Už jste zkusili červené pomeranče? Proč tuto vitamínovou bombu seženete v obchodech jen do května?

Červené pomeranče jsou plné vitamínů Pixabay

Klasické oranžové pomeranče konzumujeme běžně kvůli vitamínu C i sladké chuti. Jejich příbuzní, červené pomeranče, si ale takovou popularitu nezískaly, byť je v mnohém předčí. Co všechno o nich nevíte a jak je využít?

Přečtěte si také

Jak na domácí pěstování levandule a na co všechno se tato voňavá a zdraví prospěšná bylina dá využít?
Jak na domácí pěstování levandule a na co všechno se tato voňavá a zdraví prospěšná bylina dá využít?

Přezdívá se jim krvavé pomeranče, i když ne každý plod má tmavě červenou barvu, kterou získávají díky teplotním výkyvům. Ty způsobují mrazivé noci a slunné dny v zemích jejich původu ve Středomoří či v Maroku.

Takové podmínky ovšem nastávají jen v zimních měsících, a proto jsou červené citrusové plody v obchodech k dostání právě teď, na přelomu zimy a jara.

Červené pomeranče se od těch oranžových liší nejen barvou, nýbrž i chutí. Jsou sladší, na jazyku jako by cítíte jahodovo-malinovou příchuť – a překvapí vás také vysokým obsahem šťávy.

Vitamínová bomba

Krvavé pomeranče jsou doslova vitamínovou bombou. Obsahují totiž vzácný antioxidant antokyanidin, který chrání náš organismus před stárnutím buněk a volnými radikály. Tím eliminuje riziko vznik cukrovky, srdečních onemocnění a rakoviny a snižuje také vysoký krevní tlak.

Rudé citrusy by do svého jídelníčku měli kvůli projímavým účinkům zařadit i lidé trpící zácpou. Vysoký obsah vitamínu C zase posílí imunitu, což je obzvláště v dnešní době nezbytné.

Červené pomeranče se od těch oranžových liší nejen barvou, ale i chutí Pixabay

Kde je sehnat

Červené pomeranče se většinou prodávají v balení o hmotnosti 1,5 kg v cenovém rozmezí 50 až 60 korun. Seženete je například v Lidlu, Bille či Kauflandu.

Skvělé do kuchyně

Krvavé citrusy mají v kuchyni široké využití, jíst je jen tak samotné by tudíž byl hřích. Můžete si z nich připravit lahodný fresh juice i skvělý salát.

Fresh juice z červených pomerančů

Na cca 300 ml budete potřebovat:

  • 3 ks větších červených pomerančů
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 2 lžičky citrónové šťávy

Do mixéru vložte měsíčky pomerančů, nakrájený zázvor a pokapejte šťávou z citrónu. Vše rozmixujte do jemné konzistence a podávejte.

Červený pomeranč má mnoho vitamínů i způsobů využití v kuchyni Pixabay

Salát z červených pomerančů s kuřecím masem

  • 2 větší červené pomeranče
  • hlávkový salát
  • listy polníčku
  • 200 gramů kuřecích prsou (vegetariáni mohou nahradit kozím sýrem)

Dresink:

  • šťáva z 1 červeného pomeranče
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • pepř a sůl

Listy salátu omyjte, osušte a natrhejte na malé kousky. Omyté pomeranče oloupejte, zbavte bílého okraje, rozdělte na měsíčky, přidejte do salátu a promíchejte.

Kuřecí prsa nakrájejte na nudličky a osmažte na pánvi. Mezitím si připravte dresink z pomerančové šťávy, olivového oleje a octa. Dochuťte cukrem, pepřem a solí a pořádně smíchejte. Kuřecí maso pokládejte na salát, zakápněte dresinkem a podávejte.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz