Co byste měli mít celoročně v domácí přírodní lékárničce? Bylinky, které nesmějí chybět

Žena sbírá léčivé byliny Tatevosian Yana / Shutterstock.com

Nachlazení, migréna, drobná poranění či štípanec od komára. To jsou potíže, které většinu z nás postihnou alespoň jednou za rok. Můžeme samozřejmě sáhnout po běžně dostupných medikamentech z lékárny. Pokud ale problém není příliš vážný nebo chceme léčbu podpořit přírodními prostředky, je možné spolehnout se i na triky našich babiček, ukryté v domácí přírodní lékárničce. Co by v ní nemělo chybět?

Přečtěte si také

Počet podvodů u samoobslužných pokladen narůstá. Zloději si našli způsob, jak je obelstít

Jak na bolest v krku, kašel, rýmu a nachlazení?

Pokud vás postihne chřipka, nachlazení, bolest v krku a s ní související kašel, existuje hned několik běžných bylinek, které si můžete naordinovat. Vhodné jsou jitrocel kopinatý, šalvěj lékařská nebo obyčejná kuchyňská cibule.

Co pomůže s vykašláváním?

S vykašláváním vám pomůže jitrocelový sirup, který koupíte běžně v lékárně. Dále zabírá šalvěj, jež má zklidňující účinky. Oceníte ji ve formě šalvějových bonbónů, kloktadla nebo čaje. S rozpouštěním hlenu a vykašláváním pomůže také obyčejná cibule smíchaná s medem.

Pampeliškový med
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Střední

Pampeliškový med

Také jste chodili sbírat s babičkou pampelišky a potom z nich vyráběli sladký pampeliškový med? Není to samozřejmě med v pravém slova smyslu, spíše by se měl nazývat sirupem, nicméně je levný a velice dobrý. Příprava je velmi jednoduchá, takže si ho doma zvládne připravit opravdu každý.

Pampeliškový med
Levandulový sirup
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Levandulový sirup

Levandulový sirup bude lahodným základem domácích limonád, využijete jej však také do kávy nebo čaje. Jeho výroba je navíc velmi snadná, jde tedy o skvělý způsob, jak tuto voňavou bylinku využít v kuchyni.

Levandulový sirup

K čemu je dobrá tymiánová mast a Vincentka?

Pokud vás při nachlazení bolí na prsou, vyzkoušejte hruď potírat tymiánovou mastí. Usnadní dýchání a zlepší průchodnost dýchacích cest. Na rýmu se můžete pokusit vyzrát také domácím napařováním, vyzkoušejte inhalaci Vincentky nebo si přímo v lékárně kupte kapky do nosu s Vincentkou.

Co pomůže zmírnit trávicí obtíže?

Pokud jste se přejedli, trápí vás nadýmání nebo jiné trávicí obtíže, je na čase připravit si pořádný hrnek čaje. Právě s nadýmáním a nafouklým břichem pomůže fenyklový čaj. Stačí zalít lžičku semínek fenyklu, nechat vylouhovat a popíjet. Stejně tak vám pomůže kopřivový čaj ze sušené i čerstvé kopřivy, o níž je známo, že má detoxikační účinky. Opět stačí lžičku sušené kopřivy zalít horkou vodou, nechat 15 minut vylouhovat a užívat ještě zatepla.

Čím natřít drobná poranění a štípance?

Na drobná poranění, štípance, ale třeba i pupínky na obličeji vyzkoušejte tea tree olej, který má antibakteriální účinky. Stejně tak zmírní podrážděnou kůži od komárů a klíšťat. Podobnými vlastnostmi se pyšní také měsíčková mast, která je vhodná i pro děti. Má zklidňující a regenerační účinky.

Mast, olej a mýdlo z měsíčku lékařského Alexander Raths / Shutterstock.com

Co na bolest hlavy místo ibalginu?

Při bolesti valná řada z nás nejprve sáhne po ibalginu, který přináší rychlou úlevu. Až vás ale bude bolet hlava příště, vyzkoušejte nejprve čaj z čerstvého zázvoru. Stačí zázvor nakrájet či nastrouhat, zalít horkou vodou a nechat vylouhovat. Čaj popíjejte ještě teplý.

Stejně tak můžete vyzkoušet masáž spánků. Použijte jakýkoliv oblíbený masážní olej s příjemnou vůní, vhodný je mátový, borovicový, eukalyptový, tea tree či makový.

Zdroj: Kupi, Healthline, John Hopkins Medicine, Vincentka