Jak na kvašenou zeleninu, která posílí imunitu? Vše, co potřebujete, je zelenina a obyčejná sklenice

Kvašená zelenina ve sklenicích casanisa / Shutterstock.com

Ačkoli proces kvašení nejednomu uchu asi nezní jakkoli vábně, v případě kvašené zeleniny je to něco úplně jiného. Taková zelenina nejenže si uchová veškeré vitamíny, ale dokonce se jejich množství násobí, a to díky úžasným a mocným bakteriím mléčného kvašení. Doma to zvládne úplně každý bez jakéhokoli většího úsilí.

Přečtěte si také

Domácí jogurt si připravíte jen ze 2 surovin. A ani nemusíte hned pořizovat jogurtovač

Postup, jak na kvašení zeleniny doma

  1. Jakmile si zeleninu nakrájíte (anebo posekáte v robotu) na velikost podle svých představ, promíchejte ji se solí (nejvhodnější je mořská anebo himálajská) – dávají se dvě procenta soli. Což při jednom kilogramu zeleniny znamená 20 gramů soli.
  2. Nyní můžete nechat zeleninu se solí přibližně hodinu a půl odpočívat, dokud nepustí šťávu a trošku nezměkne. Teprve pak budete plnit do sklenic.
  3. Než sklenice zeleninou naplníte, mějte na paměti, že musí být dokonale čisté. To tedy znamená, že sklenici i víčko předtím vypláchněte vařící vodou.
  4. Až sklenice vychladnou, můžete je začít plnit zeleninou, kterou pořádně stlačujte. Zavařovací sklenici zeleninou naplňte až po samý okraj a zavíčkujte. Neutahujte je ale vší silou, je potřeba, aby vzduch mohl ze sklenice ven.
  5. Bude unikat nejen vzduch, ale také šťáva ze zeleniny, proto sklenici postavte do misky, ať tekutina nevyteče tam, kam nechcete. Nechte zeleninu v klidu kvasit někde v teplejším prostředí. Výhodou kvašení ve sklenici je, že celý proces fermentace můžete sledovat přes sklo a vidíte, jak to pěkně bublinkuje.
  6. Proces fermentace bude trvat něco mezi čtyřmi a sedmi dny. Jestli jste zeleninu nakrájeli na větší kusy, může to trvat i déle. Pokud budete mít v místnosti větší teplo a zeleninu jste nasekali na velmi malé kousky, bude naopak kvasit rychleji.
Sedm zavařovacích sklenic s kvašenou zeleninou, hlávkové zelí Tatjana Baibakova / Shutterstock.com

Improvizované závaží pro domácí kvašení

Když se podíváte na hrnec na kvašení, uvidíte, že jeho součástí bývá těžítko, které zeleninu udusá, a šťáva se tak vyplaví na povrch. Pokud tento hrnec nemáte, chce to jen trochu kreativity a improvizace. Jak zeleninu v nádobě stlačit bez těžítka? Existuje určitě spousta způsobů, ale nejběžnější je patrně čistá zavařovací sklenice naplněná vodou, která jako těžítko funguje spolehlivě. Hrdlo ještě omotejte potravinářskou fólií.

Kdy se dá kvašená zelenina už jíst?

Kdykoli během procesu kvašení. Protože máme doma podmínky ke kvašení nastavené každý jinak, během této doby průběh kvašení kontrolujte a zeleninu bez obav ochutnávejte. Jakmile vám bude chuť vyhovovat, umístěte sklenici do lednice. V lednici se však kvašení nezastaví, jen se výrazně zpomalí.

Kvašenou zeleninu můžete jíst tedy během kvašení anebo poté, co ji vložíte do lednice. Mnozí čekání nevydrží a kvašenou zeleninu snědí dříve. Je to zkrátka závislost.

Zdroje: apetitonline.cz, fresh.iprima.cz, jimejinak.cz, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov