Některé kombinace jsou v kuchyni běžnými stálicemi, na jiné si troufnou jen ti nejmlsnější gurmáni. Pokud při vaření rádi experimentujete, máme pro vás inspiraci na pět nevšedních spojení chutí. I běžně dostupné a využívané potraviny vás v nových kombinacích dokážou příjemně překvapit. Zkusíte je?
Kombinace výrazného modrého sýru a ovoce je poměrně známá a oblíbená. Výborný je například s osvěžujícím hroznovým vínem nebo mandarinkami. Méně typické, ale zato lahodné, je spojení modrého sýru s datlemi, které ho krásně doplní svou plnou sladkou chutí.
U nás jsou datle spojeny především s vánočním obdobím. Věděli jste ale, že jsou bohatým zdrojem draslíku, železa, vitamínu B i sacharidů, což z nich dělá rychlý zdroj energie? Jejich cena se navíc celoročně moc nemění, a proto určitě doporučujeme zařadit tuto pochoutku do vašeho jídelníčku v průběhu celého roku.
Pro tuto překvapivou kombinaci chutí existuje jednoduché vysvětlení. Jahody mají chuťově velice blízko k rajčatům, se kterými se skvěle doplňují. A jak je známo, rajčata s bazalkou jsou v kuchyni nerozlučnou dvojkou. Stejně tak jako jahody. Zkuste jimi osvěžit rajčatovo-bazalkový salát. Budete překvapeni.
Zajímavé spojení pro všechny milovníky nevšedních sladko-slaných kombinací. Sladké a krémové banány se skvěle doplňují s výraznou slanou chutí a křupavostí pečené slaniny.
Vyzkoušejte výborný a jednoduchý recept:
Oblíbená kombinace středomořské kuchyně. Pikantní slanou chuť zelených nebo černých oliv spolu se šťavnatostí sladkokyselých pomerančů si zamilujete. Pomeranče se také skvěle hodí k mořským rybám. Až je budete příště připravovat, zvolte jako přílohu salát s olivami a pomeranči (doplněný například červenou cibulí nebo řapíkatým celerem). Všechny chutě spolu budou krásně ladit.
Někteří na tuto kombinaci nedají dopustit, jiní kroutí hlavou. Určitě ale stojí za vyzkoušení. Nejvíce toto spojení chutí oceníte v hráškovo-mátovém pyré, které je výborné k jehněčímu nebo kuřecímu masu.