Jak správně připravit chutnou ranní kaši za pouhých pět minut

Ovesná kaše s ovocem a ořechy v misce, lžička Julia Sudnitskaya / Shutterstock.com

Ovesná kaše je klasikou mezi zdravými snídaněmi. Pokud si ji ráno chceme dopřát, musíme si na její přípravu obvykle vyhradit nejméně 15 minut. Ovesné vločky je třeba namočit, povařit, dochutit, ozdobit, naservírovat. To vše si bere svůj čas. Tohoto jídla se ovšem nemusíme vzdávat ani v případě, že ráno nestíháme. Řešením je instantní kaše. Je chutná, zdravá a rychlá. A může být i bezlepková.

Přečtěte si také

Rossmann spojuje věrnostní kampaň s jógou. Jiné řetězce lákají na vysavače i plyšové hračky

Jaké druhy instantní kaše můžete koupit?

Instantní kaše je unikátní v tom, že ukrývá zdravé ingredience, které jsou hotové za pár minut. Zatímco pohanku, jáhly, ovesné vločky či špaldu byste normálně museli dlouze vařit, instantní kaši stačí zalít horkou vodou nebo mlékem a během tří minut máte hotovo. Jaké druhy instantních kaší jsou běžně dostupné na trhu?

Jáhlová kaše

Jáhly milovaly už naše babičky, které z nich připravovaly tradiční jahelníky a jahelné kaše. Ve 100 gramech jáhel najdete 11 g proteinu, 8,5 g vlákniny a množství draslíku, železa a dalších minerálů.

Pohanková kaše

Pohanku často najdete v jídelníčcích vrcholových sportovců. A není divu, 100 gramů pohanky obsahuje 10 g bílkovin, 12 g vlákniny a řadu vitamínů skupiny B. Je přirozeně bezlepková.

Pohanková kaše s banánem, brusinkami a medem YuliiaHolovchenko / Shuttertstock.com

Ovesná kaše

Ovesná kaše je asi nejtradičnější variantou, která se těší oblibě zejména ve Velké Británii. Hrnek ovesných vloček obsahuje jen 150 kcal a má vyvážený poměr minerálů, vitamínů i sacharidů. Skvělý způsob, jak nastartovat den.

Rýžová kaše

Ve většině asijských zemí lidé začínají svůj den právě rýží – a není divu, že jsou štíhlí a v kondici. Rýže je bezlepková, čistí trávicí ústrojí a ve 100 gramech obsahuje jen 2,4 procenta tuků.

Jáhlová kaše s ovocem
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Jáhlová kaše s ovocem

Jáhlová kaše s ovocem vás zasytí na celé dopoledne, nebudete tedy potřebovat svačinu a dáte si s chutí až oběd. Tato kaše totiž obsahuje vyvážený poměr sacharidů, zdravých tuků i vitamínů a rozhodně stojí za vyzkoušení.

Jáhlová kaše s ovocem
Ovesná kaše s jablky a skořicí
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Ovesná kaše s jablky a skořicí

Ovesná kaše s jablky a skořicí voní jako čerstvě upečený štrúdl a výborně zahřeje a zasytí. Nejlépe si ji vychutnáte jako výživnou snídani, která vám dokonale zpříjemní start do nového dne. Její příprava je navíc velmi snadná a zabere jen pár minut.

Ovesná kaše s jablky a skořicí

Probio kaše

Probio kaše jsou jedinečné svým nutričně vyváženým složením s přídavkem probiotik. Základem je extrudovaná rýžová mouka, šest kmenů probiotických kultur, prebiotika a kombinace vitamínů a minerálních látek. Na trhu jsou k dostání v několika příchutích s lyofilizovaným ovocem, zeleninou nebo kvalitní belgickou čokoládou.

Na co se zaměřit při nákupu instantní kaše?

Instantních kaší seženete v obchodech spousty. Při výběru si ale dejte pozor na složení a zkontrolujte, zda obsahují jen základní ingredience, nikoliv zbytečná éčka, aditiva, barviva a konzervanty.

Instantní kaše na cesty

Ideálním řešením do práce nebo na jakékoliv cesty je jednotlivě balená instantní kaše. Obsah sáčku stačí vysypat do misky, zalít vodou, nechat nabobtnat a za pár minut už můžete jíst.

Ovesná kaše s borůvkami a malinami amberto4ka / Shutterstock.com

Ranní instantní kaše – recept

Ingredience:

  • 35 g instantní kaše, např. jáhlové
  • 1 lžička chia semínek
  • 1 lžička medu
  • špetka skořice
  • čerstvé nebo mražené ovoce podle chuti
  • granola na ozdobu

Postup:

Do misky nasypejte instantní kaši a zalijte horkou vodou. Promíchejte a nechte dvě minuty zaklopené stát. Poté přidejte lžičku medu, skořici a chia semínka. Promíchejte. Ozdobte nakrájeným ovocem, granolou a podávejte.

Zdroj: Kupi.cz