Chyťte velikonoční náladu. Upečte s dětmi slepovaná vajíčka, která voní po levanduli a citrónu

Velikonoční vajíčka s citrónovou náplní Anna Jančevová

Velikonoce se kvapem blíží a přestože hrozí, že si je letos kvůli nouzovém stavu neužijeme v plné parádě, nic nám nebrání si doma alespoň něco upéct. Mazanec, jidášky nebo třeba velikonoční nádivku. Jistě, tohle všechno už znáte. Pokud si ale chcete připravit něco nového a do pečení zapojit třeba i děti, máme pro vás senzační tip. Recept na slepované sušenky s levandulí, které vypadají jako slepičí vajíčka. Tak pojďme na to.

Přečtěte si také

Které obchody budou otevřené 28. října 2020: Nouzový stav a státní svátek komplikují lidem nákupy
Které obchody budou otevřené 28. října 2020: Nouzový stav a státní svátek komplikují lidem nákupy

Recept na slepované velikonoční sušenky

Co potřebujete (na 15 sušenek):

  • 120 g hladké pšeničné mouky (1/3 můžete nahradit celozrnnou moukou)
  • 80 g změklého másla
  • 40 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • 1 lžičku sušené drcené levandule
  • kůru z 1 menšího bio citrónu
  • špetku mleté vanilky
  • špetku soli 

Na slepování:

  • citrónovou marmeládu
  • moučkový cukr

1. den: Zadělání těsta

  1. Připravte si mísu, ve které budete ručně nebo pomocí robotu zadělávat těsto.
  2. Prosejte do mísy hladkou a případně i celozrnnou mouku a moučkový cukr. 
  3. Přidejte změklé máslo v pokojové teplotě, žloutek, citrónovou šťávu i jemně strouhanou kůru, pravou mletou vanilku, levanduli a špetku soli.
  4. Vypracujte pěkné hladké těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte 12 až 24 hodin odpočinout v lednici. Díky tomu se další den s těstem bude lépe pracovat a nebude se trhat.
Všechny ingredience musí být v pokojové teplotě Anna Jančevová

2. den: Pečení sušenek

  1. Další den těsto rozdělte na dvě poloviny a každou z nich na pomoučeném válu vyválejte zhruba do výšky 3 mm. Těsto nesmí být příliš nízké, protože by se snadno trhalo. 
  2. Z těsta vykrajujte pomocí formiček tvary vajíček, každé musí být do páru. Jednomu z vajíček vždy udělejte dalším vykrajovátkem důlek, podobně jako u lineckého cukroví.
  3. Cukroví opatrně skládejte na plech s pečicím papírem. V předehřáté troubě sušte zhruba 7 minut na 150 stupňů
  4. Průběžně kontrolujte, každá trouba peče jinak a hlavně, každý kousek se může péct různou dobu.
  5. Upečené sušenky nechte alespoň 15 minut vychladnout

Slepování sušenek

  1. Upečené cukroví s otvorem štědře pocukrujte cukrem a dejte stranou. To bez otvoru namažte citrónovou marmeládou a opatrně přiklopte pocukrovaným dílem.
  2. Pokud jste marmeládou nešetřili, sušenky změknou během 24 hodin
  3. Jestliže je nesníte dřív, vydrží vám zhruba 3 týdny. Skladujte je podobně jako linecké cukroví.
Upečené sušenky připravené na slepování Anna Jančevová

Citrónová marmeláda v sušenkách vynikne

Pro nás v Česku jsou typické hlavně marmelády z běžného ovoce, jako jsou jahody, rybíz, maliny nebo třeba meruňky. V zahraničí, a hlavně pak v Británii, ale milují především citrusové marmelády. Pokud jste si k nim zatím nenašli cestu, vyzkoušejte je. Lehce nakyslá chuť se bude v sušenkách vyjímat. Obzvlášť v kombinaci s levandulí a vanilkou

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!