Nejlepší čas, kdy na parapet zasadit bylinky, je právě teď

Bylinky pěstované v květináčích na parapetu v kuchyni Africa Studio / Shutterstock.com

Čerstvé bylinky jsou základem každého skvělého jídla, a neměly by proto chybět v žádné kuchyni. Nejlepší (a nejlevnější) jsou ty, které si vlastnoručně vypěstujete. Zvládnete to i v bytě, na parapetu za oknem. Ideální doba na zasetí letošní úrody je právě teď. Kterým druhům bylinek prospějí první jarní paprsky?

Přečtěte si také

Virální metoda nakupování 6-1 má ušetřit čas i peníze. Zvládli byste podle ní jíst?

Jak doma vypěstovat bylinky?

Bylinky si v kuchyni na parapetu můžete vypěstovat ze semínek, která pořídíte za cca 15–50 korun, nebo ze sazeniček zakoupených v zahradnictvích či hobby marketech. Některé druhy, jako například pažitku, je nejlepší pěstovat z trsu, který na zahradě vyjmete po zimě ze zeminy. Pokud takovou možnost nemáte, i tyto druhy se samozřejmě dají vypěstovat ze semínek.

Náš tip: Pořiďte si sadu

Pokud jste v pěstování úplným nováčkem nebo si chcete práci usnadnit, poohlédněte se v obchodech nebo na internetu po sadách k pěstování bylinek. Většinou obsahují vše potřebné – květináče či truhlíky, semínka základních druhů bylinek, vhodný substrát a další doplňky, které při pěstování oceníte. Jejich cena začíná na cca 400 korunách.

Kuchařka stříhá bylinky nůžkami kay fochtman / Shutterstock.com

Např. Gardners nabízí sadu na klíčení a pěstování pěti druhů bylinek za 360 Kč. Souprava obsahuje semínka řeřichy, ředkvičky, vojtěšky, jetele a hořčice (7 balení po 10 g), 7 kelímků a 7 tablet kokosového substrátu. OdKarla má sadu na pěstování bylinek za 607 Kč. Obsahuje čtyři druhy (bazalku, oregano, koriandr, petržel), dřevěnou krabičku na pěstování, mininůžky, 4 jutové květináče, 4 bambusové zvýrazňovače rostlin, 2 podložky na zeminu a návod.

K sehnání jsou také sady pro pěstování pouze jednoho druhu – můžete si tak přesně vybrat, které bylinky chcete. Tuto sadu prodává například značka Tescoma, cena je od 62 Kč za soupravu květináče, semínek a substrátu. Allegro nabízí soupravu na pěstování bazalky za 132 Kč.

Který substrát vybrat?

Bylinkám svědčí lehčí a propustný substrát, ideálně smíchaný s kompostem nebo pískem. V obchodech vybírejte ten, který je určený na výsev a množení, sehnat se ale dají i substráty speciálně určené na pěstování bylinek. Na dno pěstební nádoby, která musí mít vespod otvory, vždy dejte nejprve vrstvu písku nebo drobných kamínků, aby měla kudy odtékat přebytečná voda a kořeny rostlinek neuhnívaly.

Jak o bylinky na parapetu pečovat?

Bylinky v květináči umístěte vždy na slunné místo, kde není průvan. Pokud můžete volit ze světových stran, lepší jsou vždy okna orientovaná na jih nebo západ. Zlévejte střídmě, ale pravidelně (ideálně odstátou vodou). Pozor na přelévání, na které je většina druhů citlivá, například petrželka, bazalka, máta nebo pažitka.

Pokud máte doma suchý vzduch, prospěje bylinkám rosení. Také je pravidelně zastřihujte – stonky potom budou krásně košaté a bohaté.

Tousty s vajíčkovou pomazánkou posypané naklíčenou řeřichou iva / Shutterstock.com

Které bylinky můžete už od března pěstovat za oknem?

K čemu jsou dobrá naklíčená semínka?

Naklíčená semínka jsou bohatým zdrojem vitamínů a minerálů. Nabijí vás energií a pomohou bojovat s jarní únavou. Z bylinek jsou výborná naklíčená semínka řeřichy nebo vojtěšky – vždy kupujte ta určená ke klíčení, ne setí (mohou být chemicky ošetřena). Potom stačí už jen kousek vaty, dostatek světla za oknem, pravidelná závlaha a po 5–7 dnech si můžete na naklíčených semínkách pochutnávat v salátech, pomazánkách, polévkách nebo klidně jen tak na chlebu s máslem nebo čerstvým sýrem.

Práci usnadní nakličovací misky

Skvělým pomocníkem je nakličovací miska. Např. Ikea nabízí 2 ks nakličovací misky z terakoty za 169 Kč. Tescoma prodává dvoudílnou nakličovací misku s 50 gramy klíčivého mixu BIO semínek vojtěšky, žluté hořčice a pískavice od 239 Kč. Lze také pořídit vícepatrové misky, v nichž můžete nechat klíčit více druhů semínek, luštěnin či obilovin. Např. Veselý kutil nabízí třídílnou misku za 248 Kč, ProVita nakličovací miska se prodává od 336 Kč.

Zdroje: Kupi, Hornbach, Dům&zahrada