Koriandr patří mezi nejuniverzálnější druhy koření, které lze kombinovat s mnoha potravinami i dalším kořením. V české kuchyni není příliš používaný, nicméně některé pokrmy dokáže pozvednout na úplně jinou úroveň. Chce to jen vědět, s čím a jak jej kombinovat.
Koriandr (botanický název Coriandrum sativum) má hořkosladkou chuť a nejen chutí, ale také vůní připomíná sušenou pomerančovou kůru.
Hodí se tedy nejen ke klasickému slanému vaření (vepřové, zvěřina, kuře, tuňák, plody moře), do pomazánek (skvělý je například v rybičkové pomazánce) ale také do nepečených dezertů (citrusové sorbety) či na klasické sladké pečení (jablkové či hruškové dezerty).
Voní po citrusech, a tak není divu, že esenciální olej z koriandru bývá mnohdy nedílnou součástí parfémů a jiných kosmetických přípravků. Belgičané jím dokonce ochucují některá svá piva.
Existují dvě hlavní variety koriandru – větší koriandr indický (vulgare) a menší koriandr evropský (microcarpum). Koriandr indický se od toho evropského liší počtem semínek v obale – jsou tam totiž dvě, zatímco ten evropský má jen jedno. Chutí se také jeden od druhého výrazněji odlišují, indická varieta má nasládlou a jemně krémovou chuť, nicméně ta evropská je svěžejší a více citrusová. Evropský koriandr má v sobě také vyšší podíl esenciálních olejů.
Hlavní složkou v koriandru je nasládlý květinový linalool s citrusovým podtónem. Jeho skvělým chuťovým partnerem tak je například kardamom, kdy díky tomuto spojení vynikne jejich příjemná bylinková sladkost. Pokud koriandr zkombinujete s muškátovým oříškem či květem, projeví se také hřejivá sladkost se silnou květinovou vůní.
Další složkou v koriandru je po borovici vonící dřevitý pinen, díky němuž jej lze kombinovat například s pepřem černým, který kromě pinenu obsahuje také limonen – díky tomu do pokrmu dostanete příjemnou postupně se rozvíjející pikantnost. Koriandr v kombinaci s anýzem či novým kořením zase přidá nasládlé dřevité a teplé tóny.
Koriandr obsahuje také svěží citrusově dřevitý cymen, díky němuž jej lze kombinovat například s kmínem římským. Jemně nahořklá a zemitá chuť kmínu se příjemně propojí s květinově citrusovým koriandrem.
Opojně po pomerančích a citronech vonící limonen je výborné kombinovat se zázvorem, díky čemuž jídlo získá svěží harmonické pikantní tóny. V kombinaci s citronovou trávou (lemongrass) vyniknou o to více citrusové tóny.