Na Slovensku stahují z prodeje elektrokoloběžku. Nemáte ji doma také?

Žena ve žlutých teniskách stojí na elektrokoloběžce. GoodLifeStudio / Canva

Elektrické koloběžky značky Xiaomi mohou být nebezpečné. Konkrétně se jedná o model Xiaomi MI M365. Na problém upozornila Slovenská obchodní inspekce. Společnost Elektrosped, která provozuje na Slovensku rozsáhlou síť elektro prodejen, na její popud stahuje tuto elektrokoloběžku z prodeje. Česká obchodní inspekce na svých stránkách podobné upozornění dosud nezveřejnila.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Léky na nachlazení s pseudoefedrinem by se užívat neměly. Řada lékáren je ale stále prodává

Slovenská obchodní inspekce ve spolupráci s Národním bezpečnostním úřadem testovala elektrokoloběžku Xiaomi MI M365 a zjistila, že problém je u starších verzí firmwaru. U takových výrobků výsledky zkoušek prokázaly, že „použitím veřejně dostupných zdrojů a aplikací je do zařízení možné nainstalovat vlastní firmware bez nutnosti jakékoliv autentizace“.

„Instalace modifikovaného firmwaru vytváří prostor pro vykonání libovolného kódu a přímou změnu provozních parametrů koloběžky,“ varuje na svém webu Slovenská obchodní inspekce. Tato neodborná manipulace by pak mohla způsobit změnu v jízdních vlastnostech výrobku, a ohrozit tak jezdce i jeho okolí. Jiným slovy je možné elektrickou koloběžku se starším softwarem hacknout na dálku. Ostatně na kanálech Youtube se už objevila videa, kde výzkumníci společnosti Zimperium ukazují, jak snadno dokážou jakoukoliv projíždějící koloběžku na dálku nebezpečně hacknout: zablokovat, ovládat její rychlost, a dokonce ji prudce zabrzdit. Řešením je instalace firmwaru verze 1.5.1. či vyšší.

Žena jede na elektrokoloběžce po silnici. rcphotostock / Canva

Prodejce elektroniky Elektrosped, který uvedené koloběžky nabízel ve svém sortimentu, teď proto žádá zákazníky, aby u zakoupeného zboží zkontrolovali, jakou verzi firmwaru mají. Ověřit je to možné pomocí aplikace m365 tools. Pokud zákazníci zjistí, že jejich výrobek disponuje starší verzí firmwaru než 1.5.1., měli by si neprodleně stáhnout aktualizaci. Pokud si nevědí rady s instalací či samotným ověřením verze firmwaru, pomohou jim v prodejnách společnosti Elektrosped, tedy v pobočkách elektro Datart a e-shopu Hej.sk.