V obchodech vyprodáno: Jak si doma vyrobit droždí?

Kostky droždí, lžíce soli a vejce na stole Canva

Po droždí není v obchodech ani stopa? Nevadí. S pomocí pár surovin si jej zvládnete vyrobit i sami doma. Jeho příprava vám nezabere příliš času, splní svůj účel stejně jako to kupované, a vy se tak nemusíte vzdávat pečení. Jak tedy na to?

Přečtěte si také

Vláda zdražuje cigarety. Odhodlají se kuřáci konečně ke změně?

Pekařské droždí jsou kvasinky, které pomáhají kynutí těsta. Ve spoustě receptech je droždí nepostradatelnou surovinou, v posledních dnech se však stalo nedostatkovým zbožím. Vyhněte se obíhání obchodů a raději si ho vyrobte doma ze surovin, které většinou máte po ruce.

Droždí z brambor a piva

Jak tedy vyrobit droždí? Domácí droždí si vyrobíte rychle a snadno. Můžete si ho rovnou udělat více a dát do mrazáku na příště. Stačí vám jen tyto suroviny:

  • 500 g brambor
  • 60 g cukru
  • 2 lžíce piva (nejlépe nefiltrovaného)
  • voda

Postup:

Brambory uvařte ve slupce do měkka. Poté je oloupejte, rozšťouchejte a přidejte k nim tolik vody, aby vznikla hustá kaše. Do ní přidejte cukr a vše nechte přikryté kynout na teplém místě 24 hodin. Poté přidejte pivo, nechte opět 24 hodin v teple odpočívat a kvasnice jsou hotové.

Droždí z ovocné vody

Máte doma jablka? Vyzkoušejte droždí z mouky, vody a jablek. Jeho výhodou je neutrální chuť, skvěle se tedy hodí jak na sladké, tak slané pečení.

Budete potřebovat:

  • 1 jablko (použít můžete i hrušku)
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek vody

Postup:

Jablko důkladně omyjte a pokrájejte ho i se slupkou na kousky, dejte do zavařovací sklenice a zalijte vodou. Sklenici přikryjte víčkem a nechte ji dva dny v teple. Poté kousky jablek vyndejte a přidejte k výluhu mouku. Promíchejte, nechte vzniklé droždí ještě alespoň 20 minut odpočívat a můžete se pustit do pečení.

Tip: Pokud máte doma nesířené rozinky, můžete je přidat společně se lžičkou cukru či medu k jablku a kvásek bude hotový už druhý den. Ideální poměr je 100 g rozinek na 100 g jablek.

Domácí droždí ve sklenici Fascina / Canva

Založte si poctivý tradiční chlebový kvas

Mnoho lidí se v době omezeného pohybu pouští do pečení domácího chleba. Z čeho je vlastně chlebový kvas? Poctivý si připravíte doma jen z vody a mouky a droždí nebudete potřebovat. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept, který vyžaduje jen trochu více času a trpělivosti.

Postup:

1. den – v zavařovací sklenici smíchejte v poměru 1 : 1 vodu a celozrnnou mouku (směs by měla mít konzistenci jako těsto na palačinky). Sklenici přikryjte folií, udělejte do ní pár dírek a nechte ji den v pokojové teplotě.

2. den – celý postup opět zopakujte. Přidejte stejné množství vody a mouky, vše dobře promíchejte, znovu přikryjte folií a nechte den odpočívat.

3. den – zopakujte postup ze 2. dne. Nyní bude kvásek každou hodinou zvětšovat svůj objem a probouzet se k životu.

4. den – kvásek by měl mít intenzivní nakyslou, ale příjemnou vůni (pokud se vám jeho vůně nezdá, přikryjte ho a počkejte do druhého dne). Přidejte k němu ještě čajovou lžičku vody a mouky, zavíčkuje proděravělým víčkem a dejte do lednice.

Chlebový kvas ve sklenici Canva

Tip: Pokud si chcete kvásek v lednici uchovat na delší dobu, musíte ho jednou za tři až pět dnů „nakrmit“. Přidejte opět mouku s vodou. Vždy však musíte mít ve sklenici alespoň dvě lžíce rozkvašeného kvasu.

Jak množit kvasnice

Pokud máte doma ještě zbytek droždí, můžete si kvasnice jednoduše rozmnožit. Budete potřebovat:

  • 500 g uvařených a rozšťouchaných brambor
  • 60 g mouky
  • 60 g cukru
  • kvasnice, které máte k dispozici

Postup:

Veškeré suroviny dobře promíchejte a dejte do nádoby. Nechte směs 2 hodiny na teplém místě a poté uchovejte v chladu. Za 3 dny již kvasnice můžete používat. Při pečení vám bude stačit lžíce kvasnic na kilogram mouky. Kvas opět můžete „krmit” a udržovat si tak zásoby.