Recept na poctivé domácí máslo: Jediné, co potřebujete, je smetana a sklenice

Co kdybyste si lahodné máslo mohli připravovat sami doma? Rodeopix / Pixabay

Máte rádi máslo? Pak není nic jednoduššího, než si ho doma během pár minut sami připravit. Nepotřebujete k tomu žádné speciální náčiní či suroviny – vystačíte si pouze se smetanou a uzavíratelnou sklenicí. Zvládnete to sice sami, ale můžete to pojmout i coby zábavu pro celou rodinu.

Přečtěte si také

Hrabete listí na zahradě? Chyba – skvěle poslouží jako hnojivo i ochrana
Hrabete listí na zahradě? Chyba – skvěle poslouží jako hnojivo i ochrana

Proč vůbec dělat vlastní máslo, když se dá koupit v obchodě? V tomto případě nejde ani tak o cenu, protože smetana samotná je docela drahá. Hlavní benefit spočívá v tom, že zkrátka víte, co jíte. A o to více vám bude chutnat!

Co budete potřebovat?

Smetanu s vyšším podílem tuku (tedy 30 % a více) a sklenici s uzávěrem (například zavařovací). A pokud máte doma ponorný mixér či food processor, máte vyhráno úplně! Jste totiž ušetřeni ruční práce. Není však na škodu ukázat například dětem, jak takové máslo vzniká a že není nutné kupovat vždy jen to v obchodě.

Jak na to?

Smetanu nalijte do sklenice (maximálně do její poloviny, ideální množství jsou dva kelímky), zašroubujte víčko a sklenicí třepte. Bude to chvíli trvat, takže se možná brzy unavíte, proto je máslo tímto způsobem lepší vyrábět ve více lidech. Zapojte klidně děti i partnera – bude to pro ně nejen poučné, ale i zábavné.

Šlehačka? Lahodný mezistupeň při výrobě domácího másla

Nebojte se do toho opřít a sklenicí třeste rychle a silně. Po pár minutách se v ní vytvoří šlehačka. Vy však pokračujte dále ve třesení až do doby, kdy se pevná hmota začne oddělovat od tekutiny (podmáslí) a konečně se začnou tvořit hrudky másla.

Hrudky másla sesbírejte a vytvořte hroudu

Ve chvíli, kdy se vám bude zdát máslo dostatečně hutné, podmáslí slijte, hrudky másla sesbírejte a udělejte z nich jednu velkou hroudu másla. Tu poté položte na čistý talíř a vidličkou ji rozmačkejte – opět bude vytékat podmáslí. Zbývající tekutinu můžete také vymačkat přes plátýnko.

Chcete si ušetřit práci?

Co s podmáslím?

Leží vám v hlavě, proč podmáslí odlévat bokem? Co teď s ním? Lze jej vypít jen tak, přidat do smoothie, snídaňové ovesné kaše, využít při pečení chleba, sušenek, dát do polévky nebo zajímavě zakomponovat do omáčky. Podmáslí je totiž velmi zdravé a vylít jej jen tak do dřezu by byla opravdu velká škoda.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz