Chybí vám v zimě energie? Domácí fermentovaná zelenina vás nakopne

Nakládat lze mnoho druhů zeleniny Pixabay

Víte, co je to fermentace? Jedná se o vcelku moderní pojem, který ale neznamená nic jiného než obyčejné mléčné kvašení. Stejným postupem se připravuje i kysané zelí či oblíbené okurky „kvašáky“, obdobně však lze naložit i jinou zeleninu, která bude taktéž chutná a zdravá.

Přečtěte si také

Afrodiziakum i přírodní antidepresivum, to je prášek z kořene maca. Vyzkoušejte jeho účinky
Afrodiziakum i přírodní antidepresivum, to je prášek z kořene maca. Vyzkoušejte jeho účinky

Fermentace neboli mléčné kvašení

Mléčné kvašení patří mezi nejstarší způsoby uchovávání zeleniny, která díky fermentaci nejenže vydrží dlouho, aniž by se kazila, ale kvašením získává také cenné vitamíny.

Kvašená zelenina podporuje imunitu, je snadno stravitelná a obsahuje řadu vitamínů, enzymů i minerálů. Pro naše předky v dobách, kdy ještě během zimy nebyla čerstvá zelenina běžně dostupná, znamenalo nakládané zelí v zimě mnohdy jediný zdroj například vitamínu C – proto jej hospodyňky měly vždy v zásobě.

Nakládaná směs zeleniny Pixabay

Nakládaná zelenina v obchodě

Kysanou zeleninu si samozřejmě můžete koupit v obchodě. Nejdostupnější verzí je kysané zelí v sáčcích, které seženete skoro kdekoliv.

Kysané zelí v akci

Jak nakládat zelí?

Vyzkoušejte naložit klasické kysané zelí – podle videoreceptu pana Cuketky to hravě zvládnete i vy.

Kromě zelí začíná být i v Česku trendem tzv. kimchi pocházející z Koreje. Jde o ostrou směs nakládané kořenové zeleniny, sloužící jako doplněk ke každému jídlu. Zatímco nakládané zelí v obchodě stojí pár korun, za kimchi si připlatíte – 500 gramů může stát až 150 Kč, podle výrobce.

Daleko jednodušší, než se po nakládané zelenině pídit v obchodě, je tedy vyrobit si ji doma. Poradíme vám, jak na to!

Jak fermentovat?

Naložit můžete víceméně jakoukoliv kořenovou zeleninu. Pokud pustí vodu (např. zelí), není potřeba k ní dodávat solný lák, stačí sůl. Naopak ke druhům, které vodu nepouští (např. mrkev), je potřeba solný lák dolít. Každý druh zeleniny je dobré před naložením drobně pokrájet.

Jaká zelenina je k fermentaci vhodná?

  • zelí červené i bílé
  • pekingské zelí
  • mrkev
  • květák, brokolice
  • ředkvičky
  • okurky
  • řepa
  • paprika
  • zelené fazolky
Nakládaná zelenina je cenným zdrojem vitamínů Ray Shrewsberry / Pixabay

Jak a kam nakládat zeleninu?

Kromě nakrájené zeleniny a solného láku, který si jednoduše vyrobíte z vody a soli, budete potřebovat také speciální nádobu – například zelí se nakládá do keramického hrnce, kterému se lidově říká zelák.

Hrnec na nakládání v akci

Ostatní zeleninu můžete teoreticky naložit do jakékoliv nádoby, budete k ní ale potřebovat kámen na zatížení a dobře uzavíratelné víčko.

  • Skvělým pomocníkem na domácí kvašení je souprava pro kvašení Della Casa Tescoma, která obsahuje velkou nádobu na kvašení, víčko i závaží. Seženete ji zhruba za 750 Kč.
  • Také v prodejnách domácích potřeb Orion najdete dózy na kvašení – například tu o objemu 18 l pořídíte za 599 Kč.
Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz