Na oslazení čaje, při pečení nebo třeba při výrobě domácí granoly. Ve všech těchto případech používáme med. Pokud chcete vyzkoušet i něco jiného než ten klasický včelí, zkuste si připravit domácí sedmikráskový med. Zrovna teď je na něj ideální doba. Všude kolem totiž kvetou sedmikrásky.
3 zajímavosti o sedmikráskách
- Květy sedmikrásek jsou jedlé. Proto si z nich můžete připravit různé recepty. Mezi ty osvědčené patří právě sedmikráskový med, sedmikráskový sirup nebo třeba sedmikráskový čaj.
- Léčivé účinky sedmikrásek si můžete uchovat celoročně tak, že z nich vyrobíte tinkturu. Stačí je naložit do vysokoprocentního alkoholu a nechat macerovat.
- Sedmikrásky patří mezi rostliny kvetoucí víceméně celoročně, jejich květy tedy lze sbírat zhruba od března do října. Na čaj se dají použít i jejich listy.
Anna Jančevová
Recept na sedmikráskový med
Co budete potřebovat (na 2 skleničky medu):
- 500 květů sedmikrásek
- 500 ml horké vody
- 500 g cukru krystal
- 1 bio citrón
- menší panák rumu
Postup na výrobu sedmikráskového medu
- Květy sedmikrásek po utržení umyjeme a vložíme do uzavíratelné nádoby. Zalijeme 0,5 litrem horké vody a přidáme pokrájený bio citrón.
- Zaklopíme a necháme 24 hodin macerovat.
- Druhý den šťávu slijeme, sedmikrásky vylisujeme a tekutinu nalijeme do hrnce.
- Přisypeme 500 g cukru krystal, rozmícháme a přivedeme k varu.
- Vaříme na středním plameni zhruba 1 hodinu. Cílem je, aby se z tekutiny odpařila zhruba polovina vody a vznikl tak akorát hustý med.
- Nakonec do hotového medu přidáme malý panák rumu. Med vystačí na 2 menší skleničky.
- Plníme do čistých, sterilizovaných sklenic.
Anna Jančevová
Pozor!
Pokud byste z medu nechali odpařit příliš mnoho tekutiny, byl by moc hustý a mohl by vám ve skleničkách zatuhnout v tvrdý karamel. V tom případě ho stačí rozehřát 20 vteřin v mikrovlnce. Této situaci však předejdete tím, že med necháte při vaření v tekutější konzistenci.
Tip na nákup:
Do receptu patří 1 bio citrón. Dobrým způsobem, jak mít doma vždy zásobu citrónů i bez čerstvých plodů, je pak citrónová šťáva. Sáhněte nejlépe po té v bio kvalitě. Za 200 ml zaplatíte kolem 40 Kč a můžete ji používat do čajů, při pečení apod.