Sedmikrásky právě kvetou: Využijte jejich antibakteriální vlastnosti a uvařte si doma sedmikráskový „med“

Domácí sedmikráskový med Anna Kolásková

Na oslazení čaje, při pečení nebo třeba při výrobě domácí granoly. Ve všech těchto případech používáme med. Pokud chcete vyzkoušet i něco jiného než ten klasický včelí, zkuste si připravit domácí sedmikráskový med. Zrovna teď je na něj ideální doba. Všude kolem totiž kvetou sedmikrásky.

Přečtěte si také

Hygienici hlásí v Česku další nebezpečnou kosmetiku. Doma ji můžete mít i vy!

Jak působí sedmikrásky na zdraví?

Divoká sedmikráska neboli bellis perennis má výborné antibakteriální, protizánětlivé a antioxidační vlastnosti a používá se už od pradávna v lidovém léčitelství. Podle výsledku studie dokonce může najít své využití v ochranných přípravcích proti škodlivému UVA záření, které způsobuje předčasné stárnutí pleti. Dokáže totiž podpořit životaschopnost buněk a může ovlivnit imunitu kůže.

Možná vás to překvapí, ale sedmikrásky obsahují 34 mg vitamínu C na 100 g. Ten je známý svými antioxidačními vlastnostmi a podporuje imunitní systém. A to by byla škoda nevyužít, ne?

Sedmikrásky v bílé misce Anna Kolásková

Čím jsou sedmikrásky speciální?

  1. Květy sedmikrásek jsou jedlé. Proto si z nich můžete připravit různé recepty. Mezi ty osvědčené patří právě sedmikráskový med, sedmikráskový sirup nebo třeba sedmikráskový čaj.
  2. Léčivé účinky sedmikrásek si můžete uchovat celoročně tak, že z nich vyrobíte tinkturu. Stačí je naložit do vysokoprocentního alkoholu a nechat macerovat.
  3. Sedmikrásky patří mezi rostliny kvetoucí víceméně celoročně, jejich květy tedy lze sbírat zhruba od března do října. Na čaj se dají použít i jejich listy.

Sedmikráskový med – recept

Co budete potřebovat (na 2 skleničky medu):

  • 500 květů sedmikrásek
  • 500 ml horké vody
  • 500 g cukru krystal
  • 1 bio citron
  • menší panák rumu

Postup:

  1. Květy sedmikrásek po utržení umyjeme a vložíme do uzavíratelné nádoby. Zalijeme 0,5 litrem horké vody a přidáme pokrájený bio citron.
  2. Zaklopíme a necháme 24 hodin macerovat.
  3. Druhý den šťávu slijeme, sedmikrásky vylisujeme a tekutinu nalijeme do hrnce.
  4. Přisypeme 500 g cukru krystal, rozmícháme a přivedeme k varu.
  5. Vaříme na středním plameni zhruba 1 hodinu. Cílem je, aby se z tekutiny odpařila zhruba polovina vody a vznikl tak akorát hustý med.
  6. Nakonec do hotového medu přidáme malý panák rumu. Med vystačí na 2 menší skleničky.
  7. Plníme do čistých, sterilizovaných sklenic.
Sedmikrásky v misce, vedle nakrájený citron Anna Kolásková

Dávejte si pozor, abyste z medu nenechali odpařit příliš mnoho tekutiny, byl by moc hustý a mohl by vám ve skleničkách zatuhnout v tvrdý karamel. V tom případě ho stačí rozehřát 20 vteřin v mikrovlnce. Této situaci však předejdete tím, že med necháte při vaření v tekutější konzistenci.

  • Tip: Do receptu patří 1 bio citron. Dobrým způsobem, jak mít doma vždy zásobu citronů i bez čerstvých plodů, je pak citronová šťáva. Sáhněte nejlépe po té v bio kvalitě. Za 750 ml zaplatíte kolem 100 Kč a můžete ji používat do čajů, při pečení apod.

Zdroj: Anna Kolásková, Science Direct, National Library of Medicine