Víte, co je to fermentace? Jedná se o vcelku moderní pojem, který ale neznamená nic jiného než obyčejné mléčné kvašení. Jde se o ten stejný proces, jakým se připravují kysané zelí či oblíbené okurky „kvašáky“. Podobně můžete naložit i jinou zeleninu, která bude taktéž chutná a zdravá.
Mléčné kvašení patří mezi nejstarší způsoby uchovávání zeleniny, která díky fermentaci nejenže vydrží dlouho, aniž by se kazila, ale kvašením získává také cenné vitamíny.
Kvašená zelenina podporuje imunitu, je snadno stravitelná a obsahuje řadu vitamínů, enzymů i minerálů. Pro naše předky v dobách, kdy ještě během zimy nebyla čerstvá zelenina běžně dostupná, znamenalo nakládané zelí v zimě mnohdy jediný zdroj například vitamínu C, proto hospodyňky svůj čas přípravě kysaného zelí vždy věnovaly.
Kysanou zeleninu si samozřejmě můžete koupit v obchodě. Nejdostupnější verzí je kysané zelí v sáčcích, které seženete skoro v každém obchodě.
Vyzkoušejte naložit klasické kysané zelí. Podle videoreceptu pana Cuketky to zvládnete hravě.
Kromě zelí začíná být i v Česku trendem tzv. kimchi, pocházející z Koreje. Jde o ostrou směs nakládané kořenové zeleniny, sloužící jako doplněk ke každému jídlu. Zatímco nakládané zelí v obchodě stojí pár korun, za kimchi si připlatíte. 500 gramů může stát až 150 Kč, podle výrobce.
Daleko jednodušší, než se po nakládané zelenině pídit v obchodě, je vyrobit si ji doma. Poradíme vám, jak na to!
Naložit můžete víceméně jakoukoliv kořenovou zeleninu. Pokud zelenina pustí vodu (např. zelí), není potřeba k ní dodávat solný lák, stačí sůl. Naopak ke druhům, které vodu nepouští (např. mrkev), je potřeba solný lák dolít. Každý druh zeleniny je dobré před naložením drobně pokrájet.
Kromě nakrájené zeleniny a solného láku, který si jednoduše vyrobíte z vody a soli, budete potřebovat také speciální nádobu. Například zelí se nakládá do keramického hrnce, kterému se lidově říká zelák.
Ostatní zeleninu můžete teoreticky naložit do jakékoliv nádoby, budete k ní ale potřebovat kámen na zatížení a dobře uzavíratelné víčko. Skvělým pomocníkem na domácí kvašení je souprava pro kvašení Della Casa Tescoma, která obsahuje velkou nádobu na kvašení, víčko i závaží. Seženete ji zhruba za 750 Kč. Také v prodejnách domácích potřeb Orion najdete dózy na kvašení, například tu o objemu 18 l pořídíte za 599 Kč.