Lžíce oleje po ránu. Jednoduchá cesta ke zdravým zubům a dásním - oil pulling

Oil pulling je účinná alternativní metoda ústní hygieny, která pomáhá detoxikovat ústní dutinu i celý organismus. Canva

Hromadící se škodlivé bakterie v ústech zapříčiňují vznik zubního kazu, zánět dásní i další závažná onemocnění. Pro jejich dokonalé odstranění však běžný zubní kartáček nestačí. Naproti tomu rostlinné oleje mohou být všestranným a levným způsobem, jak se mnohých obtíží účinně zbavit.

Přečtěte si také

Připravte se na grilovací sezónu: Jak vybrat gril i potřebné náčiní

Důkladné čištění, na které je kartáček krátký

Oil pulling je starodávná ajurvédská metoda využívaná k detoxikaci ústní dutiny i celého organismu. Je založená na převalování oleje v ústech, který následně spolu s bakteriemi, co na sebe navázal, vyplivnete.

Čistění kartáčkem nebo vyplachování ústní vodou sice dokáže zuby zbavit zubního plaku, ale není tak účinné v boji se všemi bakteriemi. Ty se navíc velice snadno dostanou do našeho organismu, kde nepříznivě ovlivňují činnost trávicího systému i cévní soustavy.

Oleje jsou v tomto ohledu skvělým pomocníkem. Tuky totiž mají tzv. lipofilní povahu – jsou schopny narušovat tukové (lipidové) vrstvy bakterií, které se pak snáze uvolňují z povrchu zubů, jazyka a ústní dutiny celkově. V každém případě je ale důležité vnímat tuto metodu dentální hygieny jako doplňkovou péči o ústní dutinu, nikdy by neměla nahrazovat klasické čistění zubů.

Jedna polévková lžíce oleje denně na sebe dokáže účinně navázat velké množství škodlivých bakterií z ústní dutiny. Canva

Jaké účinky může vyplachování úst olejem přinést?

  • Detoxikuje ústí dutinu i celý organismus. Příznivě působí na činnost ledvin, jater i srdce, zamezuje vzniku akné v okolí úst.
  • Snižuje zápach z úst.
  • antibakteriální účinky, podporuje hojení dásní, pomáhá předcházet vniku parodontózy.
  • Snižuje tvorbu zubního plaku.
  • Zamezuje překyselení ústní dutiny, které vede k poškození zubní skloviny a ke vzniku zubních kazů.
  • Napomáhá k přirozeně bělejším, lesklým a zdravě vypadajícím zubům.
  • Zvyšuje pevnost a odolnost zubů.

Jaký olej zvolit?

Vhodné jsou za studena lisované rostlinné oleje v bio kvalitě: slunečnicový, sezamový, olivový nebo kokosový. Právě poslední zmíněný se k oil pullingu využívá nejčastěji. Kokosový olej je známý pro své antibakteriální účinky a oproti ostatním má poměrně příjemnou chuť.

Nákupní tip: Zakoupit můžete také speciální zubní olej určený k důkladnému vyčištění a detoxikaci úst. Tento ústní olej obsahuje kombinaci slunečnicového a sezamového oleje s jemnou mátovou příchutí, která přispívá k osvěžení dechu. Klasické kokosové oleje, které také lze použít, pořídíte jak v drogeriích, tak supermarketech. Rozhodně se vyplatí pohlídat si akční nabídku, stačí sledovat Kupi.cz.

Kokosový olej má detoxikační účinky a je účinný v boji s bakteriemi, které způsobují zubní kaz. Canva

Naučte se oil pulling správně praktikovat

Na oil pulling je důležité se vrhnout ihned po probuzení, kdy máme v ústech nejvíce nahromaděných bakterií, které chceme co nejdříve dostat z pryč, než se spolu se snídaní nebo šálkem kávy vstřebají do organismu. Stačí vložit 1 polévkovou lžíci oleje do úst a převalovat na jazyku a mezi zuby asi 15 až 20 minut. Poté olej vyplivněte do koše nebo kapesníčku (bude mít hustou konzistenci a bílou barvu), vypláchněte ústa teplou vodou a obvyklým způsobem vyčistěte zuby. Důležité je olej nikdy nepolykat, právě kvůli vysokému obsahu bakterií.

20 minut ráno najdete

Pokud vás od vyzkoušení této metody odrazuje zejména doba, po kterou je nutné ráno olej v ústech převalovat, nezoufejte. Určitě kvůli tomu nemusíte vstávat o 20 minut dříve. Oil pulling praktikujte například během ranní sprchy, oblékání a líčení, během čtení zpráv nebo přípravy snídaně.