Víme, jak bude Státní zemědělská a potravinářská inspekce kontrolovat dvojí kvalitu potravin

Dvojí kvalitu potravin si ohlídá stát 180991247 / Adobe Stock

Snad každý z nás má zkušenost s dvojí kvalitou potravin. Státní zemědělská a potravinářská inspekce zveřejnila 3. března pracovní materiály, které popisují základní principy kontroly dvojí kvality potravin. Mimo jiné z nich vyplývá, že v případě schválení příslušné novely bude považováno za protizákonné prodávat výrobky s rozdílnou gramáží jídla ve stejně velkých a podobných obalech.

Přečtěte si také

Velikonoční tvoření s dětmi – veselé zápichy do květináče
Velikonoční tvoření s dětmi – veselé zápichy do květináče

Metodika, kterou v úterý SZPI zveřejnila na svém webu, již pracuje se změnou, kterou doporučil k novele přijmout sněmovní zemědělský výbor. Jestliže parlament a následně prezident schválí novelu zákona o potravinách, kterou by sněmovna mohla projednat v nejbližších dnech, bude to znamenat, že rozdíly ve složení potravin v různých zemích pod stejným obalem budou oficiálně zakázané a v případě porušení bude hrozit pokuta až 50 milionů.

Jak poznám dvojí kvalitu?

V praxi to znamená, že dvojí kvalita by byla v ČR zakázaná pouze tehdy, pokud budou rozdíly ve složení „podstatné“, a jak SZPI na svých webových stránkách informuje, aby skutečně šlo o dvojí kvalitu, musí být stejné nejen název produktu a značka, ale podobný by měl být i hlavní nápis v určitém fontu, grafika, tvar a barva obalu. 

Ukázka z pracovní verze materiálu SZPI SZPI

Konec levným náhražkám

Jedním z bodů, kterým se ve své příručce SZPI věnuje, je i nahrazování dražších složek levnějšími. Jedná se o jednu z podstatných odlišností, které budou pokutovány. Pokud tak výrobce nahradí například svaloviny separátem, hnědý cukr bílým a nebo smetanu tukem, hrozí mu okamžité nařízení o stažení výrobku z trhu a vysoká pokuta. Naopak kontroloři nebudou považovat za dvojí kvalitu varianty povolených přídavných látek nebo „nepatrné" rozdíly u vedlejších složek, které mohou být v řádu desetin procent. 

Tabulka podstatných odlišností, která bude směrodatná v posuzování dvojí kvality potravin SZPI

Na chuť národů bude stát přihlížet

Naopak brát ohled bude stát na chuťové preference některých zemí, aniž by byly ostatní státy poškozeny. Můžete tak u nás narazit na limonádu, která má na etiketě uvedeno, že obsahuje 12 procent pomerančové šťávy a v sousední zemi stejný nápoj může mít pouze 10 % pomerančové šťávy a 2 % šťávy citronové. Pokuta však bude hrozit tomu výrobci, který kojeneckou výživu dohustí škrobem na úkor ovoce z důvodů, že spotřebitelé v dané zemi preferují hustší produkty.

Kdo bude platit pokuty?

Návrh novely zákona počítá s pokutami pro prodejce, ovšem jak to nakonec dopadne, zatím nevíme. Poslanec Petr Bendl z ODS se totiž snaží prosadit, aby odpovědnost nesli nadnárodní výrobci. „Obecně platí, že za ne/soulad nabízené potraviny s požadavky právních předpisů je odpovědný ten, kdo ji v daný okamžik uvádí do oběhu – ve fázi výroby jde o výrobce, při prodeji prodejce. Zároveň však platí, že SZPI řeší problém primárně tam, kde vzniká, což v případě dvojí kvality nelze připsat např. drobné prodejně v malé obci,” řekl Novinkám mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.