Zabijačkové speciality. Udělejte si domácí vepřové hody

Různé zabijačkové produkty Jana Krizova / Shutterstock.com

Zatímco v dřívějších dobách jsme zabijačky na vesnicích či v menších městech běžně potkávali, nyní jsou trošku na ústupu. Co vše víte o zabijačce? A ochutnali jste někdy čerstvou jitrnici? Podívejte se, kolik běžně stojí zabijačkové speciality, z jakých můžete vybírat i jak si je připravit doma.

Přečtěte si také

Recept na rychlé vafle, které jsou hotové za pár minut a báječně chutnají!

Co je zabijačka?

Zabijačka je svým způsobem společenská událost, protože její organizace není zrovna jednoduchá. Navíc je časově i fyzicky dost náročná a pro dospělé je nezbytný pravidelný přísun rumu či slivovice.

V časných ranních hodinách se poráží domácí vepř a celý den se z něj připravují různé dobroty v podobě ovaru, škvarků, prdelačky, jitrnic, jelit a bourá se maso na pozdější využití.

Řezník porcuje maso shellygraphy / Shutterstock.com

Domácí zabijačkové hody

Jedním z důvodů, proč zabijačky už nejsou „in“, je skutečnost, že si čerstvé maso můžeme koupit kdykoliv v týdnu. Pokud však máte rádi domácí zabijačkové speciality, místo celého vepře je můžete vyrobit i z jednotlivých surovin.

Zabijačkové speciality

  • Ovar – směs uvařeného masa, která se jí s nastrouhaným čerstvým křenem a chlebem
  • Prdelačka – vývar z ovarového masa, do kterého se přidávají krev a kroupy
  • Jitrnice/prejt – játra, maso, rohlíky a koření
  • Jelita – jitrnice obohacená o krev a namočené kroupy
  • Tlačenka – různé druhy masa se spojí směsí z vyvařených nožek a kůže (existuje i tmavá varianta, do které se přidává krev)
  • Guláš – další využití vývaru z ovaru, ke kterému se přidávají méně ceněné kousky masa
Talíř s jelitem, chlebem a zelím Jan_Mach / Shutterstock.com

Domácí jitrnicový prejt – recept

Potřebujete:

  • středně velké vepřové koleno
  • 0,5 kg bůčku
  • vepřová játra
  • 5 bílých rohlíků
  • hlavičku česneku
  • majoránku
  • čerstvě umletý černý pepř, sůl
  • sádlo
  • vybavení – skutečně ostrý nůž, mlýnek na maso, a pokud chcete dělat i jitrnice, pak i střívko a špejle

Postup:

  1. Uvařte koleno a nakrájejte ho nahrubo. Přidejte k němu uvařená vepřová játra a bůček a vše umelte v mlýnku na maso.
  2. Nakrájejte rohlíky na kostky a zalijte vývarem z masa (musí se nasáknout).
  3. Poté z nich vývar vymačkejte přes sítko a přidejte k namletému masu spolu s utřeným česnekem a kořením. Důkladně promíchejte.
  4. Směs vyložte do sádlem vymazaného pekáče. Pečte při 120 °C přibližně 1,5 hodiny, poté teplotu zvyšte a pečte ještě přibližně 20 minut, aby se vytvořila křupavá krustička. Podává se s bramborami a kysaným zelím.

Kolik stojí jitrnice a jelito?

Pokud je pro vás představa vyváření příliš, neváhejte a pořiďte si již hotovou jitrnici nebo jelito. Jak ohřát jitrnici? Nejlépe chutná, pokud ji osmažíte na pánvi s lžičkou másla (případně sádla). Dá se také zapéct při 160 °C v troubě (více křupe kůrčička a hrozí menší riziko protržení střívka).

Cena

  • Jitrnice: od 150 Kč/kg (v akci ve Flopu seženete od 109 Kč/kg)
  • Jelita: od 130 Kč/Kg (v akci ve Flopu seženete od 109 Kč/kg)
  • Jelítkový prejt: od 130 Kč/kg (v akci v Lidlu seženete od 90 Kč/kg)
  • Jitrnicový prejt: 130 Kč/kg (v akci v Lidlu seženete od 90 Kč/kg)
Tlíř plný jitrnic Marian Weyo / Shutterstock.com

Je zabijačka zdravá?

Dříve, když lidé nekonzumovali maso 3× denně, ale spíše 3× měsíčně, byla zabijačka příjemným zpestřením jídelníčku. Navíc se vepřové maso postaralo o vytvoření potřebných zásob energie na zimní období. V současnosti je však pro mnohé kardiology přímou cestou k infarktu. Pravda nicméně leží někde uprostřed.

Zabijačková paštika z pečeného masa
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Střední

Zabijačková paštika z pečeného masa

Zabijačková paštika z pečeného masa potěší nejednoho milovníka poctivého jídla svou lahodnou chutí. Její příprava je navíc jednodušší, něž by se mohlo na první pohled zdát.

Zabijačková paštika z pečeného masa

5 tipů, jak zvládnout zabijačku ve zdraví

  1. Preferujte spíše libové kousky masa.
  2. Jezte malé porce.
  3. Dávejte si pauzy mezi dobrotami, jinak vaše trávení pojede nonstop celý den.
  4. Prokládejte jídlo zeleninou, ideálně kysaným zelím nebo jablky s křenem (podporují trávení).
  5. Zbytečně to nepřehánějte s alkoholem.

Zdroj: Kupi.cz