Už jste zkusili červené pomeranče? Proč tuto vitamínovou bombu seženete v obchodech jen do května

Červené pomeranče jsou plné vitamínů Pixabay.com

Klasické oranžové pomeranče konzumujeme běžně kvůli vitamínu C i sladké chuti. Jejich příbuzní – červené pomeranče si ale takovou popularitu nezískaly, byť je v mnohém předčí.

Přečtěte si také

Aktuálně: Otevírací doba Velikonoce 2020. ČOI povolila otevřít obchody i v pondělí
Aktuálně: Otevírací doba Velikonoce 2020. ČOI povolila otevřít obchody i v pondělí

Přezdívá se jim krvavé pomeranče, i když ne každý plod má tmavě červenou barvu, kterou získává díky teplotním výkyvům. Ty způsobují mrazivé noci a slunné dny v zemích jejich původu ve Středomoří či v Maroku. Takové podmínky ale nastávají jen v zimních měsících, a proto jsou červené citrusové plody k dostání v obchodech právě teď, na přelomu zimy a jara.

Červené pomeranče se od těch oranžových liší nejen barvou, ale i chutí. Jsou sladší, na jazyku jako by cítíte jahodovo-malinovou příchuť a překvapí vás také vysokým obsahem šťávy.

Vitamínová bomba

Krvavé pomeranče jsou doslova vitamínovou bombou. Obsahují totiž vzácný antioxidant antokyanidin, který chrání náš organismus před stárnutím buněk a před volnými radikály. Tím eliminuje vznik cukrovky, srdečních onemocnění a rakoviny. Snižuje také vysoký krevní tlak.

Rudé citrusy by do svého jídelníčku měli kvůli projímavým účinkům zařadit i lidé trpící zácpou. Vysoký obsah vitamínu C zase posílí imunitu, což je v dnešní době nezbytné.

Červené pomeranče se od těch oranžových liší nejen barvou, ale i chutí Pixabay.com

Kde je sehnat

Červené pomeranče se většinou prodávají v balení o hmotnosti 1,5 kg v cenovém rozmezí 50 až 60 korun. Seženete je v Lidlu, Bille i Kauflandu.

Skvělé do kuchyně

Krvavé citrusy mají v kuchyni široké využití, jíst je jen tak samotné by tudíž byl hřích. Můžete si z nich připravit lahodný fresh juice i skvělý salát.

Fresh juice z červených pomerančů

Na cca 300 ml budete potřebovat:

  • 3 ks větších červených pomerančů
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 2 lžičky citrónové šťávy

Do mixéru vložte měsíčky pomerančů, nakrájený zázvor a pokapejte šťávou z citrónu. Vše rozmixujte do jemné konzistence a podávejte.

Červený pomeranč má mnoho vitamínů i způsobů využití v kuchyni Pixabay.com

Salát z červených pomerančů s kuřecím masem

  • 2 větší červené pomeranče
  • hlávkový salát
  • listy polníčku
  • 200 gramů kuřecích prsou (vegetariáni můžou nahradit kozím sýrem)

Dresink:

  • šťáva z 1 červeného pomeranče
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balsamikového octa
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • pepř
  • sůl

Listy salátu omyjte, osušte a natrhejte na malé kousky. Omyté pomeranče oloupejte, zbavte bílého okraje, rozdělte na měsíčky, přidejte do salátu a promíchejte.

Kuřecí prsa nakrájejte na nudličky a osmažte na pánvi. Mezitím si připravte dresink z pomerančové šťávy, olivového oleje a octa. Dochuťte cukrem, pepřem a solí. Pořádně smíchejte. Kuřecí maso pokládejte na salát, zakápněte dresinkem a podávejte.

Olivový olej v akci