Chybí vám v zimě energie? Domácí fermentovaná zelenina vás nakopne

Nakládat lze mnoho druhů zeleniny Anna Armbrust / Pixabay.com

Víte, co je to fermentace? Jedná se o vcelku moderní pojem, který ale neznamená nic jiného než obyčejné mléčné kvašení. Jde se o ten stejný proces, jakým se připravují kysané zelí či oblíbené okurky „kvašáky“. Podobně můžete naložit i jinou zeleninu, která bude taktéž chutná a zdravá.

Přečtěte si také

V Polsku jsou otevřené obchody s oblečením i hobbymarkety: Češi prodejny vzali útokem
V Polsku jsou otevřené obchody s oblečením i hobbymarkety: Češi prodejny vzali útokem

Fermentace neboli mléčné kvašení

Mléčné kvašení patří mezi nejstarší způsoby uchovávání zeleniny, která díky fermentaci nejenže vydrží dlouho, aniž by se kazila, ale kvašením získává také cenné vitamíny

Kvašená zelenina podporuje imunitu, je snadno stravitelná a obsahuje řadu vitamínů, enzymů i minerálů. Pro naše předky v dobách, kdy ještě během zimy nebyla čerstvá zelenina běžně dostupná, znamenalo nakládané zelí v zimě mnohdy jediný zdroj například vitamínu C, proto hospodyňky svůj čas přípravě kysaného zelí vždy věnovaly. 

Nakládaná směs zeleniny Pixabay.com

Nakládaná zelenina v obchodě

Kysanou zeleninu si samozřejmě můžete koupit v obchodě. Nejdostupnější verzí je kysané zelí v sáčcích, které seženete skoro v každém obchodě.

Jak nakládat zelí?

Vyzkoušejte naložit klasické kysané zelí. Podle videoreceptu pana Cuketky to zvládnete hravě.

Kromě zelí začíná být i v Česku trendem tzv. kimchi, pocházející z Koreje. Jde o ostrou směs nakládané kořenové zeleniny, sloužící jako doplněk ke každému jídlu. Zatímco nakládané zelí v obchodě stojí pár korun, za kimchi si připlatíte. 500 gramů může stát až 150 Kč, podle výrobce. 

Daleko jednodušší, než se po nakládané zelenině pídit v obchodě, je vyrobit si ji doma. Poradíme vám, jak na to!

Jak fermentovat?

Naložit můžete víceméně jakoukoliv kořenovou zeleninu. Pokud zelenina pustí vodu (např. zelí), není potřeba k ní dodávat solný lák, stačí sůl. Naopak ke druhům, které vodu nepouští (např. mrkev), je potřeba solný lák dolít. Každý druh zeleniny je dobré před naložením drobně pokrájet. 

Jaká zelenina je k fermentaci vhodná?

  • zelí červené i bílé
  • pekingské zelí
  • mrkev
  • květák, brokolice
  • ředkvičky
  • okurky
  • řepa
  • paprika
  • zelené fazolky
Nakládaná zelenina je cenným zdrojem vitamínů Ray Shrewsberry / Pixabay.com

Jak a kam nakládat zeleninu?

Kromě nakrájené zeleniny a solného láku, který si jednoduše vyrobíte z vody a soli, budete potřebovat také speciální nádobu. Například zelí se nakládá do keramického hrnce, kterému se lidově říká zelák.

Ostatní zeleninu můžete teoreticky naložit do jakékoliv nádoby, budete k ní ale potřebovat kámen na zatížení a dobře uzavíratelné víčko. Skvělým pomocníkem na domácí kvašení je souprava pro kvašení Della Casa Tescoma, která obsahuje velkou nádobu na kvašení, víčko i závaží. Seženete ji zhruba za 750 Kč. Také v prodejnách domácích potřeb Orion najdete dózy na kvašení, například tu o objemu 18 l pořídíte za 599 Kč.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!