Slanina s banánem a další překvapivě dobré kombinace chutí. Troufnete si na ně?

Lákají vás nové chutě? Nevšední kombinace nabízí i obyčejné a běžné potraviny Adobe Stock

Některé kombinace jsou v kuchyni běžnými stálicemi, na jiné si troufnou jen ti nejmlsnější gurmáni. Pokud při vaření rádi experimentujete, máme pro vás inspiraci na pět nevšedních spojení chutí. I běžně dostupné a využívané potraviny vás v nových kombinacích dokážou příjemně překvapit. Zkusíte je?

Přečtěte si také

Vanilková vítězí: Češi dávají při nákupu zmrzlin přednost kvalitě, vyšší cena jim nevadí
Vanilková vítězí: Češi dávají při nákupu zmrzlin přednost kvalitě, vyšší cena jim nevadí

Modrý sýr a datle

Kombinace výrazného modrého sýru a ovoce je poměrně známá a oblíbená. Výborný je například s osvěžujícím hroznovým vínem nebo mandarinkami. Méně typické, ale zato lahodné, je spojení modrého sýru s datlemi, které ho krásně doplní svou plnou sladkou chutí.

U nás jsou datle spojeny především s vánočním obdobím. Věděli jste ale, že jsou bohatým zdrojem draslíku, železa, vitamínu B i sacharidů, což z nich dělá rychlý zdroj energie? Jejich cena se navíc celoročně moc nemění, a proto určitě doporučujeme zařadit tuto pochoutku do vašeho jídelníčku v průběhu celého roku.

Jahody a bazalka

Pro tuto překvapivou kombinaci chutí existuje jednoduché vysvětlení. Jahody mají chuťově velice blízko k rajčatům, se kterými se skvěle doplňují. A jak je známo, rajčata s bazalkou jsou v kuchyni nerozlučnou dvojkou. Stejně tak jako jahody. Zkuste jimi osvěžit rajčatovo-bazalkový salát. Budete překvapeni.

Jahody se k bazalce skvěle hodí, protože mají chuťově blízko k rajčatům Adobe Stock

Slanina a banány

Zajímavé spojení pro všechny milovníky nevšedních sladko-slaných kombinací. Sladké a krémové banány se skvěle doplňují s výraznou slanou chutí a křupavostí pečené slaniny.

Vyzkoušejte výborný a jednoduchý recept:

  1. Banány rozdělte každý na 5 dílů a ty omotejte slaninou, vše upevněte pomocí párátka.
  2. Pečte na grilu nebo v předehřáté troubě při vysoké teplotě 10–15 minut, dokud není slanina propečená dokřupava.
  3. Pro zvýraznění chuti můžete před obalením banány naložit do marinády vytvořené z trochy sójové omáčky a medu či javorového sirupu.

Olivy a pomeranče

Oblíbená kombinace středomořské kuchyně. Pikantní slanou chuť zelených nebo černých oliv spolu se šťavnatostí sladkokyselých pomerančů si zamilujete. Pomeranče se také skvěle hodí k mořským rybám. Až je budete příště připravovat, zvolte jako přílohu salát s olivami a pomeranči (doplněný například červenou cibulí nebo řapíkatým celerem). Všechny chutě spolu budou krásně ladit.

Středomořské olivy a pomeranče spolu na talíři krásně chuťově ladí, výborné jsou k mořským rybám Adobe Stock

Hrášek a máta

Někteří na tuto kombinaci nedají dopustit, jiní kroutí hlavou. Určitě ale stojí za vyzkoušení. Nejvíce toto spojení chutí oceníte v hráškovo-mátovém pyré, které je výborné k jehněčímu nebo kuřecímu masu.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!