První pomoc při bolesti zubů? Vsaďte na hřebíček, ten nikdy nezklame

Miska a sklenice s hřebíčkem pilipphoto / Shutterstock.com

Hřebíček, který patří mezi koření s úžasným aromatem a zvláštní chutí, má většina lidí spojený především s Vánoci a svařeným vínem. Jen málokdo však ví, že také ulevuje od bolesti zubů a je mocným afrodiziakem. K čemu se vám může hodit?

Přečtěte si také

Sezóna medvědího česneku je v plném proudu! Nasbírejte si tuto zdravou a lahodnou bylinku zadarmo

Odkud hřebíček pochází a jak ho využít?

Jak často při vaření používáte hřebíček? Dáváte ho kromě svařáku ještě jinam? Mnohdy tento zázrak v kuchyni opomíjíme, a když jej v pokrmu přeci jen najdeme, opatrně ho raději přesuneme na okraj talíře.

To je však veliká chyba – má totiž mnoho využití!

Květina, která po usušení vypadá jako hřebík

Hřebíček vypadá jako hřebík – a i jeho název pochází z francouzského slova „clou“, což neznamená nic jiného než hřebík. Ve skutečnosti jde ovšem o usušené poupátko až dvacet metrů vysokého, stálezeleného stromu jménem hřebíčkovec kořenný (Syzygium aromaticum).

Poupata zabarvená do červena jsou sklízena těsně před rozkvětem a dřevo začne hřebíček připomínat teprve po usušení. Nenechte se tedy zmást jeho hřebíkovitým vzhledem – po uvaření je hřebíček velice chutný a měkký.

Hrsti plné čerstvých poupat, ze kterých se suší hřebíček MIRamadhani / Shutterstock.com

Jak hřebíček chutná a voní?

Hřebíček je silně aromatický, trošku nahořklý, trpký a zároveň nasládlý. Pokrmům propůjčuje nejen výrazné aroma, ale také jedinečnou chuť. Je oblíbený v mnoha kuchyních světa, zejména v asijské, africké a blízkovýchodní. Není nicméně využíván jen pro své jedinečné aroma a chuť, ale v ajurvédské či tradiční čínské medicíně má své místo i pro léčivé vlastnosti.

Zpestřete si své vaření

Jak hřebíček pomáhá od bolesti zubů?

Možná vás někdy bolel zub či dásně a někdo vám poradil, ať vyzkoušíte právě hřebíček, který stačí rozkousat. Skutečně totiž uleví od bolesti a postižené místo mírně umrtví. Bohužel však jen dočasně. Pokud tedy máte v zubu zánět či veliký a bolestivý kaz, tento způsob léčby pomůže jen na omezenou dobu, a dříve či později k zubaři stejně budete muset jít.

Rozkousat jej však mnohdy není nejlepším řešením – doporučena je jeho aplikace v tekuté formě, a to buď v podobě hřebíčkového oleje, anebo tinktury. Do nich jen stačí namočit kousek vatového tamponu nebo tyčinky a přiložit na bolavé místo.

Tip: Existují i zubní pasty s hřebíčkovým olejem, například pasta Promise (k dostání okolo 35 Kč) nebo pasta Dabur Herbal bez fluoru pro citlivé dásně (za cca 100 Kč).

Hřebíček a sklenice s tinkturou z něj Mamsizz / Shutterstock.com

Na co si dát při používání hřebíčku pozor?

Mějte na paměti, že všeho moc škodí, a to i toho dobrého. Při nadměrném užívání hřebíčku může dojít k nepříjemnému podráždění sliznice. Zároveň jde také o mocné afrodiziakum, takže pozor! Ne nadarmo bývá hřebíček nedílnou součástí parfémů.