Klasické oranžové pomeranče konzumujeme běžně kvůli vitamínu C i sladké chuti. Jejich příbuzní – červené pomeranče si ale takovou popularitu nezískaly, byť je v mnohém předčí.
Přezdívá se jim krvavé pomeranče, i když ne každý plod má tmavě červenou barvu, kterou získává díky teplotním výkyvům. Ty způsobují mrazivé noci a slunné dny v zemích jejich původu ve Středomoří či v Maroku. Takové podmínky ale nastávají jen v zimních měsících, a proto jsou červené citrusové plody k dostání v obchodech právě teď, na přelomu zimy a jara.
Červené pomeranče se od těch oranžových liší nejen barvou, ale i chutí. Jsou sladší, na jazyku jako by cítíte jahodovo-malinovou příchuť a překvapí vás také vysokým obsahem šťávy.
Krvavé pomeranče jsou doslova vitamínovou bombou. Obsahují totiž vzácný antioxidant antokyanidin, který chrání náš organismus před stárnutím buněk a před volnými radikály. Tím eliminuje vznik cukrovky, srdečních onemocnění a rakoviny. Snižuje také vysoký krevní tlak.
Rudé citrusy by do svého jídelníčku měli kvůli projímavým účinkům zařadit i lidé trpící zácpou. Vysoký obsah vitamínu C zase posílí imunitu, což je v dnešní době nezbytné.
Červené pomeranče se většinou prodávají v balení o hmotnosti 1,5 kg v cenovém rozmezí 50 až 60 korun. Seženete je v Lidlu, Bille i Kauflandu.
Krvavé citrusy mají v kuchyni široké využití, jíst je jen tak samotné by tudíž byl hřích. Můžete si z nich připravit lahodný fresh juice i skvělý salát.
Na cca 300 ml budete potřebovat:
Do mixéru vložte měsíčky pomerančů, nakrájený zázvor a pokapejte šťávou z citrónu. Vše rozmixujte do jemné konzistence a podávejte.
Dresink:
Listy salátu omyjte, osušte a natrhejte na malé kousky. Omyté pomeranče oloupejte, zbavte bílého okraje, rozdělte na měsíčky, přidejte do salátu a promíchejte.
Kuřecí prsa nakrájejte na nudličky a osmažte na pánvi. Mezitím si připravte dresink z pomerančové šťávy, olivového oleje a octa. Dochuťte cukrem, pepřem a solí. Pořádně smíchejte. Kuřecí maso pokládejte na salát, zakápněte dresinkem a podávejte.