Nevíte, co vařit? Recepty z rýže a luštěnin každý den na jiný způsob

Kuřecí prsa v kurkumě Vitana

Také vám už dochází inspirace, co uvařit, abyste potěšili své děti a zároveň zpracovali dosud nevyužité suroviny? Na to jsou rýže a luštěniny ideální, protože obsahují pro tělo potřebné živiny. Rýže navíc díky komplexním sacharidům zasytí na celkem dlouhou dobu. Pokud rádi experimentujete, rýže a luštěniny jsou pro vás ta správná volba. Dá se z nich totiž vykouzlit nekonečně mnoho receptů.

Přečtěte si také

Jaké sýry jsou opravdu vhodné ke grilování? Zapomeňte na mozzarellu nebo fetu
Jaké sýry jsou opravdu vhodné ke grilování? Zapomeňte na mozzarellu nebo fetu

Kuřecí prsa v omáčce z kurkumy, špenátový kuskus 

Ingredience:

  • 600 g kuřecích prsou
  • olivový olej
  • sůl
  • mletá kurkuma
  • 5 dl smetany
  • 50 g listového špenátu
  • 400 g kuskusu
  • 2 lžíce másla
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 cibule

Postup

Kuřecí prsa zprudka opečeme a odložíme na talíř. Na oleji orestujeme cibulku a přidáme kurkumu. Zalijeme smetanou a vrátíme zpět kuřecí prsa. Na mírném ohni připravujeme 1 hodinu při maximálně 80 °C. Nakonec přidáme máslo na zjemnění omáčky. Špenát rozmixujeme se zeleninovým vývarem a přivedeme k varu. Směsí přelijeme kuskus a ochutíme solí. Přidáme olivový olej, zakryjeme a necháme cca 5 minut bobtnat. Pak podáváme.

Pohanková kaše se smaženým listovým těstem a skořicí Vitana

Pohanková kaše, smažené listové těsto se skořicí, lesní ovoce v medu 

Ingredience:

  • 200 g pohanky
  • 1 kelímek smetany
  • 3 dl mléka
  • 100 g cukru moučky
  • skořice 
  • 50 g malin
  • 50 g ostružin
  • 300 g listového těsta
  • 100 g medu
  • 1 lžíce másla

Postup:

Pohanku uvaříme v mléce a přidáme smetanu a máslo. Ochutíme pouze cukrem a necháme odležet. Listové těsto nakrájíme na nudle a usmažíme v oleji do křupava. Pak těsto bohatě obalíme v cukru a skořici. Maliny a ostružiny vložíme do horkého medu a hned podáváme s kaší, aby ovoce zůstalo celé. 

Tip: Pokud chcete dezert ozvláštnit a zkusit něco méně tradičního, můžete pohanku posypat naklíčeným libečkem.

Tipy na rychlý oběd

Od března v obchodech naleznete chutné a kvalitní luštěniny ve varných sáčcích jako rozšíření oblíbené řady „Dej si super jídlo“. Směsi jsou již ochucené a velmi jednoduché na přípravu. Můžete je mít stále při ruce a během chvilky vykouzlit lehký oběd či výtečnou a zdravou večeři. Tyto směsi jsou bez jakýchkoli konzervačních látek, umělých aromat a barviv, bez přidaného glutamátu a bez palmového oleje. Obsahují pouze luštěniny, koření, bylinky, zeleninu a řepkový olej. V balení najdete tři varné sáčky po 80 gramech a vybrat si můžete ze dvou variant – „Hrách a kroupy“ či „Bulgur a čočka“ (nabízí je Vitana). 

Pečený losos s rýží Vitana

Pečený losos s italským rizotem

Ingredience:

  • 800 g lososa bez kůže
  • 200 g rýže Arborio
  • 10 g šalotky
  • 40 ml bílého vína
  • 800–1000 ml kuřecího vývaru
  • 40 g másla
  • 80 g parmazánu
  • 10 ml olivového oleje
  • 6 g Gurmánského italského koření Vitana
  • 100 g cherry rajčat
  • sůl, pepř
  • 2 kousky citronu

Postup: 

Na olivovém oleji orestujeme lehce šalotku, přidáme rýži a krátce prohřejeme. Přidáme bílé víno a necháme ho zcela vyvařit. Poté pozvolna přiléváme vývar a dusíme rýži do poloměkka. Poté odstavíme, zašleháme máslo a ke konci přidáme nastrouhaný parmazán a již nevaříme. Lososa lehce potřeme olejem a okořeníme italským kořením. Opečeme z jedné strany 2–3 minuty (podle výšky lososa) a poté otočíme a pečeme další 2–3 minuty. Poté na vypnuté plotýnce necháme rybu ještě dojít cca 10 minut. Citron a rajčata lehce opečeme na olivovém oleji a ozdobíme jimi lososa.

Je libo k lososu majonézu? Našli jsme ji v akci

Vepřová kotleta sous vide s fazolovým ragú a drcenými rajčátky Vitana

Vepřová kotleta „sous vide“ s fazolovým ragú a drcenými rajčaty

Ingredience:

  • 600 g vepřové kotlety
  • sůl
  • olivový olej
  • 400 g bílých fazolí
  • 200 g drcených rajčat
  • 100 g čerstvých mini rajčátek
  • hrst čerstvé bazalky
  • 1 větší cibule
  • 50 g másla
  • 1 l zeleninového vývaru

Postup:

Vepřovou kotletu opečeme vcelku na pánvi na oleji ze všech stran a ochutíme solí. Pak ji zabalíme do potravinářské fólie (nebo do vakuového pytle) a utáhneme. Takto připravené maso dáme do vodní lázně na cca 2 hodiny při 68 °C. Pak kotletu ještě opečeme na pánvi ze všech stran a nakrájíme na jednotlivé porce. 

Na cibuli opečeme předem namočené bílé fazole a zalijeme vývarem. Přidáme drcená rajčata a vaříme doměkka. Pak přidáme máslo a bazalku. Nakonec opečeme mini rajčátka, vmícháme k fazolím a podáváme. Můžeme doplnit bazalkovým olejem (trochu bazalky rozmixované v olivovém oleji).

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!