Velikonoce na zahradě: Je nejvyšší čas zasadit zeleninu i jahody

Velikonoční dekorace a květiny v květináčích, v pozadí zahrada Jeanette Dietl / Shutterstock.com

Velikonoce jsou už skoro za dveřmi. Podle lidových pranostik byste měli v tomto čase vysít záhony zeleniny, protože semínka setá v tomto období dobře naklíčí a vzejdou. Jaké další práce vás na zahradě na Velikonoce čekají? Péči vyžadují jak ovocné stromy, tak trávník. A vytáhnout můžete také sazenice ovoce.

Přečtěte si také

Televizní stěna, rohová lavice a umakartové jádro. Jak se bydlelo za socialismu?

Co vysadit na začátku jara?

Březnové a dubnové počasí bývá často nestálé a teplé jarní dny může střídat i chumelenice. V období poloviny dubna se většinou dostaví tzv. rudolfinské jaro, které přináší krátkodobé oteplení.

V době Velikonoc se tak vydejte do zahrady nejenom poschovávat vajíčka pro děti, ale hlavně vysít zeleninu. To se týká hlavně karotky a pozdní mrkve, červené řepy, ředkve, pastináku nebo třeba u dětí tolik oblíbeného cukrového hrášku. Opakovaně je čas též vysít špenát, ředkvičky nebo listový salát.

Ruka vysévá semínka Piyaset / Shutterstock.com

Ovoce a stromy

Nestihli jste na podzim vysadit jahody? Využijte příležitosti a udělejte to nyní. Pokud koupíte zdravé a vyvinuté sazenice, letošní úroda ještě nebude úplně ztracená. A jak se postarat o ovocné stromy a keře? Na začátku jara máte ještě poslední šanci seříznout keříky angreštu.

Všechny ovocné dřeviny před rozkvětem ošetřete proti houbovým chorobám a škůdcům. Seřízněte také bujné výhony jabloní a hrušní. Až rozkvetou broskve, meruňky, třešně a višně, dopřejte ozdravný řez i jim. Vždy byste se měli zbavit suchých větví a těch, které směřují dovnitř koruny stromů.

Nemáte na zahradě žádný ovocný strom, ale chtěli byste sklízet vlastní úrodu? Právě nyní je čas na sázení nových stromků meruněk nebo broskvoní.

Péče o trávník

Chcete v létě chodit bosky po dokonale střiženém zeleném pažitu? Pak je třeba trávníku věnovat náležitou péči už nyní na jaře. Říká se, že jakmile v přírodě kvete zlatý déšť, je čas nastartovat sekačku. Na jaře bude stačit sekat přibližně jednou za 14 dní, od konce dubna poté jedenkrát za týden.

Až budete mít první dvě jarní sečení za sebou, je čas trávníku dodat trochu vzduchu vertikutací. Díky provzdušnění se trávník nadechne a nové výhony budou moci lépe růst. Pro menší zahrady vám postačí ruční vertikutátor, na větší plochy využijte ten elektrický. Hodit se vám bude i kvalitní trávníkové hnojivo nebo přípravek omezující růst mechu.

Zdroj: kupi.cz