Recept na chléb z domácí pekárny, který se vždy povede

Domácí pekárna, různé druhy pečiva Africa Studio / Shutterstock.com

Úžasná vůně, křupavá kůrka a ta chuť… to všechno můžete zažít s přípravou domácího chleba. Časům, kdy bylo potřeba si přivstat a jít koupit čerstvý chléb do pekárny, už dávno odzvonilo. Nyní stačí vložit ingredience do domácí pekárny a počkat si na chutný výsledek. Jistě oceníte naše tipy a recepty na chléb z domácí pekárny, který se vždy povede.

Přečtěte si také

Sýry jako camembert, hermelín a brie možná brzy zmizí z obchodů. Na vině je bílá plíseň

Bílý kmínový chléb z domácí pekárny

Budete potřebovat:

  • 300 ml vody
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžičku kmínu
  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžičku sušeného droždí

Všechny ingredience dejte jednoduše do nádoby pekárny (my jsme použili pekárnu Sencor SBR 930SS) a zapněte program BASIC (základní pečení). Velikost je 900 g a kůrku nastavte na pekárně na program MEDIUM (což znamená středně tmavá).

Upečený chléb v domácí pekárně, vejce, mouka Africa Studio / Shutterstock.com

Špaldovo-žitný chléb se šmakounem

Připravte si:

  • 150 g žitné chlebové mouky
  • 270 g špaldové celozrnné mouky
  • 100 g přírodního šmakounu
  • 80 g lněného semínka
  • 30 g slunečnicového nebo dýňového semínka + na posyp
  • 2 kávové lžičky soli
  • 1–2 kávové lžičky kmínu
  • 0,5 kávové lžičky koriandru
  • 0,5 kávové lžičky fenyklu
  • 1 kávovou lžičku cukru
  • 2 kávové lžičky octa
  • 2 kávové lžičky sušeného droždí
  • 400 ml vody + 50 ml bílého jogurtu, nebo 450 ml vody
Kupte droždí se slevou a pusťte se do pečení

Na dno pekárny dejte nejprve vodu s jogurtem a octem. Mouky promíchejte s jemně nastrouhaným šmakounem, přidejte koření a část semínek (druhou část dosypte při zvuku signálu pekárny, která vás upozorní na to, že je čas na přidání semínek). Vše promíchejte, vsypte do pekárny, nahoru nasypte droždí a cukr a promíchejte s moukou.

  • Tip: Do rohu pekárny dejte sůl, sama se tak rozptýlí do těsta při hnětení a navíc bude kvásek a těsto hezky kynout.
  • Pekárnu zapněte na program pro velký bochník, ideálně s příznakem: Celozrnný.
  • Chleba při pečení v pekárně může trochu „spadnout“, což je u domácích pekáren zcela běžným jevem.
Žena sype ingredience do pekárny na chleba, ve které už je část těsta Daniel Krason / Shutterstock.com

Doporučujeme domácí pekárny

Sencor SBR 1040WH

Model české společnosti Sencor SBR 1040WH (1 799 Kč) má hned několik užitečných funkcí. Nejenže nabízí program pro vaření marmelád a džemů, pyšní se celkem 12 přednastavenými programy pro pečení chleba.

Tento model zaujme kvalitním provedením vnitřní vany z nerezové oceli, ale disponuje také pojistkou v případě výpadku elektrického proudu, která dokáže udržovat pekárnu v chodu ještě 10 minut poté, co se elektřina v kuchyni vypne. Funkce, která potěší každou hospodyňku, je udržování teploty chleba až 60 minut po upečení.

ETA Delicca II 7149 90030

Tato pekárna se může pyšnit titulem Produkt roku 2021 v kategorii domácí pekárny. Stejně jako pekárna Sencor nabízí 12 přednastavených programů a je vhodná i pro pečení celozrnných či bezlepkových druhů. Kromě chleba zvládne připravit i marmelády, jogurty, koláče, sušenky nebo třeba sekanou.

Nabízí také nejrůznější chytré funkce, jako například odložený start, automatické udržování teploty či paměť při výpadku elektrického proudu. Pekárnu momentálně koupíte za 3 199 Kč na e-shopu Eta.

Chleba v domácí pekárně, chleba na prkénku Mehtap Ozcan / Shutterstock.com

Proč si pořídit domácí pekárnu?

  • Budete mít vždy čerstvé pečivo bez chemických přísad, protože složení si ze 100 % řídíte vy.
  • S funkcí odložený start můžete suroviny dát do pekárny a ona se sama zapne v požadovaný čas tak, abyste se ráno probouzeli vůní čerstvého pečiva.
  • V pekárnách můžete připravovat marmelády, jogurty, sekanou nebo paštiky, záleží jen na typu, který si pořídíte.