Už jste zkusili červené pomeranče? Proč tuto vitamínovou bombu seženete v obchodech jen do května

Červené pomeranče jsou plné vitamínů Pixabay.com

Klasické oranžové pomeranče konzumujeme běžně kvůli vitamínu C i sladké chuti. Jejich příbuzní – červené pomeranče si ale takovou popularitu nezískaly, byť je v mnohém předčí.

Přečtěte si také

Pečivo bude zdražovat. Na vině je klesající poptávka zákazníků, kteří se ho naučili péct doma
Pečivo bude zdražovat. Na vině je klesající poptávka zákazníků, kteří se ho naučili péct doma

Přezdívá se jim krvavé pomeranče, i když ne každý plod má tmavě červenou barvu, kterou získává díky teplotním výkyvům. Ty způsobují mrazivé noci a slunné dny v zemích jejich původu ve Středomoří či v Maroku. Takové podmínky ale nastávají jen v zimních měsících, a proto jsou červené citrusové plody k dostání v obchodech právě teď, na přelomu zimy a jara.

Červené pomeranče se od těch oranžových liší nejen barvou, ale i chutí. Jsou sladší, na jazyku jako by cítíte jahodovo-malinovou příchuť a překvapí vás také vysokým obsahem šťávy.

Vitamínová bomba

Krvavé pomeranče jsou doslova vitamínovou bombou. Obsahují totiž vzácný antioxidant antokyanidin, který chrání náš organismus před stárnutím buněk a před volnými radikály. Tím eliminuje vznik cukrovky, srdečních onemocnění a rakoviny. Snižuje také vysoký krevní tlak.

Rudé citrusy by do svého jídelníčku měli kvůli projímavým účinkům zařadit i lidé trpící zácpou. Vysoký obsah vitamínu C zase posílí imunitu, což je v dnešní době nezbytné.

Červené pomeranče se od těch oranžových liší nejen barvou, ale i chutí Pixabay.com

Kde je sehnat

Červené pomeranče se většinou prodávají v balení o hmotnosti 1,5 kg v cenovém rozmezí 50 až 60 korun. Seženete je v Lidlu, Bille i Kauflandu.

Skvělé do kuchyně

Krvavé citrusy mají v kuchyni široké využití, jíst je jen tak samotné by tudíž byl hřích. Můžete si z nich připravit lahodný fresh juice i skvělý salát.

Fresh juice z červených pomerančů

Na cca 300 ml budete potřebovat:

  • 3 ks větších červených pomerančů
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 2 lžičky citrónové šťávy

Do mixéru vložte měsíčky pomerančů, nakrájený zázvor a pokapejte šťávou z citrónu. Vše rozmixujte do jemné konzistence a podávejte.

Červený pomeranč má mnoho vitamínů i způsobů využití v kuchyni Pixabay.com

Salát z červených pomerančů s kuřecím masem

  • 2 větší červené pomeranče
  • hlávkový salát
  • listy polníčku
  • 200 gramů kuřecích prsou (vegetariáni můžou nahradit kozím sýrem)

Dresink:

  • šťáva z 1 červeného pomeranče
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balsamikového octa
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • pepř
  • sůl

Listy salátu omyjte, osušte a natrhejte na malé kousky. Omyté pomeranče oloupejte, zbavte bílého okraje, rozdělte na měsíčky, přidejte do salátu a promíchejte.

Kuřecí prsa nakrájejte na nudličky a osmažte na pánvi. Mezitím si připravte dresink z pomerančové šťávy, olivového oleje a octa. Dochuťte cukrem, pepřem a solí. Pořádně smíchejte. Kuřecí maso pokládejte na salát, zakápněte dresinkem a podávejte.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!