Jak dobře vyčistit hliník? Pomohou sůl i ocet, do myčky ho ale rozhodně nedávejte

Hliníkové nádobí nesmí do myčky Canva

Jak vyčistit hliník, hliníkové nádobí nebo pomůcky? Jednoduše a překvapivě snadno. Existuje hned několik možností, jak si poradit se zašlou krásou tohoto kovu. Vyzkoušejte obyčejnou sůl, starý dobrý ocet nebo citrónovou šťávu a hliník bude jako nový. Do myčky kovové nádobí ale nedávejte, zničí vám ho.

Přečtěte si také

Jak na dokonale šťavnaté a křehké libové maso? Naložte ho do soli metodou brining

Co když je hliník tmavý nebo začernalý

V případě, že hliníkové nádobí černá, nevěšte hlavu. To se jen ukazuje zub času, který však lze poměrně snadno odstranit. Stačí naředit citrónovou šťávu s vodou v poměru 1 : 15. Tento roztok nechte krátce působit a poté hliník přeleštěte – změna vás zaručeně překvapí!

Čistota raz dva? Ocet nebo sůl

Jak hliníkové nádobí dokonale vyčistit? Přichází na řadu dva bojovníci, kteří si s nánosy nečistot a patiny v domácnosti snadno poradí. Jednou z možností je povaření 4 kávových lžiček soli v litru vody. Tuto směs vařte přímo v čištěné hliníkové nádobě alespoň půl hodiny.

Kromě soli se však dá použít také ocet – nevařte jej, pouze nechte dvě hodiny působit přímo v nádobě. V obou případech nakonec nádobí řádně opláchněte a přeleštěte utěrkou z mikrovlákna. Máte hotovo.

Pohodlné vaření

Chcete-li pořídit nádobí s nepřilnavým povrchem, můžete vsadit právě na hliník. Hliníkové pánve jsou oblíbené zejména pro hladký povrch, který odolává připalování a přichycování pokrmů. Moderní hliníkové nádobí je již zcela bezpečné – bývá ošetřeno vrstvou laku, nebo je anodizované. Tak co bude dnes k večeři?

Tip: V Lidlu najdete řadu kvalitního hliníkového nádobí Ernesto za 799 Kč, kterou si při vaření zamilujete. Vyniká nepřilnavým povrchem i moderním designem. 

Hliníkové nádobí do myčky na nádobí nepatří Canva

Do myčky nepatří

Hliníkové nádoby a příbory už po prvním mytí v myčce ztrácí svůj vzhled - zešednou a na jejich povrchu se vytvoří šedivá, někdy dokonce až černá vrstva, nepříjemná nejen na pohled, ale také na omak.

Dochází k tomu tak, že hliník má na svém povrchu silný oxidový film, který se ale dobře rozpouští s alkalickými látkami, jenž jsou běžnou součástí mnoha pracích prostředků pro myčky nádobí. Díky nim se totiž nádobí umývá bez fyzického působení. Jejich vlivem se v myčce tento film z povrchu hliníku odstraní. V důsledku toho pak hliník reaguje s vodou, což vede ke zničení samotného materiálů a vzniku tmavého povlaku na jeho povrchu.

Při dalším používání se z něj mohou do jídla uvolňovat škodlivé látky. Prošlo-li vám hliníkové nádobí myčkou, raději se ho proto úplně zbavte.