Když se největší magazín o víně Wine Spectator zeptal konzumentů vína, jaký typ uzávěru vína preferují, nejčastější odpověď byla: „Samozřejmě, že přírodní korek!“
Tuto odpověď zvolilo 93 % dotázaných, což odpovídá více než 4 000 respondentů. Jen 4 % dotazovaných byla pro šroubovací uzávěr, 1 % pro skleněný nebo plastový a 2 % to bylo jedno. I přes volbu konzumentů není korek vždy tím nejlepším řešením pro uzavření lahve s vínem. Kdy je lepší šroub? A kdy korek?
Korek je přírodní materiál, který se vyrábí z kůry dubu korkového. V porovnání s ostatními typy zátek je však poměrně drahý, jeden kus vyjde na 7 - 10 Kč.
Před tím, než se korek použije na zazátkování vína, je nutné, aby prošel složitým opracováním. Díky tomu pak může dobře plnit svou funkci. Při zrání vína je totiž důležité, aby mohlo dýchat. U korku je proto nezbytné, aby v hrdle lahve těsnil, ale zároveň také umožnil nepatrný průchod vzduchu mezi obsahem lahve a okolním prostředím.
Tehdy, když chceme, aby si víno uchovalo veškeré své vlastnosti. Aby bylo stejně svěží, stejně vonělo a stejně i chutnalo. Pokud je na lahvi šroubovací uzávěr, tak se do vína nedostane žádný vzduch, díky čemuž může mít vinař jistotu, že víno v lahvích bude vždy stejné jako v momentě, kdy jej nalahvoval.
Toho u korků není možné docílit. Některé korky mohou do vína pustit více vzduchu, jiné naopak méně. Pokud si vezmete dvě lahve vín se stejnou šarží zazátkované korkem, nemůžete se spolehnout na to, že víno z obou lahví bude chutnat zcela stejně.
Vinaři upřednostňují šroubovací uzávěry u těch druhů vín, které jsou určeny ke spotřebě během pár let, zatímco korek dávají na vína, která budou těžit spíše z toho, když budou uložena po delší dobu.
Mnoho lidí vnímá otevírání vína jako jakýsi rituál. Někteří muži si například neumí představit, že by ženě nabídli víno a nezazněl by zvuk typický pro vytažení korku z lahve. Korek má prostě své kouzlo, to musíme uznat i my. I toto je tedy jeden z důvodů, proč je korek (nejen) u nás tolik oblíbený.