3 rychlá jídla, která zvládne připravit úplně každý

Žena vaří v kuchyni jídlo ze zeleniny UfaBizPhoto / Shutterstock.com

Honí vás mlsná? Nebo toužíte po neotřelých a nápaditých pokrmech, kterými pohostíte rodinu? Přinášíme hned několik chutných inspirací, které vyřeší vaše věčné dilema, co připravit jako odpolední svačinku nebo rychlou večeři. Co si dáte?

Přečtěte si také

Asijská specialita, která dobyla svět: Jak si jarní závitky připravíte doma, už pro ně nepůjdete do bistra

Recept na klobásníky

Znáte „klobásníky“? Jde o možnost, jak něco zakousnout kdykoli během dne. Připravují se z listového těsta a klobásky, nicméně recept lze obměnit a použít směs mletého masa. Připravte si:

  • 2 listová těsta
  • 2 výrazné klobásky dle chuti
  • cibuli
  • sůl a pepř
  • mleté maso
  • majoránku
  • vejce
Usnadněte si práci listovým těstem v akci

Díky možnosti koupit lahodné listové těsto už hotové vám odpadá kus práce – najdete ho v akčních letácích jakéhokoliv obchodního řetězce.

  1. Začněte přípravou masové směsi. Osmahněte cibuli, mleté maso, okořeňte a nechte vychladnout.
  2. Listové těsto rozdělte na větší kolečka, na která pokladete klobásku, na zbylou část pak hroudy mletého masa.
  3. Listové těsto opatrně zaviňte do kuličky a pomažte vejcem.
  4. Připravené kuličky pečte v troubě rozpálené na 190 stupňů zhruba 20 až 30 minut – dokud krásně nezezlátnou... a neprovoní celou kuchyň.

Tip: Pohrát si můžete i s tvary. Nakrájejte listové těsto na obdélníky a nařízněte je od krajů ke středu po obou delších stranách (jako oboustranný hřeben), na plátky dejte párek a zabalte ho do těsta. Vzniknou vám zabalené „mumie“, kterým stačí jen vyrobit z kousku tvrdého sýra očička, na zorničky můžete použít pepř nebo kousek odkrojené olivy.

Bramborový koláč Kiian Oksana / Shutterstock.com

Recept na bramborový koláč

Milovníci brambor zajásají, tento koláč je dokonalý. A opět tak sympaticky jednoduchý – pustíte se do něj? Nakupte:

  • 600 g brambor
  • 1 cibuli
  • 3 pórky
  • listové těsto
  • 100 g slaniny
  • máslo
  • sůl a pepř
  • muškátový oříšek
  • 100 g sýra raclette
  • 100 g strouhaného ementálu
  • 2 vejce
  • mletou sladkou papriku
  • 125 ml smetany ke šlehání

Všechno máte, je čas tvořit. Postup:

  1. Předehřejte troubu na 190 stupňů.
  2. Nízkou pečicí formu vystelte listovým těstem, odkrojte kraje těsta, dno propíchejte vidličkou a pečte po dobu 10 minut.
  3. Mezitím nakrájejte omyté a oloupané brambory s pórkem na plátky, slaninu a cibuli na kostičky.
  4. Cibuli s brambory a slaninou orestujte, nakonec přidejte pórek. Máslovou voňavou směs nezapomeňte okořenit.
  5. Následně ji můžete poklást na listové těsto.
  6. Sýry smíchejte s vejcem a smetanou – připravenou zálivkou ozdobte pokrm, poklaďte zbytky listového těsta a pečte ještě zhruba necelých 30 minut.

Už na něj máte zálusk? Chápeme, máme to totiž úplně stejně.

Tip: Krásné formy na tradiční koláč – ať už ten sladký, či slaný – najdete v prodejnách s domácími potřebami. Prohlédněte si jejich akční letáky.

Polévka s uzeným masem Oksana Mizina / Shutterstock.com

Recept na polévku z uzeného masa

Polévka, kterou si zamiluje celá rodina. Obsahuje vařená vejce a nejen to – působí také jako zázračný lék na kocovinu, kterou si někteří mohou přinést domů z víkendové party. Lahodná hutná polévka vás zaručeně překvapí chutí i vzhledem. K její přípravě potřebujete:

  • 1 l vývaru z uzeného masa
  • uzené maso vařené
  • 1 paprikovou klobásu
  • smetanu ke šlehání
  • 1 až 2 lžíce hladké mouky
  • 4 vejce natvrdo
  • strouhaný křen
  • pažitku
  • sůl a pepř
Nezmeškejte paprikovou klobásu v akci
  1. Ve vývaru povařte cibuli a klobásku, které předtím můžete krátce orestovat.
  2. Hladkou mouku rozmíchejte ve smetaně a přidejte do polévky, povařte. Okořeňte dle chuti.
  3. Hotovou polévku podávejte s uzeným masem, vejcem, křenem a pažitkou.

Nechte si chutnat, polévka je naprosto dokonalá!