5 jednoduchých receptů na ty nejlepší vajíčkové pomazánky. Kterou si vyberete: klasickou, odlehčenou nebo netradiční?

Zbyla vám velikonoční vajíčka? Vyzkoušejte 5 jednoduchých receptů na skvělé vajíčkové pomazánky. Canva

Vajíčková pomazánka je nestárnoucí lahůdkou. Hodí se ke svačině plné bílkovin i coby lehká večeře. Vybrali jsme proto pro vás 5 úžasných receptů. Zkusíte osvědčenou klasiku, odlehčenou dietní variantu nebo zajímavé obměny?

Přečtěte si také

VIDEO: Recept na dokonale vláčného beránka s jablky a ořechy

Klasická vajíčková pomazánka

Suroviny:

  • 5 vajec uvařených natvrdo
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • 2 lžíce pomazánkového másla
  • 1 lžíce taveného sýra nebo 1 lžíce majonézy
  • čerstvá pažitka nebo jarní cibulka
  • sůl

Postup

Vejce podélně rozkrojte a oddělte bílek od žloutku. Bílky nastrouhejte najemno a žloutky utřete s pomazánkovým máslem, hořčicí a sýrem nebo majonézou, přidejte sůl a najemno nasekanou pažitku nebo jarní cibulku a vše společně promíchejte.

Tip: 1 lžíci pomazánkového másla můžete nahradit lžicí klasického másla, které aktuálně pořídíte v akci za cenu kolem 39,90 Kč.

Vajíčková pomazánka s avokádem

Suroviny:

  • 4 vejce uvařená natvrdo
  • 2 kusy zralého avokáda
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • sůl, pepř
  • hrst nasekané jarní cibulky

Postup

Avokádo spolu se smetanou a hořčicí rozmačkejte nebo rozmixujte do hladké konzistence. Podle chuti můžete vajíčka také rozmačkat, nebo je ponechat nakrájená na kousky. Vše společně s jarní cibulkou, solí a pepřem promíchejte. Na závěr lze pro zvýraznění chuti zakápnout citronovou šťávou.

Vajíčko a avokádo tvoří v kuchyni skvělou kombinaci, pomazánku z nich si zamilujete. Canva

Vajíčková pomazánka se sýrem cottage

Suroviny:

  • 5 vajec uvařených natvrdo
  • 1 kelímek sýru cottage (cca 150 g)
  • 2–3 lžíce taveného sýra
  • sůl, pepř, mletá paprika

Postup

Vajíčka rozmačkejte vidličkou, přidejte cottage, tavený sýr a vše důkladně promíchejte. Osolte, opepřete a přidejte trochu mleté papriky pro hezčí barvu.

Odlehčená vajíčková pomazánka s pažitkou

Suroviny:

  • 5 vajec uvařených natvrdo
  • 2 lžíce lučiny (nebo podobného čerstvého sýru)
  • 2 lžíce zakysané smetany nebo hustého bílého jogurtu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1–2 lžičky nasekané, čerstvé pažitky
  • sůl, pepř

Postup

Vajíčka nakrájejte na malé kousky. Lučinu smíchejte s hořčicí a zakysanou smetanou nebo jogurtem, přidejte sůl, pepř a pažitku a vše promíchejte s vejci. Doporučujeme podávat na tmavém žitném chlebu.

Vajíčkovou pomazánku můžete dozdobit petrželkou. Canva

Mrkvovo-vajíčková pomazánka s bazalkou

Suroviny:

  • 5 vajec uvařených natvrdo
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžíce másla
  • 1 středně velká cibule
  • 3 středně velké mrkve
  • menší hrst nasekané, čerstvé bazalky (nebo 1–2 lžičky sušené)

Postup

Mrkev nastrouhejte najemno a smíchejte s majonézou a máslem. Vajíčka nastrouhejte nahrubo, cibuli nakrájejte na drobné kostičky a úplně vše společně promíchejte. Přidejte sůl, pepř a bazalku a nechte chvíli odležet při pokojové teplotě.

Tip: Pro odlehčení můžete místo majonézy použít například tvaroh, čerstvý sýr nebo zakysanou smetanu. Dosolte a dokořeňte podle chuti.