Jak na kvašenou zeleninu, která posílí imunitu? Vše, co potřebujete, je zelenina a obyčejná sklenice

Na kvašenou zeleninu nepotřebujete hliněný hrnec! Vystačíte si s obyčejnou zavařovací sklenicí Pixabay.com

Ačkoli proces kvašení nejednomu uchu asi nezní jakkoli vábně, v případě kvašené zeleniny je to něco úplně jiného! Taková zelenina nejenže si uchová veškeré vitamíny, ale dokonce se jejich množství násobí, a to díky úžasným a mocným bakteriím mléčného kvašení. Doma to zvládne úplně každý bez jakéhokoli většího úsilí.

Přečtěte si také

3 rychlé zálivky na hlávkový salát, které zachutnají celé rodině
3 rychlé zálivky na hlávkový salát, které zachutnají celé rodině

Začínáte? Určitě se vám bude hodit tento postup

Jakmile si zeleninu nakrájíte (anebo v robotu posekáte) na velikost podle vašich představ, promíchejte ji se solí (nejvhodnější je mořská anebo himalájská) – dávají se 2 % soli. Což při jednom kilogramu zeleniny znamená 20 gramů soli.

Než sklenice zeleninou naplníte, mějte na paměti, že musí být dokonale čisté. To tedy znamená, že sklenici i víčko před tím vypláchnete vařící vodou.

Nyní můžete nechat zeleninu se solí přibližně hodinu a půl odpočívat, dokud nepustí šťávu a trošku nezměkne. Teprve pak budete plnit do sklenic...

Jak si kvašenou zeleninu dochutíte, je na vás. Přidat můžete klidně i sušená rajčata Jana Albrechtová

...anebo rovnou plnit do sklenic

Jakmile sklenice vychladnou, můžete je začít plnit zeleninou, kterou pořádně stlačujte. Zavařovací sklenici zeleninou naplňte až po samý okraj a zavíčkujte. Neutahujte jej ale vší silou, je potřeba, aby vzduch mohl ze sklenice ven.

Bude unikat nejen vzduch, ale také šťáva ze zeleniny, proto sklenici postavte do nějaké misky, ať tekutina nevyteče tam, kam nechcete. Nechte zeleninu v klidu kvasit někde v teplejším prostředí. Výhodou kvašení ve sklenici je, že celý proces fermentace můžete sledovat hezky přes sklo a vidíte, jak to pěkně bublinkuje.

Proces fermentace bude trvat něco mezi čtyřmi a sedmi dny. Jestli jste zeleninu nakrájeli na větší kusy, může to trvat i déle. Pokud budete mít v místnosti větší teplo a zeleninu jste nasekali na velmi malé kousky, bude naopak kvasit rychleji.

Někdo má rád menší kousky, někdo naopak větší Jana Albrechtová

Kvašení s improvizovaným těžítkem

Když se podíváte na kvasný hrnec, uvidíte, že jeho součástí bývá těžítko, které zeleninu udusá a šťáva se tak vyplaví na povrch.

Pokud tento hrnec nemáte, chce to jen trochu kreativity a improvizace. Jak zeleninu v nádobě stlačit bez těžítka dolů? Existuje určitě spousta způsobů, ale nejběžnější je patrně čistá zavařovací sklenice naplněná vodou, která jako těžítko funguje spolehlivě.

Hrdlo ještě omotejte potravinářskou fólií.

Kdy se dá kvašená zelenina už jíst?

Kdykoli během procesu kvašení. Protože máme doma podmínky ke kvašení nastavené každý jinak, během této doby průběh kvašení kontrolujte a zeleninu bez obav ochutnávejte.

Jakmile vám bude chuť vyhovovat, umístěte sklenici do lednice. V lednici se však kvašení nezastaví, jen se výrazně zpomalí.

Kvašenou zeleninu můžete jíst tedy během kvašení anebo poté, co ji vložíte do lednice. Hotová by však měla být po měsíci. Mnozí to ale nevydrží a kvašenou zeleninu snědí dříve.

Je to zkrátka závislost!

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!