Recepty z kopřiv: Vyzkoušejte si z nich připravit salát, nádivku nebo pálenku

Čerstvě nasbírané kopřivy a čaj z kopřiv Lunov Mykola / Shutterstock.com

Kopřiva dvoudomá je plevel, který zahrádkáři na své zahradě neradi vidí. Je odolná a vyplít ji není jednoduché. Až si však přečtete, jak pozitivní má tato rostlina účinky a jak dobře funguje v jarní kuchyni, možná na ni změníte názor. K období Velikonoc navíc kopřiva patří již po staletí.

Přečtěte si také

Řepa, kurkuma i cibulové slupky: Nabarvěte velikonoční vejce přírodním způsobem

Proč jíst kopřivy?

Velikonoce jsou sice ryze křesťanským svátkem, ale vzhledem k tomu, že je slavíme právě na začátku jara, mnoho velikonočních tradic pochází i z pohanských zvyků našich předků.

Na konci zimy se jim vydatné zeleniny příliš nedostávalo. Dobře věděli, že v mladých kopřivách se ale nachází množství životabudičů, kterým dnes říkáme vitamíny, minerály a další blahodárné látky.

Věděli jste třeba, že listy kopřivy plnohodnotně nahradí listy špenátu? Jedinečnou vlastností kopřivy je boj s únavou a vyčerpáním organismu. A to se po zimě bude hodit většině z nás! Proto dnes najdeme kopřivu v mnoha jarních receptech, které jsou pro Velikonoce tradiční.

Žena sbírá kopřivy encierro / Shutterstock.com

Kde a kdy sbírat kopřivy?

Míst, kde najdete kopřivy růst, je v přírodě spousta. Pokud je nemáte ve stinné části své zahrady, hledejte je v přírodě v takových koutech, které méně lahodí oku. Ty má totiž kopřiva nejraději! Najdete ji u plotů, v listech suché trávy nebo v příkopech podél cest. Ideální čas na sběr kopřiv je právě na začátku dubna. Sbírejte hlavně mladé lístky nových kopřiv, starší rostliny v sobě mají již vyšší procento dusičnanů.

Nechcete se při sběru požahat? Chraňte se pro jistotu rukavicemi. Pokud si pak kopřivu chcete uchovat co možná nejdéle, lístky opláchněte, pokrájejte a nechte zamrazit. Tak vám vydrží i déle než do Velikonoc.

Co připravit z kopřiv?

Nádivka

Nejznámějším velikonočním jídlem je určitě nádivka. S ní se to má podobně jako se svíčkovou – každá rodina má svůj osvědčený recept. Někdo přidává více masa, někdo přisype i houby. Všechny ale mají společné množství čerstvých bylinek, jako je petržel, medvědí česnek a hlavně kopřivy. Jestli nemáte vlastní zahrádku, nezoufejte. Mnohé z nich, včetně kopřivy, dnes už koupíte v supermarketech.

Velikonoční nádivka s kopřivami
Čas přípravy: 1 hod 15 min Obtížnost: Snadný

Velikonoční nádivka s kopřivami

Připravte si letos o Velikonocích skvělou velikonoční nádivku s kopřivami, která zaručeně zazáří na každém slavnostně prostřeném stole. Můžete ji podávat jako přílohu k masu, ale vynikající je i jen tak samotná. Pojďte se tedy pustit do přípravy, není to vůbec nic složitého.

Velikonoční nádivka s kopřivami

Salát

Připravujete-li na jaře sekanou nebo pečeni, jako přílohu si můžete připravit čerstvý salát z kopřiv. Bojíte se spáleného jazyka? Pokrájejte lístky nadrobno nebo je vyválejte válečkem na těsto. Jestli máte i tak strach, můžete je přelít vroucí vodou, abyste měli jistotu, že lístky nebudou žahat.

Smoothie

Čerstvou kopřivu můžete využít jak na talíři, tak ve sklenici jako nápoj. Přísun vitamínů vám zajistí oblíbené smoothie, do kterého přidejte čerstvé lístky kopřivy, dochuťte cukrem nebo medem a citronovou šťávou a podávejte třeba ke zdravé snídani.

Smoothie z kopřiv irina02 / Shutterstock.com

Pálenka

Jestli vás nezlákáme ani na spařenou kopřivu ve vylouhovaném čaji, možná uslyšíte na kopřivovou pálenku!

  1. Při její přípravě použijte oddenek kopřivy, který očistíte, pokrájíte a naplníte jej do lahví.
  2. Zalijte je 30% až 40% alkoholem.
  3. Nechte odstát alespoň 14 dní na teplém místě.

Zdroj: healthline.com, webmd.com