Vymýšlet každý rok nějaké speciální a originální výslužky pro koledníky je bezpochyby náročné. Letos to navíc vypadá, že budou Velikonoce bez koledování. I přesto pro vás máme tip na levné a jednoduché pečené zajíčky ze sladkého kynutého těsta, které vytvoříte velmi snadno a jejich příprava bude bavit i děti.
Velikonoční zajíčci z kynutého těsta
Na 15 porcí potřebujete:
- 5 lžic oleje
- 250 g hladké mouky
- 4 lžíce třtinového cukru
- 2 žloutky
- 100 ml vlažného mléka
- špetku soli
- půl kostky droždí
- 50 ml vody
- 15 rozinek
- lžičku vanilkového cukru
- lžičku citronové kůry
Dekorovat je můžete kokosem nebo moučkovým cukrem. Všechny potřebné suroviny navíc nejlevněji nakoupíte díky nákupnímu rádci Kupi.cz.
Adobe Stock
Postup:
- V malé misce rozmíchejte vlažné mléko, droždí a jednu lžíci cukru. Nechte na teplém místě vzejít kvásek.
- Mezitím si připravte ostatní ingredience do velké mísy a kvásek do nich za stálého míchání vlijte.
- Pořádně prohněťte, aby se všechny suroviny dobře propojily a vzniklo jednolité těsto. Hmotu zlehka poprašte moukou a nechte na teplém místě vykynout po dobu cca čtvrt hodiny.
- Následně opět prohněťte a vytvořte si na pomoučeném vále z těsta válečky o délce zhruba dvanáct centimetrů.
- Oddělte osm centimetrů těsta na tělíčko (které zatočíte jako šneka), tři centimetry na hlavičku s ouškem (váleček přeložte napůl) a centimetr na ocásek.
- Ocásek a hlavičku připojte k tělíčku. Po vytvarování zajíčka potřete žloutkem, přidejte rozinku jako oko a nechte péct cca 18 minut v předehřáté troubě na 180 °C krásně dozlatova.
Čas přípravy: 60 minut