5 jednoduchých receptů na ty nejlepší vajíčkové pomazánky. Kterou si vyberete: klasickou, odlehčenou nebo netradiční?

Zbyla vám velikonoční vajíčka? Vyzkoušejte 5 jednoduchých receptů na skvělé vajíčkové pomazánky. Canva

Vajíčková pomazánka je nestárnoucí lahůdkou. Hodí se ke svačině plné bílkovin i coby lehká večeře. Vybrali jsme proto pro vás 5 úžasných receptů. Zkusíte osvědčenou klasiku, odlehčenou dietní variantu nebo zajímavé obměny?

Přečtěte si také

Pozor na éčka. Vyplatí se je sledovat, protože některá mají rakovinotvorné účinky
Pozor na éčka. Vyplatí se je sledovat, protože některá mají rakovinotvorné účinky

Klasická vajíčková pomazánka

Suroviny:

  • 5 vajec uvařených natvrdo
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • 2 lžíce pomazánkového másla
  • 1 lžíce taveného sýra nebo 1 lžíce majonézy
  • čerstvá pažitka nebo jarní cibulka
  • sůl

Postup

Vejce podélně rozkrojte a oddělte bílek od žloutku. Bílky nastrouhejte najemno a žloutky utřete s pomazánkovým máslem, hořčicí a sýrem nebo majonézou, přidejte sůl a najemno nasekanou pažitku nebo jarní cibulku a vše společně promíchejte.

Tip: 1 lžíci pomazánkového másla můžete nahradit lžicí klasického másla, které aktuálně pořídíte v akci za cenu kolem 39,90 Kč.

Kam na máslo v akci?

Vajíčková pomazánka s avokádem

Suroviny:

  • 4 vejce uvařená natvrdo
  • 2 kusy zralého avokáda
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • sůl, pepř
  • hrst nasekané jarní cibulky

Postup

Avokádo spolu se smetanou a hořčicí rozmačkejte nebo rozmixujte do hladké konzistence. Podle chuti můžete vajíčka také rozmačkat, nebo je ponechat nakrájená na kousky. Vše společně s jarní cibulkou, solí a pepřem promíchejte. Na závěr lze pro zvýraznění chuti zakápnout citronovou šťávou.

Vajíčko a avokádo tvoří v kuchyni skvělou kombinaci, pomazánku z nich si zamilujete. Canva

Vajíčková pomazánka se sýrem cottage

Suroviny:

  • 5 vajec uvařených natvrdo
  • 1 kelímek sýru cottage (cca 150 g)
  • 2–3 lžíce taveného sýra
  • sůl, pepř, mletá paprika

Postup

Vajíčka rozmačkejte vidličkou, přidejte cottage, tavený sýr a vše důkladně promíchejte. Osolte, opepřete a přidejte trochu mleté papriky pro hezčí barvu.

Odlehčená vajíčková pomazánka s pažitkou

Suroviny:

  • 5 vajec uvařených natvrdo
  • 2 lžíce lučiny (nebo podobného čerstvého sýru)
  • 2 lžíce zakysané smetany nebo hustého bílého jogurtu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1–2 lžičky nasekané, čerstvé pažitky
  • sůl, pepř

Postup

Vajíčka nakrájejte na malé kousky. Lučinu smíchejte s hořčicí a zakysanou smetanou nebo jogurtem, přidejte sůl, pepř a pažitku a vše promíchejte s vejci. Doporučujeme podávat na tmavém žitném chlebu.

Vajíčkovou pomazánku můžete dozdobit petrželkou. Canva

Mrkvovo-vajíčková pomazánka s bazalkou

Suroviny:

  • 5 vajec uvařených natvrdo
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžíce másla
  • 1 středně velká cibule
  • 3 středně velké mrkve
  • menší hrst nasekané, čerstvé bazalky (nebo 1–2 lžičky sušené)

Postup

Mrkev nastrouhejte najemno a smíchejte s majonézou a máslem. Vajíčka nastrouhejte nahrubo, cibuli nakrájejte na drobné kostičky a úplně vše společně promíchejte. Přidejte sůl, pepř a bazalku a nechte chvíli odležet při pokojové teplotě.

Tip: Pro odlehčení můžete místo majonézy použít například tvaroh, čerstvý sýr nebo zakysanou smetanu. Dosolte a dokořeňte podle chuti.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz