Recept na velikonoční nádivku s uzeným masem a kopřivami, kterou zvládne upéct každý

Velikonoční nádivka s uzeným masem a kopřivami Jan_Mach / Shutterstock.com

Velikonoční nádivka je jedním z typických pokrmů, které by rozhodně neměly na velikonoční tabuli chybět. Zkuste ji letos připravit podle našeho receptu. Určitě si pochutnáte a budete ji chtít dělat po celý rok. Co všechno do takové nádivky patří? Poradíme, jak na ni krok za krokem.

Přečtěte si také

Nenáročné pokojovky: Tyto květiny nezahubí ani nejhorší pěstitel

Jak na tradiční velikonoční nádivku?

Tradičně se velikonoční nádivka připravovala z obraného masa telecí hlavy, dnes se však lze setkat s různými variacemi. V receptech se objevuje uvařené kuřecí, králičí, vepřové nebo jehněčí maso. Nejčastěji se ale používá maso uzené.

Nezaměnitelnou ingrediencí jsou také čerstvé kopřivy – nejlepší je na ně vyrazit už koncem března, kdy jsou jejich zelené listy ještě mladé, chutné a plné vitamínů. Pokud nemáte možnost natrhat si kopřivy v přírodě, v období Velikonoc se objevují také na pultech vybraných obchodů v úseku čerstvé zeleniny mezi bylinkami.

Tvarohový mazanec
Čas přípravy: 1 hod 50 min Obtížnost: Střední

Tvarohový mazanec

Upečte si letos s námi na Velikonoce tvarohový mazanec, který vás naprosto dostane svou vláčnou konzistencí plnou voňavého tvarohu. Zajisté zachutná všem malým i velkým mlsounům. Do mazance si můžete přidat vše, co máte rádi, a před upečením jej posypat nasekanými mandlemi.

Tvarohový mazanec
Beránek s jablky a ořechy
Čas přípravy: 1 hod 40 min Obtížnost: Snadný

Beránek s jablky a ořechy

Pokud zbožňujete sladké pečení a tradiční velikonoční zvyklosti, je tento recept na velikonočního beránka s jablky a ořechy stvořený přímo pro vás! S jemným a voňavým, úžasně nadýchaným těstem a sladkou chutí jablek je ideálním dezertem pro rodinné oslavy Velikonoc. Jsme přesvědčeni o tom, že si na něm pochutnají malí i velcí koledníci.

Beránek s jablky a ořechy

Recept na velikonoční nádivku

Budete potřebovat:

  • 7 rohlíků (ideálně 1–2 dny starých)
  • 200 ml mléka
  • 6 vajec
  • 300–400 g vařeného uzeného masa (množství zvolte podle toho, jak moc masovou budete nádivku chtít)
  • 50 g másla + trochu na vymazání
  • 2 hrsti čerstvých kopřiv (pokud nemáte, lze nahradit např. čerstvými špenátovými listy)
  • 1 lžíci nasekané čerstvé petržele
  • 1 lžíci nasekané čerstvé pažitky
  • trochu strouhanky na vysypání pekáče
  • sůl a pepř
  • muškátový oříšek

Tip: Pokud máte rohlíky čerstvé nebo jim chcete dodat výraznější chuť, můžete je nejprve nakrájet a nechat opéct v troubě při 150 °C asi 10–15 minut.

Tradiční velikonoční nádivka s uzeným masem Lukas Hejtman / Shutterstock.com

Postup:

  1. Rohlíky nakrájejte na kostičky, dejte do mísy a zalijte mlékem. Nechte chvíli odstát. Mezitím si oddělte žloutky od bílků.
  2. Žloutky vyšlehejte spolu s rozpuštěným máslem a přilijte k namočeným rohlíkům. Přidejte sůl, pepř a trochu muškátového oříšku. Z bílků ušlehejte sníh.
  3. Listy kopřiv spařte a poté ihned zchlaďte v ledové vodě, následně důkladně osušte a nasekejte.
  4. Do mísy k rohlíkům přidejte kopřivy a petržel, uzené maso nakrájené na kostičky a vše společně promíchejte. Na závěr po menších dávkách opatrně vmíchejte sníh.
  5. Troubu předehřejte na 180 °C, pekáč vymažte máslem, vysypejte strouhankou a nalijte do něj směs. Pečte asi 20–30 minut dozlatova.
  6. Podávejte posypané pažitkou. Nádivka je ideální coby příloha – pokud do ní ovšem dáte více uzeného masa, bude výborná i samotná.

Zdroj: Kupi