Pravý kaviár je cennější než zlato, falešný stojí pár korun. Víte, jaký je v nich rozdíl?

Kaviár na kousku chleba. zia_shusha / Canva

První kaviár byl nouzovým pokrmem chudých ruských rybářů a rolníků, kteří mnohdy neměli nic jiného k jídlu. Dnes je považován za jednu z nejdražších a nejluxusnějších delikates na světě, která stojí mnohem víc než zlato. Tedy pokud se bavíme o pravém kaviáru. Napodobeniny totiž můžeme zakoupit v jakémkoliv supermarketu za pár desítek korun. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Přečtěte si také

Ovoce a zelenina se dováží ze Španělska nebo Latinské Ameriky. Během své cesty dozrává v kamionech a chladicích boxech

Nakládané jikry z ryb plné zdraví prospěšných látek

Kaviár jsou jikry ryb, sklízené těsně před třením a nakládané v soli. Platí, že u kvalitnějších produktů by neměl obsah soli přesáhnout cca 5 %. Čím méně soli a konzervačních látek kaviár obsahuje, tím vyšší je jeho kvalita i cena (na druhou stranu má nižší trvanlivost).

Kromě lahodné chuti se kaviár vyznačuje vysokým obsahem plnohodnotných bílkovin, zdravých tuků s nenasycenými mastnými kyselinami a vitamínů A, D, E i skupiny B. Dále je bohatým zdrojem draslíku, fosforu, hořčíku a jódu. V neposlední řadě je považován za přírodní afrodiziakum.

Pravý kaviár jedině z jiker jesetera

Pravý kaviár pochází výhradně z jeseterovitých ryb, konkrétně ze tří druhů: z vyzy velké (belugy), jesetera ruského (osetry) a jesetera hvězdnatého (sevrugy). Pravý kaviár má vždy černou barvu, respektive ten nejvíce čerstvý je bílý a postupem času šedne a černá.

Kaviár je tolik ceněný zejména kvůli požadovanému stáří ryb, které by měly mít minimálně 100 let. Hodnotí se také jeho barva. Ten nejvíce kvalitní a akorát vyzrálý je světlý neboli královský, poté existuje medium a ten úplně nejtmavší.

Kaviár v plechovce se stříbrnou lžičkou na dřevěném pozadí. Natalia Lisovskaya / Canva

Kolik stojí nejdražší a nejkvalitnější pravý kaviár?

Ještě před pár lety byl za nejkvalitnější a nejdražší považován světlý kaviár z belugy. Prodává se v plechovce z 24karátového zlata a za jeden kilogram této lahůdky zaplatíte v přepočtu více než 600 tisíc korun. Pak se ovšem objevil kaviár z extrémně vzácných jeseterů albínů, který se stal absolutní špičkou. Je úplně bílý a kilo stojí až 1,7 milionu korun.

Chcete-li si ten nejvyšší luxus dopřát i na vašem stole, poohlédněte se po dostupných kaviárech z belugy. Nejsou samozřejmě tak drahé jako ty úplně nejlepší, i tak si ale připlatíte. Cena nejdražšího kaviáru, který v českých internetových obchodech koupíte, se pohybuje kolem čtvrt milionu korun za kilo, například Calvisius Beluga kaviár (cena 2 490 Kč / 10 g) nebo Desietra Beluga kaviár (cena cca 7 000 Kč / 50 g; pro srovnání, 10g balení vychází na 1 400 korun).

Nepravý kaviár seženete za pár desítek korun i za desetitisíce

Pokud jikry pochází z jakékoliv jiné ryby, jedná se o kaviár nepravý. Bývá různých barev, zejména červené nebo oranžové (pokud je černý, může to znamenat, že byl obarven). Nejčastěji se nepravý kaviár vyrábí z jiker lososa, pstruha, tuňáka, nebo dokonce kapra. Také mezi napodobeninami existují velké cenové rozdíly, vždy záleží na druhu zvolené ryby a na způsobu úpravy. I zde se ovšem ceny mohou vyšplhat na desítky tisíc korun za kilo.

Nejlevnější kaviár se vyrábí z capelina

Ten nejlevnější, který známe z chladicích boxů většiny supermarketů, se vyrábí z jiker capelina (huňáčka severního). Nejčastěji se setkáte s černým a červeným drobným kaviárem značky Nowaco nebo Nekton a malá lahvička o váze 50 g se prodává za cenu kolem 40 Kč.

Kaviáry z divokého lososa mají větší červené kuličky a ty levnější se u nás prodávají za cca 150–200 Kč za 50 g. Na internetu se dají sehnat i imitace jednoho z nejkvalitnějších kaviárů ze zmíněné belugy. Například produkty Tzar Beluga Caviar alternative koupíte od 200 Kč za 50 g.

Nepravý kaviár z lososa na jednohubkách. MariaUspenskaya / Canva

Jak správně kaviár servírovat?

Kaviár by měl být vždy uchovávaný v chladu (od 0 do 5 °C). Pokud je v obchodě mimo chladicí box, raději ho nekupujte. Nejkvalitnější kaviáry by měly být kvůli nižší trvanlivosti v chladu i během servírování. Často se proto podává v křišťálové míse s ledem.

Důležité je také zvolit vhodný příbor. Kaviár by se nikdy neměl jíst kovovými, zejména stříbrnými, lžičkami. Vlivem vysokého obsahu bílkovin dochází při kontaktu s kovem k oxidaci a kaviár má potom nepříjemnou kovovou chuť. Ideální jsou například lžíce perleťové nebo rohovinové, které lze zakoupit na internetu. Perleťové lžičky na kaviár stojí obvykle kolem 300 Kč, dají se sehnat ale i levnější od 120 korun.