Naučíme vás, jak správně vyškvařit sádlo a připravit si ty nejlepší škvarky

Se správným postupem si skvělé škvarky snadno uděláte doma Canva

Vepřové sádlo je nedílnou součástí české kuchyně. Dnes ho sice nahrazují různé oleje a margaríny, na některé recepty se však klasické sádlo stále hodí více. To kupované nicméně nemá takovou kvalitu, určitě se tedy vyplatí vyškvařit si ho doma. Se správným postupem to není vůbec nic složitého.

Přečtěte si také

Nadržování jednomu z vnoučat dětem ubližuje. Příčinou mohou být geny
Nadržování jednomu z vnoučat dětem ubližuje. Příčinou mohou být geny

Konzumní vepřové sádlo vzniká tavením tukové tkáně prasete. Po jeho vyškvaření vám jako zbytkový produkt zůstanou škvarky, ze kterých se poté dá udělat výborná škvarková pomazánka nebo se mohou mlsat samotné.

Dobré sádlo je základ úspěchu

Jako první je samozřejmě potřeba koupit syrové sádlo. Jestliže nechcete riskovat jeho připálení, je lepší, aby neobsahovalo žádné zbytky masa a kůže – zejména pokud ho chcete používat i na sladké pečení.

Vepř má syrové sádlo buďto pod kůží v břišní dutině nebo na hřbetě. Na škvaření se používá jedině sádlo hřbetní, které je více kvalitní a hlavně chutnější. Hřbetní sádlo jsou rovné, bílé pláty tuku, které snadno rozkrájíte na potřebné kostičky.

Tip: Pokud máte známé, kteří dělávají zabijačky, určitě toho využijte a poproste o sádlo je. Z domácího chovu bude kvalitnější.

Na škvaření sádla použijte pánev či hrnec s hlubším dnem, abyste zabránili připalování Pan Cuketka

Před škvařením si připravte hrnec či hlubší pánev se silnějším dnem.

Jak vyškvařit sádlo

1. Sádlo nechte ztuhnout v lednici a poté jednotlivé pláty nakrájejte na kostičky. Jestliže plánujete jíst škvarky samotné a nedělat z nich pouze pomazánku, nakrájejte sádlo na rovnoměrné kousky zhruba 1,5 x 1,5 centimetru.

2. Pokrájené sádlo dejte do hlubší pánve či hrnce se silnějším dnem (tím výrazně snížíte riziko připálení), podlijte naběračkou vody a začněte škvařit.

3. Dokud se voda nezačne vařit, můžete používat na sporáku nejvyšší teplotní stupeň, poté ho ale stáhněte na mírný plamen, aby se sádlo nepřipalovalo. S ideální teplotou by mělo krásně šumět.

Sádlo by při škvaření mělo na mírném plameni krásně šumět Pan Cuketka

4. Pak už jen za stálé kontroly škvařte sádlo pod pokličkou. Jakmile začnou škvarky zlátnout, pravidelně je míchejte. Mějte trpělivost a rozhodně nezvyšujte teplotu na sporáku – zlatavé škvarky, které už klesly na dno, by se velmi rychle připálily.

5. Poté, co přestane sádlo pěnit, škvarky mají správnou zlatavou barvu a drží se na dně, sporák vypněte. Z bezpečnostních důvodů vše nechce chviličku vychladnout a pak ho přes cedník slijte do vhodné nádoby.

Tip: Pokud si chcete škvarkové sádlo namazat na chleba, nepřecezujte jej všechno, ale nechte ho trochu se škvarky.

Skladujte v uzavřené nádobě, například v tradičním „sádláku“

Hotové sádlo skladujte v lednici či v chladné spíži v dobře uzavřené nádobě. Snadno totiž absorbuje okolní pachy a mohlo by se tak znehodnotit. Ideální jsou například zavařovací sklenice či speciální keramické hrnce na sádlo.

Tip: Kameninový hrnec od značky Premier Housewares na 230 ml sádla či jiných pochutin koupíte na Bonami.cz za 189 Kč. Ten od značky Secret de Gourmet na 200 ml najdete za 349 Kč na Emako.cz. A tradiční keramický český sádlák koupíte také na Mall.cz za 260 Kč.

Na skladování sádla je ideální keramický hrnec či zavařovací sklenice Pan Cuketka

Domácí škvarky podle pana Cuketky

Domácí škvarky nejsou žádná věda, jak říká pan Cuketka. Dokazuje to i ve svém videoreceptu – stačí jen pěkně nakrájet vepřové sádlo, na začátku podlít trochou vody a nechat pomalu škvařit za občasného míchání. Získáte tak krásně voňavé sádlo a lahodné, křupavé škvarky

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz