Sedmikrásky kvetou: Připravte si z nich zdravý med plný vitamínů

Domácí sedmikráskový med Anna Jančevová

Na oslazení čaje, při pečení nebo třeba při výrobě domácí granoly. Ve všech těchto případech používáme med. Pokud chcete vyzkoušet i něco jiného než ten klasický včelí, zkuste si připravit domácí sedmikráskový med. Zrovna teď je na něj ideální doba. Všude kolem totiž kvetou sedmikrásky.

Přečtěte si také

České značky vyrazily do boje proti čínskému Temu. Podle nich zneužívá jejich postavení a používá agresivní reklamy

3 zajímavosti o sedmikráskách

  1. Květy sedmikrásek jsou jedlé. Proto si z nich můžete připravit různé recepty. Mezi ty osvědčené patří právě sedmikráskový med, sedmikráskový sirup nebo třeba sedmikráskový čaj.
  2. Léčivé účinky sedmikrásek si můžete uchovat celoročně tak, že z nich vyrobíte tinkturu. Stačí je naložit do vysokoprocentního alkoholu a nechat macerovat.
  3. Sedmikrásky patří mezi rostliny kvetoucí víceméně celoročně, jejich květy tedy lze sbírat zhruba od března do října. Na čaj se dají použít i jejich listy.
Na výrobu medu potřebujete zhruba 500 květů sedmikrásek. Anna Jančevová

Recept na sedmikráskový med

Co budete potřebovat (na 2 skleničky medu):

  • 500 květů sedmikrásek
  • 500 ml horké vody
  • 500 g cukru krystal
  • 1 bio citrón
  • menší panák rumu

Postup na výrobu sedmikráskového medu

  1. Květy sedmikrásek po utržení umyjeme a vložíme do uzavíratelné nádoby. Zalijeme 0,5 litrem horké vody a přidáme pokrájený bio citrón.
  2. Zaklopíme a necháme 24 hodin macerovat.
  3. Druhý den šťávu slijeme, sedmikrásky vylisujeme a tekutinu nalijeme do hrnce.
  4. Přisypeme 500 g cukru krystal, rozmícháme a přivedeme k varu.
  5. Vaříme na středním plameni zhruba 1 hodinu. Cílem je, aby se z tekutiny odpařila zhruba polovina vody a vznikl tak akorát hustý med.
  6. Nakonec do hotového medu přidáme malý panák rumu. Med vystačí na 2 menší skleničky.
  7. Plníme do čistých, sterilizovaných sklenic.
Sedmikrásky zalijte horkou vodou. Anna Jančevová

Pozor!

Pokud byste z medu nechali odpařit příliš mnoho tekutiny, byl by moc hustý a mohl by vám ve skleničkách zatuhnout v tvrdý karamel. V tom případě ho stačí rozehřát 20 vteřin v mikrovlnce. Této situaci však předejdete tím, že med necháte při vaření v tekutější konzistenci.

Tip na nákup:

Do receptu patří 1 bio citrón. Dobrým způsobem, jak mít doma vždy zásobu citrónů i bez čerstvých plodů, je pak citrónová šťáva. Sáhněte nejlépe po té v bio kvalitě. Za 200 ml zaplatíte kolem 40 Kč a můžete ji používat do čajů, při pečení apod.