Že se po oleji tloustne? Chyba, dělá nás krásnějšími

Že se po oleji tloustne? Chyba, dělá nás krásnějšími. Canva

Oleje výrobci kosmetiky používají zejména jako základ pro regenerační a hydratační krémy. Můžete je ale použít i vy sami doma. Jaké jsou jejich konkrétní účinky?

Přečtěte si také

Už žádné rostlinné steaky nebo karbanátky. Francie zakázala „masné“ označování bezmasých výrobků

Olivový olej

Olivový olej obsahuje nenasycené mastné kyseliny i vitamíny A, D, K a E. Traduje se o něm, že prodlužuje mládí.

Jde o účinný regenerující balzám na vlasy a hodí se i na odličování. Stačí na odličovací tampon navlhčený teplou vodou kápnout pár kapek oleje.

Je skvělý jako olejová maska na pleť a na tělo. Pokožka po něm nebude mastná, protože se olej vsákne a udrží hydrataci.

Suché ruce a nehty, které se lámou a třepí, ponořte na 15 minut do misky s olejem. Ruce budou hebké a nehty pružnější.

Kokosový olej

Vynikající je jako tělový balzám, který navíc krásně voní. Kokosový olej také díky hydratujícím účinkům skvěle pečuje i o atopickou pleť.

Jde o skvělé odličovadlo, které nahradí i hydratační krém. Hodí se jako maska na vlasy a když ho smícháte s jedlou sodou, je z něj pasta na zuby.

Je přírodní, šetrný, má antibakteriálními účinky a napomáhá v hojení akné, menších jizev i spálenin. Není proto divu, že kosmetika s kokosovým olejem je velmi oblíbená.

S oleji můžete pečovat o celé tělo. Canva

Ořechový olej

Olej z vlašských ořechů je lisovaný za studena z jader. Má lahodnou chuť a příjemně zlatavou barvu. Obsahuje cenné vitamíny B1, B2, B3, B6, C, E, F, vápník, železo, mangan, jód a zinek a dále také nenasycené mastné kyseliny, hlavně omega-3 a omega-6.

Tento silný antioxidant vyživuje nehty, posiluje vlasy, kterým dodává lesk, a hodí se i na mastnou pokožku. Dobře se vsakuje, je vhodný k masážím a přidává se do kosmetiky.

Vinný olej

Vinný olej se získává lisováním očištěných, vysušených a rozdrcených jadérek. Má žlutou až žlutozelenou barvu.

Antioxidant procyanidin, který obsahuje, minimalizuje působení průmyslem znečištěného vzduchu a dalších látek, antioxidant resveratrol zase zpomaluje stárnutí buněk. Používá se jako koupelový olej pro péči o pleť a na masáž těla. Regeneruje a hydratuje.

Díky kyselinám zvyšuje elasticitu kůže a redukuje vznik křečový žil i otoky. Olej pokožku vyživuje i ochraňuje a dá se použít i při holení.