Nové koření má široké využití. Skvěle se hodí i do dezertů

Nové koření se hodí do nejrůznějších pokrmů Canva

Nové koření nebo také jamajský či hřebíčkový pepř, případně anglické koření, to je jen několik z mnoha označení zázračných kuliček plných chuti, kterým my Češi říkáme nové koření a Angličané allspice, tedy všehochuť. Zatímco námi užívaný název moc o vlastnostech tohoto druhu koření neřekne, anglický je vystihuje naprosto přesně.

Přečtěte si také

Vynikají oběd do hodiny: Domácí špecle se slaninou a žampiony si zamilujete

Nové koření skrývá hned několik vůní

Nové koření jsou sušené plody pimentovníku pravého (Pimenta dioica), až 20 metrů vysokého stromu z čeledi myrtovitých, rostoucího v oblasti Střední Ameriky a v Karibiku.

Tento druh koření je speciální především tím, že se v něm mísí hned několik vůní a chutí. Ucítíte v něm skořici, hřebíček, jalovec i muškátový oříšek. A možná vás překvapí, že po rozdrcení bobulí někteří lidé cítí dokonce i vůni jahod.

Jak používat nové koření

Jeho použití je velmi široké. Nejde jen o typická slaná jídla, jako jsou paštiky, teriny či marinády, ale příjemně provoní také nejrůznější dezerty, koláče, či dokonce narozeninové dorty.

Už jste nové koření vyzkoušeli při sladkém pečení? Canva

K čemu se nové koření hodí nejvíce?

Hlavní složkou chuti nového koření je eugenol, který je dřevitý, léčivý, hřejivý a ucítíte v něm stopy hřebíčku. A tak nikdy neuděláte chybu, když k novému koření přidáte další druhy koření, které eugenol také obsahují, například muškátový oříšek či skořici. Díky nim v pokrmu vyniknou příjemně hřejivé tóny.

Jestliže přidáte nové koření k lékořici, zdůrazníte tím její nasládlou chuť a pokrm se bude zdát sladší. Nemusíte tedy například rajskou omáčku zbytečně přislazovat, a zvyšovat tak její kalorickou hodnotu. Lékořice v kombinaci s novým kořením je zajímavým zpestřením tohoto velmi oblíbeného jídla u dětí i dospělých.

Mimochodem, nové koření zvýrazňuje přirozenou sladkost zeleniny, proto se přidává nejen do rajské omáčky či polévky, ale také do boršče či bramborového pyré.

Přidáte-li do pokrmu bobkový list společně s novým kořením, jídlo bude vonět svěže a po květinách.

Cineol umožní kombinaci s dalším kořením

Další složkou v novém koření je cineol, který je taktéž léčivý a pronikavě voní po eukalyptu. Směle ho tedy můžete kombinovat s kořením, které cineol také obsahuje.

Pokud ho přidáte ke galgánu (kořen podobný zázvoru, je však narůžovělý a chuť říznější a pronikavější), jídlo bude chutnat po citrusech. V kombinaci s pravým kardamomem zvýrazníte hřejivé tóny, kouřově eukalyptové aroma vykouzlíte přimícháním k černému kardamomu.

Felandren zajistí pikantní chuť

Díky felandrenu, obsaženému v novém koření, ucítíte náznaky pepře a svěží, příjemně větrové, jemně citrusové aroma. Sladce pikantní chuti dosáhnete, když nové koření smícháte s badyánem, který kromě felandrenu obsahuje také cineol. A doplníte-li nové koření černým pepřem, ucítíte z pokrmu jemně pronikavé teplo.

Linalool voní po květinách

Linalool je velice aromatický terpen vonící po květinách, například levanduli. Pokud nové koření spárujete s koriandrem, z jídla ucítíte pikantní citrusové tóny.