Pět tipů, jak udržet řezané květiny ve váze co nejdéle krásné

Růžové a bílé květiny v průhledné váze Elena Rostunova / Shutterstock.com

Nejen Mezinárodní den žen, ale také třeba výročí nebo narozeniny – to všechno jsou příležitosti, při kterých darovaná květina zahřeje u srdce více než kdykoliv jindy. Jak ale uchovat krásu řezané květiny co nejdéle? Možná neuvěříte, ale postačí zapátrat ve spíži, lednici nebo mezi čisticími prostředky. Při správné a pravidelné péči vám pak vázaná kytička vydrží i několik týdnů.

Přečtěte si také

České tvarůžky dobyly svět: Zapáchají, ale chutnají výborně a pomáhají při hubnutí

Které řezané květiny dlouho vydrží?

Životnost řezaných květin se samozřejmě liší druh od druhu. Správnou a pravidelnou péčí, která vám zabere jen několik málo minut, můžete ovšem jejich výdrž výrazně prodloužit.

Růže například vydrží až dva týdny, tulipány jen deset dnů. Mezi největší držáky pak bez pochyb patří karafiáty a chryzantémy s životností přes pětadvacet dní. A ačkoliv se u jednotlivých druhů květin samotná péče trochu různí, základní principy zůstávají stejné. Pojďme se na ně podívat.

Narcisy ve váze Alice V Fed / Shutterstock.com

Jak na to, aby květiny dlouho vydržely?

1. Seřízněte stonky

Nic se na životnosti řezaných květin nepodepíše tolik jako ošetření stonků před vložením do vázy. Neváhejte je tedy seříznout ostrým nožíkem nebo nůžkami pod úhlem 45 stupňů a zkrátit o dva až tři centimetry. Šikmý řez zaručí, že budou lépe přijímat vodu a vydrží déle čerstvé. Seříznutí stonků je nejlepší provádět obden, protože se na ponořené části rychle usazují bakterie způsobující hnilobné procesy.

2. Odstraňte výhonky, pupeny nebo trny

Dále odstraňte stonky, výhonky, pupeny nebo trny, které by jinak zůstaly pod hladinou a rozkládaly se. Nežádoucí, obzvlášť pro růže, jsou i vzduchové bublinky. Ideální je proto stonky seřezávat přímo v proudu vody z kohoutku a následně kytici vložit do vázy s vodou odstátou.

3. Často měňte vodu

Voda by se kvůli nežádoucím bakteriím měla řezaným květinám měnit zpravidla každý den. Avšak i zde existují výjimky. Důležité hlavně je, aby byla vlažná nebo pokojové teploty a váza čistá – nádobu proto vždy při výměně vymyjte a vydezinfikujte. Do vody můžete dokonce přidat několik kapek citronové šťávy nebo jablečného octa.

4. Uberte vody

Aby vám od srdce darovaný pugét dělal dlouho radost, není nutně potřeba udržovat vodu ve váze až po okraj. Bohatě postačí, když jí do vázy nalijete tolik, aby byly stonky ponořené tak ve třech centimetrech – ve větším množství mají totiž tendenci rychleji se rozkládat, což poznáte podle toho, že začnou být „oslizlé“.

Zvadlé růže ve skleněné váze ziviani / Shutterstock.com

5. Světlo a teplo

Řezané květiny jsou velice citlivé i na vnější podněty, jako jsou světlo nebo teplo. Vázu tedy rozhodně neumisťujte nad zapnuté topení, do průvanu nebo na přímé slunce. Jejich výdrž naopak prodloužíte, když je přes noc ponecháte v chladnější místnosti. Stejně jako vysoké teploty jim nesvědčí ani zakouřené prostředí nebo blízkost zrajícího ovoce, které vytváří plyn etylen způsobující vadnutí květů.

Pět tipů na výživu pro řezané květiny

Když začnou květiny ve váze vadnout nebo nemáte k dispozici sáček s výživou, pomohou následující babské rady. Skvěle fungují nejen jako první pomoc, ale právě i coby prevence předčasného opadávání, tmavnutí květů a celkového uvadání.

  1. Cukr a alkohol – Aby kytice vydržela déle krásná, je potřeba minimalizovat vznik nežádoucích bakterií ve vodě a zajistit květinám plnohodnotnou výživu. Učiněným zázrakem, který tohle všechno svede, je kombinace cukru a alkoholu. Nebojte se přidat do vázy pár kapek čistého alkoholu a jednu čajovou lžičku cukru – kytku to okamžitě nakopne a vzpruží.
  2. Dřevěné uhlí – Přidejte do vody kousek dřevěného uhlí, díky němuž bude zahnívání stonků postupovat pomaleji.
  3. Aspirin – Tento lék je skvělý nejen na bolest hlavy, nýbrž také na udržení řezaných květin v dobré kondici. Rozdrťte tabletu, vhoďte ji do čisté vody a pořádně rozmíchejte. Až poté vložte do vázy kytici a těšte se z její krásy.
  4. Limonáda – Vylít zvětralou limonádu je škoda, využít ji totiž můžete k výživě řezaných květin. Cukry v ní obsažené jim dodají potřebné látky a oddálí uvadání listů.
  5. Česnek – Zahnívání stonků podle babských rad také zabraňuje stroužek česneku. Nezapomeňte ale každý den měnit vodu.

Zdroj: kupi.cz