Jak vyrobit domácí poctivé máslo? Recept, kde jediné, co potřebujete, je smetana a sklenice

Nakrájené máslo a nůž na dřevěném prkýnku New Africa / Shutterstock.com

Máte rádi máslo? Pak není nic jednoduššího než si ho doma během pár minut sami připravit. Nepotřebujete k tomu žádné speciální náčiní či suroviny – vystačíte si pouze se smetanou a uzavíratelnou sklenicí. Zvládnete to sice sami, ale můžete to pojmout i coby zábavu pro celou rodinu.

Přečtěte si také

Vyberte si správné turistické boty, aby vás nebolely nohy. Tohle byste měli vědět, než nějaké koupíte

Proč si vyrobit vlastní máslo?

Proč vůbec dělat domácí máslo, když se dá koupit v obchodě? V tomto případě nejde ani tak o cenu, protože smetana samotná je docela drahá. Hlavní benefit spočívá v tom, že zkrátka víte, co jíte. A o to více vám bude chutnat!

Navíc je výroba másla doma úžasně jednoduchá. Máme pro vás snadný recept, pro který nepotřebujete nic víc než smetanu a sklenici.

Přepuštěné máslo ghí
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Snadný

Přepuštěné máslo ghí

Přepuštěné máslo ghí znaly už i naše praprababičky, které ho běžně používaly při smažení, vaření i pečení. My jsme na něj malinko pozapomněli a zašlou slávu mu vrátili až prodejci, kteří ho uvedli na trh jako hotový výrobek. Ghí je přepuštěné máslo, které vznikne převařením. Tuk se oddělí od mléčných částic a zůstává jen máslo bez laktózy lahodné chuti a zlatavé barvy. Je vhodné i pro lidi s alergií na mléčné výrobky. Příprava ghí je snadná a rychlá. Pojďte si ho s námi vyzkoušet.

Přepuštěné máslo ghí

Recept na máslo

Co budete potřebovat?

  • Smetanu s vyšším podílem tuku (tedy 30 % a více)
  • a sklenici s uzávěrem (například zavařovací).

A pokud máte doma elektro pomocníky, jako ponorný mixér či food processor, máte vyhráno úplně! Jste totiž ušetřeni ruční práce. Není však na škodu ukázat například dětem, jak takové máslo vzniká a že není nutné kupovat vždy jen to v obchodě.

Žena peče s dvěma dětmi ESTUDI M6 / Shutterstock.com

Jak vyrobit máslo?

  1. Smetanu nalijte do sklenice (maximálně do její poloviny, ideální množství jsou dva kelímky),
  2. zašroubujte víčko a sklenicí třepte. Bude to chvíli trvat, takže se možná brzy unavíte, proto je máslo tímto způsobem lepší vyrábět ve více lidech. Zapojte klidně děti i partnera – bude to pro ně nejen poučné, ale i zábavné. Na pomoc si můžete vzít i ruční šlehač nebo ponorný mixér, který práci za vás „odmaká“.
  3. Nebojte se do toho opřít a sklenicí třeste rychle a silně. Po pár minutách se v ní vytvoří šlehačka. Vy však pokračujte dále ve třesení až do doby, kdy se pevná hmota začne oddělovat od tekutiny (podmáslí) a konečně se začnou tvořit hrudky másla.
  4. Ve chvíli, kdy se vám bude zdát máslo dostatečně hutné, podmáslí slijte, hrudky másla sesbírejte a udělejte z nich jednu velkou hroudu másla. Tu poté položte na čistý talíř a vidličkou ji rozmačkejte – opět bude vytékat podmáslí. Zbývající tekutinu můžete také vymačkat přes plátýnko.

Jak vyrobit domácí bylinkové máslo?

Pokud milujete bylinky, pak byste měli vyzkoušet do másla přimíchat nasekané bylinky podle chuti a zabalit směs do pečicího papíru. Pak stačí svázat provázkem a nechat máslo v lednici ztuhnout.

Postup, jak vyrobit bylinkové máslo rukxstockphoto / Shutterstock.com

Co s podmáslím?

Leží vám v hlavě, proč podmáslí odlévat bokem? Co teď s ním? Lze jej vypít jen tak, přidat do smoothie, snídaňové ovesné kaše, využít při pečení chleba, sušenek, dát do polévky nebo zajímavě zakomponovat do omáčky. Podmáslí je totiž velmi zdravé a vylít jej jen tak do dřezu by byla opravdu velká škoda.

Zdroje: zijemehomemade.cz, rozhlas.cz