Domácí jogurt vyrobíte i bez jogurtovače. A za pár korun!

Domácí jogurt ve dvou skleničkách, lžička Liliya Kandrashevich / Shutterstock.com

Výroba domácího jogurtu se stává čím dál populárnějším způsobem, jak si doma levně připravit tuto oblíbenou lahůdku bez chemie. A zvládne to opravdu každý – dokonce i bez jogurtovače. Připravili jsme pro vás jednoduchý návod krok za krokem. Naučte se vyrábět vlastní jogurt, poděkují vám vaše zdraví i peněženka.

Přečtěte si také

Jahodový špenát ozdobí balkon i zahradu. Navíc se jeho listy a plody dají jíst a báječně chutnají

Výhody domácího jogurtu

  • přehled o složení
  • přírodní ingredience bez sladidel, konzervantů a chemických látek
  • skutečně příznivý vliv na naše zažívání a zdraví celkově
  • ekologické řešení, které minimalizuje spotřebu plastových kelímků

V neposlední řadě výrazně ušetříte. Z pár lžic klasického bílého jogurtu a litru čerstvého mléka totiž vyrobíte cca pět porcí 200gramových jogurtů, které vás vyjdou na asi 5–7 korun za kus. A pokud seženete potřebné suroviny ve slevě, může to být ještě méně. Sledujte proto letáky a akce na Kupi. Stačí si zdarma stáhnout aplikaci nebo navštívit webové stránky a hned budete vědět, ve kterém obchodě koupíte mléčné výrobky levněji.

Jogurtový dresink
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Jogurtový dresink

Jogurtový dresink se skvěle hodí k pečeným bramborám, ke grilované cuketě a masu, případně k čerstvé zelenině nakrájené na hranolky. Jeho příprava je navíc velmi rychlá a jednoduchá.

Jogurtový dresink

Domácí jogurt – recept bez jogurtovače

Budete potřebovat:

  • 1 l čerstvého, plnotučného mléka
  • cca 60–80 g bílého jogurtu s živými kulturami (Hollandia, Olma klasik, Choceňský bílý jogurt apod.)

Jak vyrobit domácí jogurt:

  1. Čerstvé mléko dejte vařit do hrnce. Až bude zahřáté na cca 85 °C, odstavte ho a dejte co nejrychleji zchladit. Pomoci si můžete větší mísou nebo lavorem naplněnými vodou a kostkami ledu.
  2. Nyní je důležité hlídat teplotu – jakmile bude mít mléko kolem 40–45 °C, přidejte do něj jogurt o pokojové teplotě a pečlivě prošlehejte. Pokud by mléko bylo moc horké, živé kultury by nepřežily, při chladu pod 40 °C by se naopak nemohly množit.
  3. Směs přelijte do předem vyčištěných a sterilovaných lahví nebo sklenic (měly by být z odolného materiálu, kterému nevadí vyšší teploty), nebo ponechte přímo v hrnci. Nádoby (případně hrnec) poté uzavřete, zabalte do utěrky a vložte do jiného, většího hrnce (ideálně litinového).
  4. Nechte zrát cca 6–8 hodin při teplotě 45 °C – doporučujeme využít troubu, kterou předehřejete na 70 °C, poté vypnete a hrnec do ní uložíte. Nejlepší je nechat jogurt zrát přes noc. Čím déle ho necháte zrát, tím bude hustší, ale i kyselejší.
  5. Hotový jogurt nechte úplně vychladnout (pokud je na povrchu trochu syrovátky, odsajte ji čistým papírovým ubrouskem nebo gázou) a poté dejte do lednice, kde ještě krásně ztuhne. V chladu vám vydrží čerstvý asi týden.
Člověk používá jogurtovač na přípravu jogurtů New Africa / Shutterstock.com

Domácí jogurt v jogurtovači

Pro výrobu jogurtu je nejdůležitější udržení stabilní teploty během celé doby zrání. V tomto mohou pomoci jogurtovače. Proces výroby je jinak úplně stejný – povaříte mléko, zchladíte a smícháte s jogurtem, směs nadávkujete do jednotlivých skleniček a necháte jogurtovač pracovat. Na trhu se dá vybírat z mnoha modelů – liší se zpravidla objemem, přítomností časovače a samozřejmě cenou.

  • Klasické jogurtovače seženete i do tisícovky (například Silvercrest Jogurtovač SJB 15 A1, který se dá pořídit na e-shopu Lidlu a stojí do 500 Kč, Severin JG 3520 za cca 1 000 Kč nebo Guzzanti GZ 706 za cenu od 774 Kč).
  • Pořídit si můžete i takové, ve kterých se jogurt připravuje v jednom velkém zásobníku – ty jsou vhodné také na výrobu různých druhů čerstvých sýrů a tvarohů.

Zdroj: prozeny.cz, jaktak.cz