Vláčné těsto a příjemně nakyslá chuť. To je nadýchaná jogurtová bábovka, díky které vaše kuchyně ožije jarními barvami i květy. Recept není vůbec složitý, stačí vyšlehat pár ingrediencí, a do 75 minut máte hotový moučník na stole.
Vláčná bábovka s jogurtem – recept
Ingredience v receptu stačí na malou bábovkovou formu. Pokud máte klasickou velkou formu, vynásobte poměry 2x, případně 3x. Řiďte se podle gramáže mouky. V našem receptu je 150 g, které stačí na malou formu. Do střední formy se vejde 300 g mouky a největší forma určitě pojme až 450 g mouky.
Ingredience na těsto:
- 100 g hladké pšeničné mouky
- 50 g pšeničné celozrnné mouky
- 150 g krémového smetanového jogurtu
- 100 g třtinového cukru
- 80 g změklého másla
- 2 žloutky
- 2 bílky
- 1,5 lžičky kypřicího prášku
- 1 lžička jedlé sody
- kůra z 1 bio citrónu
- 1 lžíce citrónové šťávy
- špetka soli
Anna Jančevová
Postup:
- Jako první si vymažte bábovkovou formu máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 175 stupňů na horní i spodní ohřev.
- Prosejte obě mouky do mísy a smíchejte je s kypřicím práškem, jedlou sodou a špetkou soli.
- Do šlehací mísy vložte změklé máslo, cukr a vyšlehejte je do světlé pěny. Poté přidejte i žloutky a opět šlehejte zhruba 4 minuty.
- Do mísy přidejte jogurt, citrónovou šťávu a citrónovou kůru a šlehejte dalších 5 minut.
- Poté přidejte mouku a pomalu šlehejte další 3 minuty.
- Vyšlehejte si 2 bílky se špetkou soli a bílky přidávejte do těsta. Už nešlehejte, ale jen pomalu zapracujte stěrkou.
- Těsto rovnoměrně nalijte do bábovkové formy. Bábovku pečte zhruba 40 minut, propečenost zkontrolujte špejlí, na kterou by se neměly lepit větší kousky těsta.
- Po upečení bábovku vyklopte a před zdobením nechte vychladnout.
Tip pro vás:
Pokud by bábovka při pečení na povrchu příliš hnědla, zakryjte ji alobalem.
Jak zdobit bábovku
Díky citrónové šťávě, kůře a jogurtu má bábovka příjemně nakyslou chuť. Tu navíc podpoříte, pokud bábovku ozdobíte citrónovou polevou, kterou jednoduše vyrobíte smícháním moučkového cukru s troškou citrónové šťávy. Tekutinu do cukru přidávejte po kapkách a míchejte. Aby poleva na bábovce držela a neroztékala se, je potřeba, aby byla opravdu hustá.
Citrónová poleva
- 2 lžíce moučkového cukru
- 2 lžičky citrónové šťávy
Anna Jančevová
Jedlé květy
Než poleva zaschne, ozdobte bábovku jedlými květy. Použít můžete sedmikrásky i fialky. Vyzkoušejte si doma vyrobit také jednoduchý sedmikráskový med.