Recept na poctivé domácí máslo: Jediné, co potřebujete, je smetana a sklenice

Co kdybyste si doma sami připravili takové lahodné máslo? Pixabay.com/rodeopix

Máte rádi máslo? Pak není nic jednoduššího, než si ho doma během pár minut sami připravit. Nepotřebujete k tomu žádné speciální náčiní či suroviny. Vystačíte si pouze se smetanou a uzavíratelnou sklenicí. Zvládnete to sice sami, ale můžete to pojmout i jako zábavu pro celou rodinu.

Přečtěte si také

Sháníte halloweenský kostým na poslední chvíli? Rychle a snadno si ho vyrobíte doma
Sháníte halloweenský kostým na poslední chvíli? Rychle a snadno si ho vyrobíte doma

Proč vůbec dělat vlastní máslo, když se dá koupit v obchodě?

V tomto případě nejde ani tak o cenu, protože smetana samotná je docela drahá. Hlavní benefit spočívá v tom, že zkrátka víte, co jíte. A o to více vám bude chutnat!

Co budete potřebovat?

Smetanu s vyšším podílem tuku (tedy 30 % a více) a sklenici s uzávěrem (například zavařovací). Pokud máte doma ponorný mixér či food processor, máte vyhráno úplně! Jste totiž ušetřeni ruční práce. Není však na škodu ukázat například dětem, jak takové máslo vzniká a že není nutné kupovat vždy jen to v obchodě.

 Jak na to?

Smetanu nalijte do sklenice (maximálně do její poloviny) - ideální množství jsou dva kelímky smetany, zašroubujte víčko a sklenicí třepte. Bude to chvíli trvat, takže se možná brzy unavíte, proto je máslo tímto způsobem lepší vyrábět ve více lidech. Zapojte klidně děti i partnera. Bude to pro ně nejen poučné, ale i zábavné.

Šlehačka? To je jen lahodný mezistupeň při výrobě domácího másla

Nebojte se do toho opřít a sklenicí třeste rychle a silně. Po pár minutách se ve sklenici vytvoří šlehačka, klidně se na ni podívejte a ochutnejte ji.

Víčko opět zašroubujte a pokračujte dále ve třesení až do doby, kdy se pevná hmota začne oddělovat od tekutiny (podmáslí) a konečně se začnou tvořit hrudky másla.

Poctivé máslo ze supermarketu v akci

Hrudky másla sesbírejte a vytvořte hroudu

Ve chvíli, kdy se vám bude zdát máslo dostatečně hutné, podmáslí slijte, hrudky másla sesbírejte a ze všech těchto hrudek udělejte jednu velkou hroudu másla.

Hroudu položte na čistý talíř a vidličkou ji rozmačkejte. Opět bude vytékat podmáslí. Zbývající tekutinu můžete také vymačkat přes plátýnko.

Co s podmáslím?

Leží vám v hlavě, proč jste si měli někam do sklenice odlít podmáslí? Co teď s ním? Můžete jej vypít jen tak, přidat do smoothie, snídaňové ovesné kaše, využít při pečení chleba, sušenek, dát do polévky nebo zajímavě zakomponovat do omáčky. Podmáslí je totiž velmi zdravé a vylít jej jen tak do dřezu by byla opravdu velká škoda.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!