Zabijačkové pochoutky. Udělejte si domácí vepřové hody

Jak na domácí zabijačku? Co potřebujete a jak ji přežít ve zdraví? (Foto: Pixabay.com)

Stejně jako k chladným měsícům patří Mikuláš, Vánoce, sníh a sáňky, jsou s nimi spjaté i zabijačky. Zatímco v dřívějších dobách jsme je na vesnicích či v menších městech běžně potkávali, nyní jsou trošku na ústupu. Co vše víte o zabijačce? A ochutnali jste někdy čerstvou jitrnici?

Přečtěte si také

Alpa se díky koronaviru prodává jen v omezeném množství na osobu
Alpa se díky koronaviru prodává jen v omezeném množství na osobu

Vegetariánům vstup zakázán

Zabijačka je svým způsobem společenská událost, neboť její organizace není zrovna jednoduchá. Navíc je časově i fyzicky dost náročná. Začíná se tedy brzy ráno a končí... Zase někdy brzy ráno. V časných ranních hodinách se poráží domácí vepř a celý den se z něj připravují různé dobroty v podobě ovaru, škvarků, prdelačky, jitrnic, jelit a bourá se maso na pozdější využití. Nezbytnou součástí dospělého osazenstva je také pravidelný přísun rumu či slivovice. Účastní se většinou širší rodina a občas i sousedi. Výsledky celodenní snahy však stojí za to.

  • Ovar – směs uvařeného masa, která se jí s nastrouhaným čerstvým křenem a chlebem
  • Prdelačka – tradiční zabijačková polévka, vývar z ovarového masa, do kterého se přidávají krev a kroupy
  • Jitrnice/prejt – játra, maso, rohlíky a koření
  • Jelita – jitrnice obohacená o krev a namočené kroupy
  • Tlačenka – různé druhy masa se spojí směsí z vyvařených nožek a kůže (existuje i tmavá varianta, do které se přidává krev)
  • Guláš – další využití vývaru z ovaru, ke kterému se přidávají méně ceněné kousky masa
Zabijačka je plná vepřových pochoutek a alkoholu. Jak ji zvládnout ve zdraví? (Foto: Pixabay.com)

Domácí zabijačkové hody

Jedním z důvodů, proč zabijačky už nejsou „in“, je skutečnost, že čerstvé maso můžeme dostat sedm dní v týdnu. Nejen soukromí řezníci, ale i supermarkety nám servírují kvalitní suroviny a nebo hotové výrobky až pod nos. Pokud však máte rádi domácí provedení, není nic snazšího, než místo živého selete zakoupit suroviny potřebné k zabijačkové specialitě. Jaké to jsou?

Domácí prejt

Potřebujete:

  • středně velké vepřové koleno
  • půl kila bůčku
  • vepřová játra
  • 5 bílých rohlíků
  • hlavičku česneku
  • majoránku
  • čerstvě umletý černý pepř, sůl
  • sádlo (olivový olej tentokrát nechte schovaný)

Vybavení: Skutečně ostrý nůž, mlýnek na maso, pokud chcete dělat i jitrnice, střívko a špejle (doporučujeme natrénovat uvázání, aby se při další manipulaci neprotrhly).

Postup: Uvařte koleno a nakrájejte nahrubo. Přidejte k němu uvařená vepřová játra a bůček a vše umelte na masovém strojku. Nakrájejte rohlíky na kostky a zalijte vývarem z masa (musí se nasáknout). Poté z nich vývar vymačkejte přes sítko a přidejte k namletému masu spolu s utřeným česnekem a kořením. Důkladně promíchejte. Směs vyložte do sádlem vymazaného pekáče. Pečte při 120 ˚C přibližně 1,5 hodiny, poté teplotu zvyšte a pečte ještě přibližně 20 minut, aby se vytvořila křupavá krustička. Podává se s bramborami a kysaným zelím.

Zabijačkový guláš je pochoutka. Připravuje se z vývaru a masa (Foto: Pixabay.com)

Kupte si jitrničku

Pokud je pro vás představa vyváření příliš, neváhejte a pořiďte si již hotovou jitrnici. Nejlépe chutná, pokud ji osmažíte na pánvi s lžičkou másla (případně sádla). Opět, olej sem nepatří! Lze také zapéct při 160 ˚C v troubě (více křupe kůrčička a hrozí menší riziko protržení střívka). Jaké jsou ceny?

  • Jitrnice: od 100 Kč/kg
  • Jelita: 80–90 Kč/Kg
  • Jelítkový prejt: od 80 Kč/kg
  • Jitrnicový prejt: 90 Kč/kg
  • Jitrnice bez lepku od 110 Kč/kg

Zabijačka a zdraví

Odpověď na otázku, zda je zabijačka zdravá, je velmi ošemetná. V dobách minulých, kdy lidé maso nekonzumovali 3x denně, ale spíš 3x měsíčně, byla zabijačka příjemným zpestřením jídelníčku. Navíc se vepřové maso postaralo o vytvoření potřebných zásob energie na zimní období. V současnosti je pro mnohé kardiology zabijačka přímou cestou k infarktu. Pravda leží někde uprostřed.

Při zabijačce dejte pozor na trávení. Nebývá zvyklé na takový nápor (Foto: Pixabay.com)

Jak přežít zabijačku

Moderní styl stravování a plnohodnotná zabijačka skutečně příliš nesouzní. Ať už vyznáváte jakýkoli styl, je třeba si uvědomit, že abychom cokoli strávili, musí být v našich střevech zastoupeny příslušné bakterie. Pokud nejsou, pak na nás dopadne tíha v plné míře. A nemusí se nutně jednat jen o vepřové. Stačí si vyrazit za exotikou, aby naše tělo dostalo šok a hlavně nevědělo, co s jídlem udělat. Pokud zůstaneme u zabijačky, je třeba také připustit fakt, že spolu s ní se zpravidla konzumuje velké množství alkoholu. Na jednu stranu to má svůj důvod, ale opět, náš organismus na to zvyklý nebývá. Trpí nejen srdce, ale i trávicí soustava (zejména žaludek a žlučník, resp. játra). Jak tedy na to?

  1. Preferujte spíše libové kousky masa.
  2. Jezte malé porce.
  3. Dělejte mezi dobrotami pauzy, jinak vaše trávení pojede nonstop celý den.
  4. Prokládejte jídlo zeleninou, ideálně kysaným zelím nebo jablky s křenem (podporují trávení).
  5. Pozor na alkohol! Méně je více.