8 důvodů, proč byste měli začít doma kvasit zeleninu

Zelenina připravená ve sklenicích Sentelia / Shutterstock.com

Proces kvašení či fermentace je velice starým způsobem uchovávání potravin. Historické prameny hovoří o minulosti dlouhé až čtyři tisíce let. Sama Kleopatra údajně považovala zkvašenou zeleninu za tajemství své krásy. A traduje se také, že mocný Caesar dával svým vojákům zkvašenou zeleninu jíst, aby byli silní, zdraví a neporazitelní.

Přečtěte si také

Košík.cz mění barvu: Logo, e-shop, auta i kurýry postupně převlékne do nezaměnitelné fialové barvy

Naši předci věděli, že je zkvašená zelenina zázrak

Možná si pamatujete, jak ještě vaše babička či maminka nechávaly kvasit zelí. Anebo jak váš děda naprosto miloval jeho drahé „kvašáky“, které vám ale jako dítěti absolutně vůbec nechutnaly. Zkuste však dát kvašené zelenině ještě jednu šanci a vytvořte si chutnou pochoutku podle vašeho gusta – a vaše zdraví vám za to poděkuje!

Skočte si pro zelí v akci

Jak dlouho vydrží kvašená zelenina

Kvašená zelenina je známá a velmi oblíbená po celém světě. Například v anglicky mluvicích zemích se pro ni rozšířil výraz pickles, který vám jistě není neznámý. Ať už ale kvašené zelenině říkáte jakkoli, jedná se pořád o to samé.

Na procesu kvašení se vždy podílí bakterie mléčného kvašení, které svojí činností umožňují potraviny dlouho uchovávat. Takové pickles vám pak díky nim vydrží v lednici klidně půl roku, a dokonce i déle.

Nakládání zeleniny do sklenic casanisa / Shutterstock.com

8 důvodů, proč bychom měli fermentovanou zeleninu jíst pravidelně

  1. Pálí vás často žáha? Potom vám nakládaná zelenina či její šťáva proti tomuto nepříjemnému pocitu může pomoci.
  2. Zhubnete. Nakládaná zelenina vám může zrychlit metabolismus. Pokud tedy upravíte stravu a zařadíte nějaký pohyb, půjde vám hubnutí i díky pickles snáze.
  3. Je dobrá na kocovinu. Pokud jste to včera trochu přehnali s alkoholem, zkuste si dát panáka šťávy z nakládané zeleniny. S vysokou pravděpodobností vás přejde nejen bolest hlavy, ale také nechutenství či pocit na zvracení.
  4. Je ideální potravinou pro těhotné ženy, které trpí nevolností. Není žádným tajemstvím, že těhotné ženy pickles milují pro jejich kyselost. O čem už se nicméně tolik nemluví, je fakt, že fermentovaná zelenina pomáhá od ranních nevolností.
  5. Pomůže od svalových křečí. Vědci na to přišli při porovnávání účinků obyčejné vody a šťávy z nakládané zeleniny. Ta je totiž bohatá na sodík, tudíž doplní část ztracených elektrolytů, což ocení zejména sportovci.
  6. Střeva vám poděkují. Stejně jako každá jiná kvašená potravina, i pickles jsou plné zdraví prospěšných probiotik, které prospívají střevní mikroflóře.
  7. Vyčistí pleť. Čistší pleť souvisí s výše zmíněným efektem na střeva. Když se totiž zlepší jejich zdraví, zlepší se i zdraví organismu a vzhled pokožky.
  8. Pochoutka vhodná do nízkosacharidové diety. Pokud máte během low carb diety na něco chuť, můžete se opravdu hodně trápit. Když si ale dáte lžíci pickles, chuť na něco dobrého vás brzy přejde.
Souprava pro kvašení TESCOMA DELLA CASA pro výrobu pokrmů kvašením TESCOMA

Tipy z Kupi: Domácí kvašení nikdy nebylo snazší

Unikátní souprava pro kvašení TESCOMA DELLA CASA pro výrobu trvanlivých pokrmů revolučním způsobem usnadňuje kvašení v domácích podmínkách. Zkuste jednoduše a pohodlně kvasit bez obřích kameninových nádob. Soupravu pořídíte v akci v prodejnách Tescoma i dalších obchodních řetězcích, a to za cenu kolem 519 Kč.