Drožďová pomazánka vám dodá vitamíny B1, B2 i B3 a je hotová za 10 minut

Dva chleby s pomazánkou na talíři Anna Kolásková

Pekárenské droždí stojí pár korun, ale v kuchyni umí vykouzlit opravdové dobroty. Kromě klasických kynutých buchet, domácích rohlíků nebo třeba chleba si z něj připravíte i jemnou pomazánku jako ze školky. Je zdravá a ideální jako rychlá snídaně nebo svačina.

Přečtěte si také

Jak vybrat nejlepší kolečkové brusle? Záleží na typu, parametrech i vašich zkušenostech

Proč jíst kvasnice?

Kvasnice jsou velmi bohaté na vitamíny skupiny B. Obsahují vitamíny B1, B2 i B3, které naše tělo potřebuje pro správný chod nervové soustavy, srdce a trávicího ústrojí. Kromě toho také pozitivně ovlivňují zrak a pokožku.

Drožďová pomazánka – recept

Ingredience (na 4 porce):

  • 2 kostky droždí
  • 2 vejce
  • 2 šalotky
  • 1 lžička másla
  • čerstvá pažitka
  • sůl, pepř
Jemná drožďová pomazánka s pažitkou. Anna Kolásková

Postup:

  1. Cibulku nakrájejte najemno a nechte osmažit na másle.
  2. Poté do rendlíku přidejte rozdrobené droždí a na mírném plameni nechte rozpustit.
  3. Mezitím si obě vejce rozšlehejte. Jakmile bude droždí tekuté, přidejte k němu vejce a za stálého míchání nechte srazit.
  4. Výsledná konzistence by měla být jemná a krémová, nikoliv tekutá.
  5. Nakonec osolte, opepřete a přidejte jemně nasekanou pažitku.
  6. Podávejte ihned nebo zastudena.

4 tipy, jak vylepšit kvasnicovou pomazánku

  • Pikantní chuť pomazánce dodáte, když přidáte lžičku až dvě dijonské hořčice.
  • Základ pomazánky můžete připravit také na cibulce (hodí se žlutá i červená cibule) nebo na jarní cibulce.
  • Pomazánku zjemníte tím, že spolu s vejci přidáte 50 ml plnotučného mléka.
  • Pomazánku můžete nakonec rozmixovat tyčovým mixérem.
Škvarková pomazánka
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Škvarková pomazánka

Škvarková pomazánka patří mezi oblíbené české lahůdky. Její příprava je velmi jednoduchá a přestože pomazánka nepatří zrovna k dietním jídlům, jednou za čas si ji může vychutnat každý. Skvěle se hodí také na sváteční stůl podávaná na jednohubkách s nakládanými okurkami.

Škvarková pomazánka

Dobrou chuť!

Zdroje: drozdi.cz, Anna Kolásková