Korek nebo víčko, stovka nebo tři tisíce. Podle čeho rozpoznat kvalitu vína?

Zakládáte si na korku, nebo je vám to jedno? Carabo Spain / Pixabay

Korek na lahvi vína rozhodně není zárukou kvality. Opatřeny jimi bývají i levná vína, a zákazník tak může nabýt dojmu, že i to za 70 Kč představuje přeci jen o něco lepší kousek. Situace nicméně může být i opačná – koupíte si drahé a všemi vychvalované víno, přesto z něj ale nebudete vůbec nadšení. Chyba ovšem nemusí být ve vás, nýbrž právě v korku, který lahev znehodnotil.

Přečtěte si také

Září na zahradě: Skliďte, vysaďte a posekejte
Září na zahradě: Skliďte, vysaďte a posekejte

Scénář, který může potkat každého zákazníka

„Naprosto skvělé víno! Líbezná chuť, přitažlivá vůně, neskonale jedinečný zážitek, který v dokonalosti nic nepředčí,“ zaznívá od vašich známých či odborných recenzí na adresu vychvalovaného vína. Možná je drahé, možná má spoustu prestižních ocenění, možná jej prostě mají lidé rádi. 

Vás ale nenadchlo. Ba co víc, možná se vám z něj udělalo špatně. Odérem připomínalo propocené ponožky, a ani jeho chuť nebyla zrovna vábná. Jsou tedy všichni kromě vás úplně mimo?

Možná jste jen měli smůlu při výběru

Málokoho napadne, jak velký vliv na víno může mít obyčejná korková zátka. Je-li totiž zakorkované, může páchnout právě po propocených ponožkách nebo po myšině. Ale také nemusí.

Nemusí vám ani chutnat – může být fádní, nezáživné, zkrátka takový typ, který byste si znovu už asi nekoupili. Možná jste však měli pouze smůlu na láhev či na špatnou zátku.

Drahé víno ještě není zárukou kvality skeeze / Pixabay

Proč tedy všichni chtějí korek?

Šroubovací uzávěry dnes vídáme na stále větším počtu vín – a to i u dražších značek. Přesto ale mnoho lidí pořád preferuje ty s korkovým uzávěrem. Proč je tomu tak?

Na vině je zpravidla konzervativnost zákazníků, kteří dokážou i sebelepší víno šmahem odsoudit pouze na základě jeho zátky. Tento názor převládá především u laiků, kteří vnímají šroubovací uzávěr jako předzvěst toho, že se je vinař pokouší ošidit a ušetřit na nich.

Ve světě však převládá jiný trend a například v sousedních, německy mluvících zemích, tedy v Rakousku a v Německu, je pod šroubem už většina tamních vín.

Neřešte zátky – podstatná je chuť!

Je dobré i víno za 50 Kč ze supermarketu?

Pakliže ve velkoobchodu koupíte víno za pár desítek korun, jistě nemůžete očekávat silné vlny aromatu, jiskrnou chuť hodnou rozplývání se a záchvěvy vyzrálých, sezonních plodin na jazyku. Ani sám výrobce se zpravidla nesnaží tento dojem vyvolat a sází spíše na cenu.

Pokud však nejste vyloženě náročným, nadšeným vinným kritikem, pro večerní popíjení či posezení u filmu si jistě přijdete na své. Chuťově velmi dobrá vína najdete třeba v řetězcích Lidl, Billa, Kaufland a dalších. Projděte si jejich aktuální slevy a nechte se inspirovat.

Co říkáte na supermarketová vína za 50 Kč? Daria Nepriakhina / Pixabay

Máte oblíbeného vinaře? Potom mu můžete důvěřovat

Ideálním řešením je mít po ruce vinaře, kterého buď osobně znáte, anebo máte jeho výrobky již ozkoušené. A pokud jde o profesionála nesoucího mnoho ocenění a úspěchů? Klidně věřte, že by své víno nijak nedegradoval – a pokud používá šroubovací uzávěr, má pro to jistě dobrý důvod.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!