Výroba domácího jogurtu se stává čím dál populárnějším způsobem, jak si doma levně připravit tuto oblíbenou lahůdku bez chemie. A zvládne to opravdu každý – dokonce i bez jogurtovače. Připravili jsme pro vás jednoduchý návod krok za krokem. Naučte se vyrábět vlastní jogurt, poděkují vám vaše zdraví i peněženka.
Výhody domácích jogurtů:
V neposlední řadě díky tomu výrazně ušetříte. Z pár lžic klasického bílého jogurtu a litru čerstvého mléka totiž vyrobíte cca 5 porcí 200g jogurtů, které vás vyjdou na asi 5–7 korun za kus. Pokud seženete potřebné suroviny v akci, může to být ještě méně.
Budete potřebovat:
Postup:
Pro výrobu jogurtu je nejdůležitější udržení stabilní teploty během celé doby zrání. V tomto mohou pomoci jogurtovače, které jsou na to speciálně určené. Proces výroby je jinak úplně stejný (povaříte mléko, zchladíte a smícháte s jogurtem, směs nadávkujete do jednotlivých skleniček a necháte jogurtovač pracovat). Na trhu můžete vybírat z mnoha modelů – liší se zpravidla objemem, přítomností časovače a samozřejmě cenou.
Klasické jogurtovače seženete i do tisícovky (například Severin JG3519, který má výborné uživatelské hodnocení a stojí od 599 Kč, nebo Bravo 1530 za cenu od 639 Kč). Pořídit si můžete i takové, ve kterých se jogurt připravuje v jednom velkém zásobníku. Ty jsou vhodné i na výrobu různých druhů čerstvých sýrů a tvarohů.
Pokud se vám kvůli jogurtu nechce kupovat samostatný přístroj, existuje řada multifunkčních kuchyňských pomocníků, kteří slouží k přípravě pokrmů i nápojů. Jogurt si tak připravíte v domácí pekárně i ve speciální rychlovarné konvici. Například v Catler elektrické konvici SP 8010 (cena na internetu od 3 990 Kč) můžete díky speciálnímu programu na přípravu jídla vyrábět také domácí jogurty, vlastní čatní nebo jablečný cider.