Recept s bulgurem: Rychlé, chutné a dietní jídlo za 20 minut

Zdravá rychlovka za 20 minut Jana Albrechtová

Chcete jíst zdravě, ale stále se vám to nějak nedaří? Nemáte čas připravovat zdravá a dietní jídla, ale přesto byste chtěli nějaké to kilo do léta shodit? Nedělejte to složitě, když to jde jednoduše, a inspirujte se třeba tímto jídlem, které budete mít hotové do 20 minut! 

Přečtěte si také

Tipy, jak naučit dítě pitnému režimu. Jde to i bez sirupu a limonád
Tipy, jak naučit dítě pitnému režimu. Jde to i bez sirupu a limonád

Ideální příprava na plavkovou sezónu

Léto se blíží a bude tady možná dříve, než bychom vůbec čekali. Co takhle připravit si super rychlý, výborný a zároveň lehký oběd? Pokrm, který je bohatý na bílkoviny a obsahuje také komplexní sacharidy, aby nám to v práci dobře myslelo. A navíc s kalorickou hodnotou jen okolo 500 kcal.

Ingredience:

  • 100 g kuřecích prsou
  • 70 g bulguru
  • 70 g ledového salátu
  • 136 g rajčat
  • 96 g červené papriky
  • 34 g ředkviček
  • 5 g řepkového oleje
  • voda
  • koření
Bulgur je skvělá příloha k mnoha jídlům Canva

Toto jsou základní suroviny. Pokud vás zarazila gramáž u jednotlivých surovin, neděste se. Mám ve zvyku si všechno vážit, a právě 136 gramů vážilo jedno rajče, 34 gramů jedna ředkvička apod.

Zelenina má velmi nízkou kalorickou hodnotu a nijak zvlášť se jí nemusíte bát. Co je pro nás však ve složení tohoto pokrmu důležité, jsou kuřecí prsa a bulgur. Tyto dvě potraviny mají vyšší kalorickou hodnotu, ale zároveň příjemně zasytí.

Aby se vám v hubnutí dařilo, potřebujete mít ve stravě nejen kalorický deficit, ale také dostatek bílkovin. Právě těch 100 gramů kuřecích prsou obsahuje cca 23 gramů bílkovin a minimum tuků. Ale to, kolik tuku výsledný pokrm bude nakonec mít, záleží především na tom, kolik jej přidáte do pánve. 

Jakou pánev použít?

Při vaření se snažím používat co možná nejméně tuku, proto je pánev wok při zdravém vaření skvělým parťákem. Čím déle totiž wok (platí pro ocelový a litinový) používáte, tím méně tuku k přípravě jídla potřebujete.

I tuky jsou však zapotřebí, jsou totiž důležité pro vstřebání vitamínů rozpustných v tucích. Pokud tedy máte doma pánev wok, je to skvělé a rozhodně ji využívejte co možná nejčastěji, ať se její vlastnosti při vaření neustále zlepšují.

Nicméně i na nepřilnavých pánvích se dá vařit s minimem tuku. Jejich nevýhodou však je, že je nemůžete kvůli nepřilnavé vrstvě rozpálit na tolik stupňů jako wok z oceli nebo litiny.

Na litinové a ocelové pánvi se dá vařit s minimem tuku Pixabay

Vážení surovin

Co se vážení surovin týče, vždy je vážíme v syrovém stavu. Pokud tedy uvádíme 100 gramů kuřecích prsou, je tím myšleno 100 gramů syrových kuřecích prsou a totéž platí u bulguru, tedy 70 gramů bulguru v sušeném stavu.

Všeho si můžete dát samozřejmě více, něčeho méně a něco úplně vynechat, fantazii se meze nekladou a tento salát slouží jen jako inspirace. S každou další surovinou pochopitelně kalorická hodnota pokrmu ale vzroste. 

A jde se vařit!

Jako první si připravte kuřecí maso, ochuťte jej oblíbeným kořením (já jsem použila bylinkovou sůl a pepř) a opečte v rozpáleném woku. Díky vysoké teplotě se okamžitě zatáhne a nepustí šťávu.

Vidíte, jak se z woku kouří? Jana Albrechtová

Maso je opraženo...

Jakmile si maso na woku opražíte, sundejte pánev z hořáku a přidejte k němu bulgur. Pánev nechte trochu vychladnout a až poté nalijte horkou vodu k masu a bulguru. Kolik? Asi tolik, kolik je na obrázku. 

Bulgur s kuřecím masem povaříme na mírném ohni Jana Albrechtová

Přiléváme vodu...

Vody však nalévejte raději méně než více, pánev po očku sledujte a případně vodu dolijte. Oheň na sporáku stáhněte na minimum, už není potřeba nic silně opékat. Vařte, dokud bulgur nezměkne. Dávejte si však velký pozor, když budete lít vodu do pánve. Pokud používáte wok, je pánev opravdu hodně rozpálená a voda na vás může vyprsknout.

Bulgur s masem dochutíme

Nyní můžete přidat své oblíbené koření typu vegety anebo bujón (opět se drobet zvýší kalorická hodnota). Bulgur všemi chutěmi v pánvi nasákne a velmi brzy bude hotový.

Výsledek? Lehký, zdravý a chutný oběd Jana Albrechtová

Připravíme si zeleninu

Zatímco se bude bulgur vařit, nakrájejte si zeleninu podle svých vlastních chutí a poměrů.

Zakrátko bude bulgur tak akorát. Jakmile budete mít všechnu zeleninu připravenou, nechte chvilku směs vychladnout a poté ji smíchejte se zeleninou. Bulgur s kuřecím masem může být teplý, ale rozhodně ne horký. Ledový salát by změkl a už by nebyl svěží a křupavý.

Nyní můžete pokrm libovolně dozdobit třeba lístečky čerstvé bazalky anebo lístky baby špenátu. Perfektně by se sem hodily i hoblinky parmazánu, ale kalorie by opět o něco málo poskočily.

Skvělé na tomto jídle je to, že nepotřebujete žádnou zálivku, tudíž žádné kalorie navíc. Pokud nějaká voda v bulguru zbude, není to vůbec na škodu. Příjemně totiž salát ochutí. Salát tak nebude nudný, ba naopak všechny chutě budou do sebe harmonicky zapadat.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!