8 potravin, které můžete jíst s klidem prošlé i rok po expiraci

Jaké potraviny jsou a nejsou trvanlivé bez ohledu na datum expirace? Suzy Hazelwood / Pexels.com

Nálety na obchody s potravinami se po počátečním chaosu v začátcích boje s koronavirem začínají mírnit. Nemáme v plánu šířit paniku a tvrdit vám, že se věci budou nějak zhoršovat, naopak, doufáme, že brzy budeme moci do obchodu bez roušek a kdy se nám zachce. Co kdybyste ale přece jen museli vyžít nějaký čas ze zásob? Pojďme se společně podívat na potraviny, které se nezkazí ani po konci světa.

Přečtěte si také

6 tipů, jak začít běhat, aby vás to bavilo
6 tipů, jak začít běhat, aby vás to bavilo

6 tipů, jak začít běhat, aby vás to bavilo

Sušené luštěniny

Luštěniny mizí z regálů o sto šest. A v případě, že se chcete zásobit na opravdu dlouho, se jedná o skvělou volbu. Sušená čočka, fazole nebo hrách jsou skvělým zdrojem bílkovin nejen v karanténě. Během sušení se výrazně sníží množství vody v luštěninách, a naopak se zvýší podíl cukrů. Tím pádem se na nich nedaří nejrůznějším bakteriím. Luštěniny můžete skladovat bez potíží i několik let, dávejte si ale pozor na to, aby jejich obal byl vzduchotěsný, ideálně si pořiďte skleněné dózy s uzávěrem. Po otevření mají trvanlivost jen v řádu měsíců. Nutno dodat, že pravidelný přísun luštěnin například v uzavřeném bunkru může způsobit „znečištění ovzduší” a vážné problémy, pokud se před apokalypsou neschováváte sami.

Sůl a cukr

Už víme, že vysoký obsah cukru nedělá bakteriím dobře. A to stejné platí i o soli. V dobře těsnící nádobě vám zásoby bílého cukru a soli vydrží neuvěřitelně dlouho. Problém může nastat jedině tehdy, pokud byl do soli přidán jód, který její trvanlivost snižuje. I tady platí, že byste měli sůl i pepř skladovat v dózách, které nepropustí vlhkost. 

Med

Pokud jste na sladké, o zásoby toho nejdůležitějšího nepřijdete. Med obsahuje málo vody, za to se v něm nachází vysoké množství cukru. Proti nájezdu bakterií a dalších nepříjemných mikrobů ho chrání i další složka – peroxid vodíku. Pro svoje antibakteriální účinky byl dříve hojně využíván jako léčivý přípravek. Vy si s ním můžete osladit čaj, i kdybyste byli 100 let zavření v kobce.

Bílá rýže

Správně skladovaná rýže může teoreticky vydržet desítky let. Potřebuje jen chladnější místo a vzduchotěsnou nádobu. Držte se pouze bílých variant, ty hnědé se kazí mnohem rychleji.

I med patří mezi držáky, když je kvalitní Three-shots / Pexels.com

Tmavá čokoláda

Máte raději mléčnou čokoládu? Pak máte z dlouhodobého hlediska smůlu. Příměs mléka výrazně snižuje její trvanlivost. Nejdůležitějším prvkem při skladování kvalitní tmavé čokolády je teplota. V případě, že není konstantní, začnou se tuky v ní obsažené přesouvat na povrch. Jistě jste se s tímto našedlým povlakem již někdy setkali. V této fázi je však čokoláda ještě stále jedlá, bílé zbarvení není růst plísně. Pravdou ale je, že samotná přítomnost člověka v okolí čokolády většinou znamená rychlou spotřebu všech jejích zásob.

Ocet

Ocet asi samotný popíjet nebudete, hodí se ale výborně k dochucování či dokonce jako improvizovaná dezinfekce. Bakterie (kromě acetobakteru, který octu dodává typickou kyselost) si na ocet jen tak netroufnou. Konzumovat jej můžete, i když se v něm vytvoří sedlina. 

Tip: Jestliže máte doma zásobu octa, nalijte ho do pračky nebo myčky a spusťte nejkratší program praní nebo mytí: Krásně vydezinfikuje a provoní pračku i myčku na nádobí. 

Vanilkový extrakt

Vanilkový extrakt má vysoký podíl alkoholu, který zaručuje, že se nezkazí ani po hodně dlouhé době. S časem se jeho vůně a chuť dokonce zlepšuje. Kdyby vám tedy ve vašem bunkru nebo jeskyni chyběla vůně vanilky, sáhněte po extraktu místo lusků.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!