Vyprodané droždí v obchodech: Jak si doma připravit žitný kvas do pečiva?

Chuť a obláčková konzistence domácího kvasového chleba vás vystřelí do oblak! Pixabay.com

Naučte se péct pečivo postaru a vypěstujte si žitný kvas, který vám vydrží klidně do konce života. Už nebudete potřebovat droždí, stačí jen mouka a voda. Navíc chléb z kvasu je až neuvěřitelně vláčný a vydrží dlouho čerstvý. Máme pro vás jednoduchý návod, jak na to.

Přečtěte si také

Připravte si kopřivový čaj. Detoxikuje organismus a podporuje trávení
Připravte si kopřivový čaj. Detoxikuje organismus a podporuje trávení

Na co droždí, když můžete mít kvas?

Pokud jste se rozhodli nekupovat v tomto koronavirovém období pečivo a raději si jej pečete sami doma, jdou u vás jistě na odbyt ve velkém kvasnice. V posledních týdnech jsou však právě ony velmi žádaným zbožím, a tak se může stát, že budou zrovna vyprodané.

Zásoby čerstvých kvasnic moc udělat nejdou, protože mají krátkou trvanlivost, a tak zbývá možnost nakoupit do zásoby droždí sušené, pakliže jej v obchodě seženete. Existuje však ještě jedno řešení, jak pomoci těstu kynout – kvas, který si doma připravíte úplně jednoduše za pomoci mouky a vody.

Domácí kváskový chléb je mnohem lepší než ten, co koupíte v obchodě. Chutný a vláčný vydrží při správném skladování i několik dnů.

S pečením domácího chleba pak můžete experimentovat a přidat například kefír, podmáslí, jogurt, zakysanou smetanu, pivo a mnoho dalšího.

Láska k chlebu na celý život

Takový kvas (mezi lidmi se mu říká zdrobněle kvásek) vám vydrží klidně celý život, budete-li jej pravidelně krmit.

Existuje mnoho druhů kvasů a lze je vyrobit z jakékoli mouky. Pojďme si ale povědět, jak udělat ten základní – žitný, ze kterého můžete upéct ten nejúžasnější chléb na světě.

Mimochodem, ze žitného kvasu si připravíte také kvas pšeničný (či jakýkoli jiný), který se hodí na sladké pečení (například na koláče či vánočky).

Kvásek vám bude krásně bublinkovat Thomas Bock / Pixabay.com

Jak doma založit žitný kvas?

Pro začátek budete potřebovat:

  • žitnou celozrnnou mouku
  • vodu
  • větší sklenici

Ale asi tou nejdůležitější ingrediencí je čas.

První den

Do sklenice nasypte dvě lžíce žitné mouky a k ní přidejte 4 lžíce vody. Všechno promíchejte a přikryjte například mikrotenovým sáčkem anebo potravinářskou fólií. Tuto kašičku nechte odpočívat na kuchyňské lince do druhého dne.

Druhý den

Ke směsi, kterou jste si udělali první den, přidejte jednu lžíci žitné celozrnné mouky a dvě lžíce vody. Promíchejte, přikryjte a nechte odpočívat.

Třetí den

Opět přidejte jednu lžíci žitné celozrnné mouky a dvě lžíce vody, přikryjte a nechte odpočívat.

Čtvrtý den

Kvásek už pravděpodobně začíná bublat a vypadá, že je připraven. Je však zapotřebí, aby byl dostatečně silný, proto je nutné jej posílit. Ideálně si tedy vezměte novou sklenici a odeberte do ní dvě lžíce kvasu, zbytek vyhoďte.

Do sklenice k těmto dvěma lžicím přidejte jednu lžíci žitné chlebové mouky (nikoli té celozrnné) a dvě lžíce vody. Poté nechte na kuchyňské lince odpočívat.

Pátý den

Opakujte stejný postup jako předešlý den. Ani teď však není kvásek připraven. Je potřeba jej pravidelně krmit, ideálně po dobu jednoho týdne či klidně i déle.

Kváskový chléb vás za úsilí při jeho výrobě odmění svou chutí Oscar S / Pixabay.com

Pravidelně krmte dvakrát denně po dobu 7–10 dnů

Kvásek krmte dvakrát denně – ideálně ráno a večer. Jde pořád o tutéž rutinu:

Ze sklenice, ve které kvásek máte, odeberte téměř všechno a nechte v ní jen přibližně jednu lžičku starého kvásku. Přidejte dvě lžíce chlebové žitné mouky a tři lžíce vody. Promíchejte, zakryjte a nechte odpočívat na kuchyňské lince. Tento proces opakujte 7 až 10 dnů. Možná uznáte za vhodné krmit i déle.

Potom bude už kvásek dostatečně silný a připraven dělat to nejlepší pečivo na světě.