Nalaďte se na Velikonoce. Upečte s dětmi slepovaná vajíčka, která voní po levanduli a citrónu

Velikonoční vajíčka s citrónovou náplní. Anna Jančevová

Velikonoce se kvapem blíží a přestože hrozí, že si je letos kvůli nouzovém stavu neužijeme v plné parádě, nic nám nebrání si doma alespoň něco upéct. Mazanec, jidášky či velikonoční nádivka – to všechno už jistě znáte. Pokud si ale chcete připravit něco nového a do pečení zapojit třeba i děti, máme pro vás senzační tip. Recept na slepované sušenky s levandulí, které vypadají jako slepičí vajíčka. Tak pojďme na to!

Přečtěte si také

Sója - symbol zdravé potraviny, tělu ale může i škodit
Sója - symbol zdravé potraviny, tělu ale může i škodit

Recept na slepované velikonoční sušenky

Co budete potřebovat (na 15 sušenek):

  • 120 g hladké pšeničné mouky (1/3 můžete nahradit celozrnnou)
  • 80 g změklého másla
  • 40 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • 1 lžičku sušené, drcené levandule
  • kůru z 1 menšího bio citrónu
  • špetku mleté vanilky
  • špetku soli

Na slepování:

  • citrónovou marmeládu
  • moučkový cukr

Zdravé citrony, aby měly sušenky ten správný říz

Postup:

1. den – Zadělání těsta

  1. Připravte si mísu, ve které budete ručně nebo pomocí robotu zadělávat těsto. Prosejte do ní hladkou a případně i celozrnnou mouku a moučkový cukr.
  2. Přidejte změklé máslo v pokojové teplotě, žloutek, citrónovou šťávu i jemně nastrouhanou kůru, pravou mletou vanilku, levanduli a špetku soli.
  3. Vypracujte pěkné hladké těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte 12 až 24 hodin odpočinout v lednici. Díky tomu se s ním další den bude lépe pracovat a nebude se trhat.
Všechny ingredience musí být v pokojové teplotě. Anna Jančevová

2. den – Pečení sušenek

  1. Další den těsto rozdělte na dvě poloviny a každou z nich na pomoučeném válu vyválejte zhruba do výšky 3 mm. Těsto nesmí být příliš nízké, protože by se snadno trhalo.
  2. Pomocí formiček z něj vykrajujte tvary vajíček, každé musí být do páru. Jednomu z vajíček vždy udělejte dalším vykrajovátkem důlek, podobně jako u lineckého cukroví.
  3. Cukroví opatrně skládejte na plech s pečicím papírem a v předehřáté troubě sušte zhruba 7 minut na 150 °C. Průběžně kontrolujte – každá trouba peče jinak a každý kousek se může péct různou dobu.
  4. Upečené sušenky nechte alespoň 15 minut vychladnout.

Slepování sušenek

Upečené cukroví s otvorem štědře pocukrujte cukrem a dejte stranou. To bez otvoru namažte citrónovou marmeládou a opatrně přiklopte pocukrovanými dílky.

Pokud jste marmeládou nešetřili, sušenky změknou během 24 hodin. Jestliže je nesníte dřív, vydrží vám zhruba 3 týdny – skladujte je podobně jako linecké cukroví.

Upečené sušenky připravené na slepování. Anna Jančevová

Citrónová marmeláda v sušenkách vynikne

Pro nás v Česku jsou typické hlavně marmelády z běžného ovoce, jako jsou jahody, rybíz, maliny nebo třeba meruňky. V zahraničí, a hlavně pak v Británii, ale milují především ty citrusové. Pokud jste si k nim zatím nenašli cestu, vyzkoušejte je – lehce nakyslá chuť se bude v sušenkách vyjímat, a to obzvlášť právě v kombinaci s levandulí a vanilkou.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz