčí, tím mladší chřest je.

Jak upravit bílý chřest

Před použitím je bílý chřest vždy potřeba umýt a dokonale oloupat, kromě hlaviček. Tím ho zbavíte tvrdých vláken, která by vám při jídle vadila. Nakonec odlomte nebo odřízněte dřevnaté konce a chřest dále upravte. Nejlíp vynikne s holandskou omáčkou, bešamelem, se slaninou nebo jako příloha k lososovi.

Vaření bílého chřestu

Oloupaný připravený bílý chřest dejte do vroucí osolené vody a vařte 8 až 10 minut. Jeho chuť zvýrazníte, když do vroucí vody přidáte lžičku cukru, citrónovou šťávu nebo bílé víno. 

Chřestová pole Canva.com

Recept na chřest s holandskou omáčkou

Potřebujete:

  • 1 balení chřestu
  • 1 žloutek
  • 80 g másla
  • sůl, pepř
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • 1 lžičku horké vody

Postup:

  1. Bílý nebo zelený chřest připravte podle návodu výše a uvařte v osolené vodě doměkka.
  2. Na holandskou omáčku si rozpusťte máslo a přiveďte ho ke 100 stupňům.
  3. Do vyšší nádoby dejte žloutek, špetku soli a pepře, citrónovou šťávu, horkou vodu a začněte šlehat ponorným tyčovým mixérem. Po kapkách přilévejte horké máslo a pořád šlehejte, omáčka nabude na objemu a bude krásně hladká.
  4. Holandskou omáčku naservírujte na uvařený chřest a ihned konzumujte
Holandská omáčka s chřestem stux / Pixabay.com

Tip na závěr:

  • Holandskou omáčku nikdy neohřívejte, srazila by se. 
  • Omáčku konzumujte ihned po uvaření, stáním získá nevzhledný škraloup
  • Žloutky mohou samozřejmě nést riziko salmonely, proto tuto omáčku raději neservírujte dětem ani těhotným ženám.
Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz