3 rychlá jídla, která zvládne připravit úplně každý

Žena vaří v kuchyni jídlo ze zeleniny UfaBizPhoto / Shutterstock.com

Honí vás mlsná? Nebo toužíte po neotřelých a nápaditých pokrmech, kterými pohostíte rodinu? Přinášíme hned několik chutných inspirací, které vyřeší vaše věčné dilema, co připravit jako odpolední svačinku nebo rychlou večeři. Co si dáte?

Přečtěte si také

5 nádherných květin, které nevyžadují náročnou péči a zaplaví vaši zahradu barvami
5 nádherných květin, které nevyžadují náročnou péči a zaplaví vaši zahradu barvami

Recept na klobásníky

Znáte „klobásníky“? Jde o možnost, jak něco zakousnout kdykoli během dne. Připravují se z listového těsta a klobásky, nicméně recept lze obměnit a použít směs mletého masa. Připravte si:

  • 2 listová těsta
  • 2 výrazné klobásky dle chuti
  • cibuli
  • sůl a pepř
  • mleté maso
  • majoránku
  • vejce

Usnadněte si práci listovým těstem v akci

Díky možnosti koupit lahodné listové těsto už hotové vám odpadá kus práce – najdete ho v akčních letácích jakéhokoliv obchodního řetězce.

  1. Začněte přípravou masové směsi. Osmahněte cibuli, mleté maso, okořeňte a nechte vychladnout.
  2. Listové těsto rozdělte na větší kolečka, na která pokladete klobásku, na zbylou část pak hroudy mletého masa.
  3. Listové těsto opatrně zaviňte do kuličky a pomažte vejcem.
  4. Připravené kuličky pečte v troubě rozpálené na 190 stupňů zhruba 20 až 30 minut – dokud krásně nezezlátnou... a neprovoní celou kuchyň.

Tip: Pohrát si můžete i s tvary. Nakrájejte listové těsto na obdélníky a nařízněte je od krajů ke středu po obou delších stranách (jako oboustranný hřeben), na plátky dejte párek a zabalte ho do těsta. Vzniknou vám zabalené „mumie“, kterým stačí jen vyrobit z kousku tvrdého sýra očička, na zorničky můžete použít pepř nebo kousek odkrojené olivy.

Bramborový koláč Kiian Oksana / Shutterstock.com

Recept na bramborový koláč

Milovníci brambor zajásají, tento koláč je dokonalý. A opět tak sympaticky jednoduchý – pustíte se do něj? Nakupte:

  • 600 g brambor
  • 1 cibuli
  • 3 pórky
  • listové těsto
  • 100 g slaniny
  • máslo
  • sůl a pepř
  • muškátový oříšek
  • 100 g sýra raclette
  • 100 g strouhaného ementálu
  • 2 vejce
  • mletou sladkou papriku
  • 125 ml smetany ke šlehání

Všechno máte, je čas tvořit. Postup:

  1. Předehřejte troubu na 190 stupňů.
  2. Nízkou pečicí formu vystelte listovým těstem, odkrojte kraje těsta, dno propíchejte vidličkou a pečte po dobu 10 minut.
  3. Mezitím nakrájejte omyté a oloupané brambory s pórkem na plátky, slaninu a cibuli na kostičky.
  4. Cibuli s brambory a slaninou orestujte, nakonec přidejte pórek. Máslovou voňavou směs nezapomeňte okořenit.
  5. Následně ji můžete poklást na listové těsto.
  6. Sýry smíchejte s vejcem a smetanou – připravenou zálivkou ozdobte pokrm, poklaďte zbytky listového těsta a pečte ještě zhruba necelých 30 minut.

Už na něj máte zálusk? Chápeme, máme to totiž úplně stejně.

Tip: Krásné formy na tradiční koláč – ať už ten sladký, či slaný – najdete v prodejnách s domácími potřebami. Prohlédněte si jejich akční letáky.

Polévka s uzeným masem Oksana Mizina / Shutterstock.com

Recept na polévku z uzeného masa

Polévka, kterou si zamiluje celá rodina. Obsahuje vařená vejce a nejen to – působí také jako zázračný lék na kocovinu, kterou si někteří mohou přinést domů z víkendové party. Lahodná hutná polévka vás zaručeně překvapí chutí i vzhledem. K její přípravě potřebujete:

  • 1 l vývaru z uzeného masa
  • uzené maso vařené
  • 1 paprikovou klobásu
  • smetanu ke šlehání
  • 1 až 2 lžíce hladké mouky
  • 4 vejce natvrdo
  • strouhaný křen
  • pažitku
  • sůl a pepř

Nezmeškejte paprikovou klobásu v akci

  1. Ve vývaru povařte cibuli a klobásku, které předtím můžete krátce orestovat.
  2. Hladkou mouku rozmíchejte ve smetaně a přidejte do polévky, povařte. Okořeňte dle chuti.
  3. Hotovou polévku podávejte s uzeným masem, vejcem, křenem a pažitkou.

Nechte si chutnat, polévka je naprosto dokonalá!