Nálety na obchody s potravinami se po počátečním chaosu v začátcích boje s koronavirem začínají mírnit. Nemáme v plánu šířit paniku a tvrdit vám, že se věci budou nějak zhoršovat, naopak, doufáme, že brzy budeme moci do obchodu bez roušek a kdy se nám zachce. Co kdybyste ale přece jen museli vyžít nějaký čas ze zásob? Pojďme se společně podívat na potraviny, které se nezkazí ani po konci světa.
Luštěniny mizí z regálů o sto šest. A v případě, že se chcete zásobit na opravdu dlouho, se jedná o skvělou volbu. Sušená čočka, fazole nebo hrách jsou skvělým zdrojem bílkovin nejen v karanténě. Během sušení se výrazně sníží množství vody v luštěninách, a naopak se zvýší podíl cukrů. Tím pádem se na nich nedaří nejrůznějším bakteriím. Luštěniny můžete skladovat bez potíží i několik let, dávejte si ale pozor na to, aby jejich obal byl vzduchotěsný, ideálně si pořiďte skleněné dózy s uzávěrem. Po otevření mají trvanlivost jen v řádu měsíců. Nutno dodat, že pravidelný přísun luštěnin například v uzavřeném bunkru může způsobit „znečištění ovzduší” a vážné problémy, pokud se před apokalypsou neschováváte sami.
Už víme, že vysoký obsah cukru nedělá bakteriím dobře. A to stejné platí i o soli. V dobře těsnící nádobě vám zásoby bílého cukru a soli vydrží neuvěřitelně dlouho. Problém může nastat jedině tehdy, pokud byl do soli přidán jód, který její trvanlivost snižuje. I tady platí, že byste měli sůl i pepř skladovat v dózách, které nepropustí vlhkost.
Pokud jste na sladké, o zásoby toho nejdůležitějšího nepřijdete. Med obsahuje málo vody, za to se v něm nachází vysoké množství cukru. Proti nájezdu bakterií a dalších nepříjemných mikrobů ho chrání i další složka – peroxid vodíku. Pro svoje antibakteriální účinky byl dříve hojně využíván jako léčivý přípravek. Vy si s ním můžete osladit čaj, i kdybyste byli 100 let zavření v kobce.
Správně skladovaná rýže může teoreticky vydržet desítky let. Potřebuje jen chladnější místo a vzduchotěsnou nádobu. Držte se pouze bílých variant, ty hnědé se kazí mnohem rychleji.
Máte raději mléčnou čokoládu? Pak máte z dlouhodobého hlediska smůlu. Příměs mléka výrazně snižuje její trvanlivost. Nejdůležitějším prvkem při skladování kvalitní tmavé čokolády je teplota. V případě, že není konstantní, začnou se tuky v ní obsažené přesouvat na povrch. Jistě jste se s tímto našedlým povlakem již někdy setkali. V této fázi je však čokoláda ještě stále jedlá, bílé zbarvení není růst plísně. Pravdou ale je, že samotná přítomnost člověka v okolí čokolády většinou znamená rychlou spotřebu všech jejích zásob.
Ocet asi samotný popíjet nebudete, hodí se ale výborně k dochucování či dokonce jako improvizovaná dezinfekce. Bakterie (kromě acetobakteru, který octu dodává typickou kyselost) si na ocet jen tak netroufnou. Konzumovat jej můžete, i když se v něm vytvoří sedlina.
Tip: Jestliže máte doma zásobu octa, nalijte ho do pračky nebo myčky a spusťte nejkratší program praní nebo mytí: Krásně vydezinfikuje a provoní pračku i myčku na nádobí.
Vanilkový extrakt má vysoký podíl alkoholu, který zaručuje, že se nezkazí ani po hodně dlouhé době. S časem se jeho vůně a chuť dokonce zlepšuje. Kdyby vám tedy ve vašem bunkru nebo jeskyni chyběla vůně vanilky, sáhněte po extraktu místo lusků.