Pozvěte do kuchyně jaro! Vláčná jarní bábovka s jogurtem hraje všemi barvami

Vláčná bábovka s jedlými květy Anna Jančevová

Vláčné těsto a příjemně nakyslá chuť. To je nadýchaná jogurtová bábovka, díky které vaše kuchyně ožije jarními barvami i květy. Recept není vůbec složitý, stačí vyšlehat pár ingrediencí, a do 75 minut máte hotový moučník na stole.

Přečtěte si také

Ceny zeleniny rostou: Zdražují cuketa, květák i brokolice
Ceny zeleniny rostou: Zdražují cuketa, květák i brokolice

Vláčná bábovka s jogurtem – recept

Ingredience v receptu stačí na malou bábovkovou formu. Pokud máte klasickou velkou formu, vynásobte poměry 2x, případně 3x. Řiďte se podle gramáže mouky. V našem receptu je 150 g, které stačí na malou formu. Do střední formy se vejde 300 g mouky a největší forma určitě pojme až 450 g mouky. 

Ingredience na těsto:

  • 100 g hladké pšeničné mouky
  • 50 g pšeničné celozrnné mouky
  • 150 g krémového smetanového jogurtu
  • 100 g třtinového cukru
  • 80 g změklého másla
  • 2 žloutky
  • 2 bílky
  • 1,5 lžičky kypřicího prášku 
  • 1 lžička jedlé sody
  • kůra z 1 bio citrónu
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • špetka soli

Pšeničná mouka v akci

Kupte se slevou Mouka Penny.

Porovnat slevy

Bábovku ozdobte fialkami či sedmikráskami Anna Jančevová

Postup:

  1. Jako první si vymažte bábovkovou formu máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 175 stupňů na horní i spodní ohřev. 
  2. Prosejte obě mouky do mísy a smíchejte je s kypřicím práškem, jedlou sodou a špetkou soli.
  3. Do šlehací mísy vložte změklé máslo, cukr a vyšlehejte je do světlé pěny. Poté přidejte i žloutky a opět šlehejte zhruba 4 minuty
  4. Do mísy přidejte jogurt, citrónovou šťávu a citrónovou kůru a šlehejte dalších 5 minut
  5. Poté přidejte mouku a pomalu šlehejte další 3 minuty. 
  6. Vyšlehejte si 2 bílky se špetkou soli a bílky přidávejte do těsta. Už nešlehejte, ale jen pomalu zapracujte stěrkou. 
  7. Těsto rovnoměrně nalijte do bábovkové formy. Bábovku pečte zhruba 40 minut, propečenost zkontrolujte špejlí, na kterou by se neměly lepit větší kousky těsta. 
  8. Po upečení bábovku vyklopte a před zdobením nechte vychladnout

Tip pro vás:

Pokud by bábovka při pečení na povrchu příliš hnědla, zakryjte ji alobalem. 

Jak zdobit bábovku

Díky citrónové šťávě, kůře a jogurtu má bábovka příjemně nakyslou chuť. Tu navíc podpoříte, pokud bábovku ozdobíte citrónovou polevou, kterou jednoduše vyrobíte smícháním moučkového cukru s troškou citrónové šťávy. Tekutinu do cukru přidávejte po kapkách a míchejte. Aby poleva na bábovce držela a neroztékala se, je potřeba, aby byla opravdu hustá

Citrónová poleva

  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžičky citrónové šťávy
Rozkvetlé fialky Anna Jančevová

Jedlé květy

Než poleva zaschne, ozdobte bábovku jedlými květy. Použít můžete sedmikrásky i fialky. Vyzkoušejte si doma vyrobit také jednoduchý sedmikráskový med.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!