Správně připravené drožďové knedlíčky v polévce vám dodají vitamín B a podpoří trávení

Polévka s knedlíčky a mrkví Canva

Přemýšlíte, co uvařit rychlého a výživného? Pak pro vás máme jeden tip. Udělejte si rychlou zeleninovou polévku z vývaru, která bude chutnat dětem i dospělým. Obsahuje spoustu vitamínu B díky drožďovým knedlíčkům, jež vykouzlíte během pár minut.

Přečtěte si také

Těchto 10 věcí byste v obchodě nikdy neměli dělat. Vyhněte se trapasu i konfliktům

Recept na zeleninovou polévku

Ingredience (pro 2 osoby):

  • 500 ml vývaru (zeleninový, kuřecí, hovězí)
  • 1 najemno nastrouhaná mrkev
  • 1 větší řapík celeru i s natí
  • 1 vejce
  • 2 šalotky
  • slunečnicový olej
  • sůl, pepř
Pro ještě větší přínos zvolte BIO kvalitu

Postup:

  1. V hrnci rozehřejte slunečnicový olej a osmažte na něm nadrobno pokrájenou šalotku.
  2. Poté přidejte najemno nastrouhanou mrkev a pokrájený celer a zasmažte.
  3. Zalijte vývarem, osolte, opepřete a až se bude vývar vařit, přidejte 1 rozšlehané vejce.
  4. Polévku podávejte s drožďovými knedlíčky.
Mrkev, vejce, olej, cibule a další ingredience Anna Kolásková

Recept na drožďové knedlíčky

Ingredience (na 6 knedlíčků):

  • 1 kostka droždí
  • 2 lžíce krupičky
  • 1/2 šalotky
  • nadrobno nakrájená petrželka
  • slunečnicový olej
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Nejprve si co nejvíc nadrobno pokrájejte šalotku a na slunečnicovém oleji ji orestujte.
  2. Poté do pánvičky přidejte rozdrobené kvasnice, stáhněte plamen a nechte úplně rozpustit.
  3. Po 5 minutách chladnutí do pánvičky přidejte krupičku, petrželku, osolte a opepřete. Promíchejte, a pokud by konzistence nebyla pevná, přidejte ještě krupičku.
  4. V dlaních vykoulejte 6 stejně velkých kuliček a povařte je v polévce nebo v horké vodě, dokud nebudou měkké.
Kulaté, syrové drožďové knedlíčky Anna Kolásková

Droždí a vitamín B

Kostka droždí stojí pár korun, ale vašemu tělu prokáže velkou službu. Droždí je totiž plné vitamínů skupiny B, konkrétně vitamínů B1, B2, B3, B6 a B12. Vitamín B podporuje imunitní systém, má příznivý vliv na nervovou soustavu a zajišťuje správný chod trávení.