Korek u vína není vždy výhodou! Kdy je lepší sáhnout po lahvi se šroubovacím uzávěrem?

Už jste přišli na chuť šroubovacímu uzávěru? Pixabay.com

Když se největší magazín o víně Wine Spectator zeptal konzumentů vína, jaký typ uzávěru vína preferují, nejčastější odpověď byla: „Samozřejmě, že přírodní korek!“

Tuto odpověď zvolilo 93 % dotázaných, což odpovídá více než 4 000 respondentů. Jen 4 % dotazovaných byla pro šroubovací uzávěr, 1 % pro skleněný nebo plastový a 2 % to bylo jedno. I přes volbu konzumentů není korek vždy tím nejlepším řešením pro uzavření lahve s vínem. Kdy je lepší šroub? A kdy korek?

Přečtěte si také

Cena jablek pořád roste, lepších cen se dočkáme snad v září
Cena jablek pořád roste, lepších cen se dočkáme snad v září

Na jaké druhy vín se dává korek?

Korek je přírodní materiál, který se vyrábí z kůry dubu korkového. V porovnání s ostatními typy zátek je však poměrně drahý, jeden kus vyjde na 7 - 10 Kč.

Před tím, než se korek použije na zazátkování vína, je nutné, aby prošel složitým opracováním. Díky tomu pak může dobře plnit svou funkci. Při zrání vína je totiž důležité, aby mohlo dýchat. U korku je proto nezbytné, aby v hrdle lahve těsnil, ale zároveň také umožnil nepatrný průchod vzduchu mezi obsahem lahve a okolním prostředím.

Dáváte přednost vínům s korkem nebo je vám to jedno? Pixabay.com / S. Hermann & F. Richter

Kdy je lepší víno zašroubovat?

Tehdy, když chceme, aby si víno uchovalo veškeré své vlastnosti. Aby bylo stejně svěží, stejně vonělo a stejně i chutnalo. Pokud je na lahvi šroubovací uzávěr, tak se do vína nedostane žádný vzduch, díky čemuž může mít vinař jistotu, že víno v lahvích bude vždy stejné jako v momentě, kdy jej nalahvoval.

Toho u korků není možné docílit. Některé korky mohou do vína pustit více vzduchu, jiné naopak méně. Pokud si vezmete dvě lahve vín se stejnou šarží zazátkované korkem, nemůžete se spolehnout na to, že víno z obou lahví bude chutnat zcela stejně.

Jednoduché pravidlo

Vinaři upřednostňují šroubovací uzávěry u těch druhů vín, které jsou určeny ke spotřebě během pár let, zatímco korek dávají na vína, která budou těžit spíše z toho, když budou uložena po delší dobu.

K romantickým večeřím patří typický zvuk korku při otevření vína

Mnoho lidí vnímá otevírání vína jako jakýsi rituál. Někteří muži si například neumí představit, že by ženě nabídli víno a nezazněl by zvuk typický pro vytažení korku z lahve. Korek má prostě své kouzlo, to musíme uznat i my. I toto je tedy jeden z důvodů, proč je korek (nejen) u nás tolik oblíbený.

Šroub nebo korek? Který uzávěr se hodí na rande víc? Pixabay.com / Víťa Válka

Šroubového uzávěru se rozhodně nebojte, dává se i na ta nejlepší vína

Podle průzkumu agentury IWSR bylo v roce 2016 pod šroubem již 30 % všech evropských vín. Se šroubovacími uzávěry se setkáte nejčastěji v německy mluvících zemích – v Rakousku a v Německu, kde se používají přibližně na 70 % vín.
Stejnou cestu zvolila i Austrálie a Nový Zéland. Pod šroubovým uzávěrem je již většina tamějších vín.
Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!