Jak vyrobit domácí jogurt za pár korun. Máme návod, jak na to i bez jogurtovače

Jak vyrobit domácí jogurt za pár korun. Máme návod, jak na to i bez jogurtovače Freepik.com

Výroba domácího jogurtu se stává čím dál populárnějším způsobem, jak si doma levně připravit tuto oblíbenou lahůdku bez chemie. A zvládne to opravdu každý – dokonce i bez jogurtovače. Připravili jsme pro vás jednoduchý návod krok za krokem. Naučte se vyrábět vlastní jogurt, poděkují vám vaše zdraví i peněženka.

Přečtěte si také

Albert zavádí novinku: Samoobslužné boxy pro dezinfekci nákupních vozíků
Albert zavádí novinku: Samoobslužné boxy pro dezinfekci nákupních vozíků

Domácí jogurt znamená více zdraví a přírodní chuti za méně peněz

Výhody domácích jogurtů:

  • přehled o složení
  • přírodní ingredience bez sladidel, konzervantů a chemických látek
  • skutečně příznivý vliv na naše zažívání a zdraví celkově
  • ekologické řešení, které minimalizuje spotřebu plastových kelímků

V neposlední řadě díky tomu výrazně ušetříte. Z pár lžic klasického bílého jogurtu a litru čerstvého mléka totiž vyrobíte cca 5 porcí 200g jogurtů, které vás vyjdou na asi 5–7 korun za kus. Pokud seženete potřebné suroviny v akci, může to být ještě méně.

Příprava domácího jogurtu se vyplatí, stačí dvě suroviny a jedna porce vás vyjde doslova na pár korun Freepik.com

Jak vyrobit domácí jogurt

Budete potřebovat:

  • 1 l čerstvého plnotučného mléka
  • cca 60–80 g bílého jogurtu s živými kulturami, např. Hollandia, Olma klasik, Choceňský bílý jogurt apod.

Postup:

  1. Mléko dejte vařit do hrnce. Až bude zahřáté na cca 85 °C, odstavte ho a dejte co nejrychleji zchladit. Pomoci si můžete větší mísou nebo lavorem naplněnými vodou a kostkami ledu.
  2. Nyní je důležité hlídat teplotu – jakmile bude mít mléko kolem 40–45 °C, přidejte do něj jogurt o pokojové teplotě a pečlivě prošlehejte. (Pro vysvětlení, pokud by bylo mléko moc horké, živé kultury by v něm nepřežily. Pokud by naopak bylo chladnější než 40 stupňů, mikroorganismy by se nemohly množit.)
  3. Směs přelijte do předem vyčištěných a sterilovaných lahví nebo sklenic (měly by být z odolného materiálu, kterému nevadí vyšší teploty), nebo ponechte přímo v hrnci.
  4. Nádoby (případně hrnec) uzavřete, zabalte do utěrky a vložte do jiného, většího hrnce (ideálně litinového).
  5. Nechte zrát cca 6–8 hodin při teplotě 45 stupňů – doporučujeme využít troubu, kterou předehřejete na 70 °C, poté vypnete a hrnec do ní uložíte. Nejlepší je nechat jogurt zrát přes noc. Čím déle ho necháte zrát, tím víc bude hustší, ale i kyselejší.
  6. Hotový jogurt nechte úplně vychladnout (pokud je na povrchu trochu syrovátky, odsajte ji čistým papírovým ubrouskem nebo gázou), a poté dejte do lednice, kde ještě krásně ztuhne. V chladu vám vydrží čerstvý asi týden.
Pokud nemáte jogurtovač, můžete nechat jogurty ve sklenicích zabalených do utěrky dozrát v předehřáté troubě Sarah Warren / Flickr.com

Jak funguje příprava v jogurtovači?

Pro výrobu jogurtu je nejdůležitější udržení stabilní teploty během celé doby zrání. V tomto mohou pomoci jogurtovače, které jsou na to speciálně určené. Proces výroby je jinak úplně stejný (povaříte mléko, zchladíte a smícháte s jogurtem, směs nadávkujete do jednotlivých skleniček a necháte jogurtovač pracovat). Na trhu můžete vybírat z mnoha modelů – liší se zpravidla objemem, přítomností časovače a samozřejmě cenou.

Klasické jogurtovače seženete i do tisícovky (například Severin JG3519, který má výborné uživatelské hodnocení a stojí od 599 Kč, nebo Bravo 1530 za cenu od 639 Kč). Pořídit si můžete i takové, ve kterých se jogurt připravuje v jednom velkém zásobníku. Ty jsou vhodné i na výrobu různých druhů čerstvých sýrů a tvarohů.

Catler elektrická konvice SP 8010 umí připravit i domácí jogurt Catler

Domácí jogurt připravíte i v pekárně nebo rychlovarné konvici

Pokud se vám kvůli jogurtu nechce kupovat samostatný přístroj, existuje řada multifunkčních kuchyňských pomocníků, kteří slouží k přípravě pokrmů i nápojů. Jogurt si tak připravíte v domácí pekárně i ve speciální rychlovarné konvici. Například v Catler elektrické konvici SP 8010 (cena na internetu od 3 990 Kč) můžete díky speciálnímu programu na přípravu jídla vyrábět také domácí jogurty, vlastní čatní nebo jablečný cider.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!