Svěží velikonoční speciality: Vyzkoušejte jemné jidáše nebo velikonoční vegetariánskou nádivku

Jemné jidáše s citronovou kůrou Billa

Co by to bylo za Velikonoce bez mazance, králíka, nádivky či drobných sladkostí? Pokud byste však i vy chtěli tradiční kuchyň trochu odlehčit, připravili jsme pro vás originální recept na vegetariánskou nádivku z těch nejkvalitnějších surovin, po které se jen zapráší. Milovníky sladkého (a snad i všechny koledníky) pak jistě potěší jemné jidáše s citronovou kůrou, které kombinují tradiční chuť s výraznými citrusovými tóny.

Přečtěte si také

Co všechno se dá vyrobit z černého bezu? Vyzkoušejte řízky, likér i sirup
Co všechno se dá vyrobit z černého bezu? Vyzkoušejte řízky, likér i sirup

Velikonoční vegetariánská nádivka

Doba přípravy: 75 minut / 4 porce

Ingredience: 

  • 250 g brokolice 
  • 125 g květáku 
  • 125 g chřestu 
  • 3 vejce 
  • 100 g polohrubé mouky 
  • 1 sáček kypřicího prášku
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • 1 lžička soli
  • 60 ml 12% smetany 
  • 4 stroužky česneku
  • 150 g strouhaného sýra
  • tuk a hrubá mouka na vysypání formy

Vejce v akci se budou na Velikonoce hodit

Kupte se slevou Vejce S.

Porovnat slevy

Postup: 

Předehřejte troubu na 180 °C. Očištěnou brokolici a květák nakrájejte na kousky a nechte asi 3 minuty povařit ve slané vodě. Poté prudce zchlaďte a nechte okapat. Totéž udělejte s chřestem (nezapomeňte ho zbavit tužších konců). Z vajec oddělte bílky a vyšlehejte je do tuhého sněhu. Mouku smíchejte s kypřicím práškem, muškátovým oříškem, solí a poté promíchejte s připravenou zeleninou. Žloutky smíchejte se smetanou a prolisovaným česnekem a přilijte k ostatním ingrediencím. Přidejte sýr a dobře promíchejte. Směs přendejte do vymazaného a moukou vysypaného pekáče. Poté ji pokryjte vyšlehaným sněhem a znovu posypte sýrem. Pečte cca 50 minut. Na závěr nádivku ozdobte klíčky brokolice.

Vegetariánská nádivka Billa

Jemné jidáše s citronovou kůrou

Doba přípravy: 2 hodiny / 32 ks

Ingredience: 

  • 27 g droždí
  • 93 g cukru krupice
  • 590 g hladké mouky 
  • 300 ml vlažné smetany na vaření 
  • 7 g soli
  • kůra ze tří citronů BILLA BIO
  • 2 lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 70 g másla 
  • 3 žloutky, pokojové teploty
  • 70 g medu 

Na potření a posypání:

  • 1 vejce 
  • 1 lžička drceného máku

Postup: 

Nejdříve si připravte kvásek. Odměřené droždí zasypte lžící cukru a dobře rozmíchejte. Poté přidejte lžíci mouky, odlijte 100 ml vlažné smetany a nechte vše společně vzejít. Do větší mísy nasypte zbytek mouky a cukru, sůl, kůru z citronů, muškátový oříšek a vše dobře promíchejte. Nastrouhejte máslo a přidejte do suché směsi. Zapněte robota na druhý stupeň rychlosti a postupně přidávejte žloutky, zbylou smetanu, med a vzešlý kvásek. Hněťte asi 8 minut, dokud není těsto krásně hladké a pružné. Hotové pak nechte asi hodinu kynout do dvojnásobného objemu. Mezitím si předehřejte troubu na 190 °C. Nakynuté těsto rozdělte na 30g kousky a všechny stočte do uzlíků dle libosti. Potřete je vejcem smíchaným s trochou vody, posypte mákem a ještě nechte chvíli dokynout na plechu. Pečte 10 minut dozlatova.

Oslaďte si život zdravě: Třtinový cukr v akci

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!