Cítíte se dlouhodobě unavení a bez nálady? Máte střevní potíže a trpíte plynatostí? Objevují se vám často afty, kazí se vám zuby, případně je vaše kůže bílá a taková bez lesku? Pak hledejte problém i ve svých střevech. Za vším může stát lepek. Nezoufejte, jde to i bez něj. A chutně!
V prvé řadě je třeba rozlišit alergii (celiakie), kdy při požití lepku může dojít k trvalým poškozením či smrti, a přecitlivělost na lepek, při které se objevují „jen“ nepříjemné a omezující reakce. V každém případě dochází vlivem lepku k poškození stěn (resp. sliznic) tenkého střeva. Z tohoto důvodu se pak do těla dostávají látky pro tělo toxické a naopak se tam vlivem špatné funkčnosti střeva nedostanou látky pro tělo potřebné (vitamíny, stopové prvky, minerály). Léčba jako taková neexistuje. Jedinou šancí na nápravu a eliminaci potíží je vyhnout se lepku.
Vysadit lepek však můžete čas od času i sami jako součást očisty organismu. Není to nic složitého a navíc objevíte řadu nových chutí, kombinací a způsobů úpravy jídel. Poradíme, jak na to.
Mezi potraviny, které z vašeho jídelníčku musí zmizet jsou ty, které obsahují pšenici, ale také oves, ječmen a žito. Jaké to jsou? Těstoviny, pšeničné či žitné pečivo, ovesné vločky, klasická mouka, kuskus, kroupy, bulgur, špalda, ale také třeba pivo a whisky.
V současné době existuje řada výrobců bezlepkových potravin. Produkty se zpravidla vyrábí z kukuřičné nebo rýžové mouky, případně speciálních směsí. K dostání je široká škála pečiva (od chleba po různé bagetky). Vybrat si můžete z čerstvých nebo balených potravin. Chleba si však můžete upéct i doma. Existují směsi, do kterých jen přidáte vajíčko a vodu, případně pár lžic oleje a pak je v domácí pekárně nebo troubě necháte upéct. A kde si je koupit? Ve většině větších obchodních řetězců naleznete speciální sekci, balené pečivo je k dostání například i v dm drogerii. Čerstvé bezlepkové pečivo nebo koláčky pak vytváří řada menších pekáren, které mají stánky právě v obchodních centrech a nebo dodávají do obchodů se zdravou výživou. A pokud chcete experimentovat, vyzkoušejte například bramborové nebo pohankové placky.
Mezi nejčastější přílohy české kuchyně patří brambory, knedlík, rýže a těstoviny. Pokud se ocitnete v bezlepkovém módu a rýže vám nechutná, pak je péče o zdraví opravdu těžká. Jenže existuje řada způsobů jak si to zpestřit.
Mezi nejčastější otázky patří, jak si poradit s pečením a omáčkami. Vždyť právě zde je mouka tou hlavní složkou. Na omáčky vyzrajete poměrně snadno. K dostání jsou různé bezlepkové směsi, ze kterých vyrobíte jíšku. Do omáček také můžete přidat bramboru, více zeleniny nebo cibule, kterou poté rozmixujete, a nebo použijte bramborový škrob či kukuřičnou strouhanku. Jen si dejte pozor na dochucení.
Bezlepkové pečení chce trošku cviku, ale na internetu najdete i řadu receptů, kde je mouka nahrazena například rozmixovanými předem namočenými kešu oříšky, banánem, kokosem, jáhlami či pudinkem. Klasická bábovka v bezlepkové podobě chutná trošku jinak, ale, když do ni přidáte hrst ořechů, zjistíte, že můžete svůj repertoár rozšířit i o tento kousek. A sladkou tečku si můžete i koupit. V současné době i za velmi příjemné ceny.